Zidane Iqbal

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Zidane Iqbal

Zidane Iqbal is een Irakese middenvelder van Engelse afkomst. De international van Irak verruilde Manchester United in de zomer van 2023 voor FC Utrecht.

  • Iqbal speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Manchester United
  • Hij is geboren in Engeland, maar is international voor Irak
  • Iqbal is vernoemd naar Zinédine Zidane

Clubcarrière Zidane Iqbal

Zidane Aamar Iqbal werd op 27 april 2003 geboren in Manchester. Hij is de zoon van een Iraakse moeder en een Pakistaans-Engelse vader. De rechtsbenige middenvelder is vernoemd naar Zinédine Zidane, die dankzij diens vader als inspiratiebron fungeerde. Zijn eigen voetbalcarrière ging op vierjarige leeftijd van start bij Sale United. In 2012 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Manchester United, dat hem in 2021 zijn eerste profcontract liet ondertekenen.

Debuut voor Manchester United

Iqbal doorliep bij Manchester United de gehele jeugdopleiding. De middenvelder speelde 35 wedstrijden in het tweede team van The Red Devils, waarvoor hij driemaal wist te scoren. Op 8 december 2021 maakte hij zijn debuut voor de A-selectie tijdens de Champions League-wedstrijd tegen BSC Young Boys (1-1). Manager Ole Gunnar Solskjaer gunde hem na 89 minuten een invalbeurt door Jesse Lingard naar de kant te halen.

Na zijn debuut mocht Iqbal vaker aansluiten bij de wedstrijdselectie van Manchester United. Een definitieve doorbraak bleek echter een brug te ver. Zijn teller bleef steken op die ene wedstrijd, waardoor hij in de zomer van 2023 eieren voor zijn geld koos. FC Utrecht wist deze strijd te winnen door circa één miljoen euro neer te tellen. Beide clubs werden het eveneens eens over een riant doorverkooppercentage en een terugkoopclausule.

Zidane Iqbal (FC Utrecht)
Als speler van FC Utrecht (Pro Shots)

Transfer naar FC Utrecht

Iqbal ondertekende bij FC Utrecht een contract voor vier seizoenen. Door een blessure moest de middenvelder de start van het Eredivisie-seizoen aan zich voorbij laten gaan. Pas op 16 september 2024, in speelronde vijf, mocht hij debuteren in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (1-3 zege). Trainer Ron Jans liet het voormalig United-talent na 84 minuten invallen voor Oscar Fraulo. Gaandeweg het seizoen 2023-2024 liep zijn aandeel op naar negentien wedstrijden in de hoofdmacht en één voor Jong FC Utrecht.


Interlandcarrière Zidane Iqbal

Zijn geboortewieg stond in Manchester, maar Iqbal besloot een interlandcarrière aan te gaan namens Irak. Op 27 januari 2022 maakte de middenvelder zijn debuut als A-international in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Iran (1-0 nederlaag). Bondscoach Zeljko Petrovic liet hem na 82 minuten invallen voor Hasan Raed. Begin 2024 was de rechtspoot met de nationale ploeg actief op de Azië Cup, waar men in de achtste finale sneuvelde door toedoen van Jordanië (2-3).

Op 26 maart 2024 wist Iqbal zijn eerste interlandtreffer op te eisen. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Filipijnen (0-5 zege) nam de middenvelder de 0-4 voor zijn rekening.

Laatste update: 15 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie