Aston Villa

Birmingham

Prijzenkast Aston Villa

Premier-League-logo

7x landskampioen

7x FA Cup

5x League Cup

1x Community Shield

2x Second Division

1x Third Division

1x Europacup I

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

Het laatste nieuws over Aston Villa

Aston Villa is een Engelse voetbalclub uit Birmingham. Thuiswedstrijden van The Villans worden afgewerkt op Villa Park.

  • Aston Villa werd in 1888 opgericht
  • Villa Park is sinds 1897 de thuishaven van ‘The Villans’
  • De club werd zeven keer kampioen van Engeland
  • In 1982 won Villa de Europacup I
  • Birmingham City is de aartsrivaal

Aston Villa in nationaal clubverband

Aston Villa werd hoogstwaarschijnlijk opgericht op 21 november 1874. Leden van de Villa Cross Wesleyan Chapel in Handsworth (nu onderdeel van Birmingham) waren daarvoor verantwoordelijk. De oprichters Jack Hughes, Frederick Matthews, Walter Price en William Scattergood beoefenden al cricket, maar wilden ook in de wintermaanden actief blijven om de fitheid te behouden. Om die reden besloten zij een voetbalclub op te starten. Engeland telde in die periode nog niet veel voetbalclubs, waardoor Villa de eerste wedstrijd afwerkte tegen het lokale rugbyteam Aston Brook St. Mary’s (1-0 zege).

In 1880 won Aston Villa de eerste prijs in de clubgeschiedenis: de Birmingham Senior Cup. Deze trofee bestaat tot op de dag van vandaag. The Villans hebben na de Eerste Wereldoorlog maar sporadisch deelgenomen aan dit toernooi, maar zijn wel de fiere recordhouder met negentien eindzeges. Clubs als Birmingham City, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers, Sheffield United en Stoke City kregen allen klop in de finale.

De Football League zag in september 1888 het levenslicht. Aston Villa was één van de twaalf zogeheten founders. Naast de club uit Birmingham waren Accrington FC, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers daarvoor verantwoordelijk. De Football League bestond in de beginjaren alleen uit de First Division, de voorloper van de Premier League.

Glorietijdperk van Aston Villa

In het seizoen 1888-1889 bestond de Football League uit één divisie met de twaalf genoemde clubs. Aston Villa noteerde een fraaie tweede plaats achter Preston North End, dat geen enkele nederlaag incasseerde in 22 wedstrijden. De eerste landstitels voor The Villans volgde in het seizoen 1893-1894 door een voorsprong van zes punten op te bouwen ten opzichte van runner-up Sunderland AFC. De Schot George Ramsay, twee jaar na de oprichting gearriveerd als speler, fungeerde destijds als manager.

Aston Villa was aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw een topclub in Engeland. Na het succes van 1894 veroverde het team ook de landstitels van 1896, 1897, 1899, 1900 en 1910. Niet alleen in de First Division boekte men succes. De manschappen uit Birmingham wonnen eveneens de FA Cup van 1887, 1895, 1897, 1905 en 1913 door West Bromwich Albion (tweemaal), Everton, Newcastle United en Sunderland AFC te verslaan in de finale. Spelers als Howard Spencer, Joe Bache en Harry Hampton behoorden in die tijd tot de sterren van het Britse voetbal.

Tussen 1915 en 1919 werd er in Engeland niet gevoetbald in competitieverband. Dat had alles te maken met de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Aston Villa herstelde in het eerste naoorlogse seizoen de glorie door de FA Cup-finale te winnen tegen Huddersfield Town (1-0). In de First Division draaide het team nog een aantal seizoenen mee in de top, maar zowel in 1931 als 1933 bleef men steken op de tweede plaats. Villa degradeerde in 1936 abrupt uit de hoogste klasse van Engeland door als 21ste te eindigen.

Aston Villa-fan met vlag
Fans van Aston Villa met een grote vlag (Pro Shots)

Nieuwe FA Cup-triomf

Aston Villa had twee seizoenen nodig om een terugkeer in de First Division af te dwingen. Na de Tweede Wereldoorlog eindigden The Villans een aantal seizoenen in de subtop door de zesde plaats te bemachtigen. In 1957 boekte de club een nieuw succes door de FA Cup-finale tegen Manchester United in winst om te zetten: 2-1. De Noord-Ier Peter McParland nam beide doelpunten voor zijn rekening. United stond in die tijd onder leiding van manager Matt Busby, die onder meer Bobby Charlton en Duncan Edwards tot zijn beschikking had. Laatstgenoemde was één van de Busby Babes die in 1958 verongelukte bij de vliegtuigcrash in München.

De nieuwe FA Cup-triomf bracht Aston Villa niet terug aan de top van het Engelse voetbal. In 1959 degradeerde de club opnieuw uit de First Division, waar het al na één seizoen terugkeerde door de Second Division-titel te grijpen. Een nieuw succes volgde in het seizoen 1960-1961 door de League Cup binnen te slepen ten koste van Rotterham United. Bijna won Villa dat toernooi in 1963 nogmaals, maar uitgerekend aartsrivaal Birmingham City bleek te sterk over twee wedstrijden.

Halverwege de jaren zestig ging het bergafwaarts met Aston Villa. Na de degradatie van 1967 speelde de club ook geen rol van betekenis in de Second Division, waardoor men in 1970 zelfs afdaalde naar de Third Division. De tweede degradatie in vier jaar tijd betekende de ommekeer op Villa Park. Villa keerde in een tijdsbestek van vijf seizoenen terug in de hoogste divisie van Engeland. De promotie van 1975 ging gepaard met de League Cup-winst (1-0 tegen Norwich City).

De zevende landstitel

Aston Villa beleefde een stroeve comeback door als zestiende te eindigen in de First Division. In de daaropvolgende seizoenen bleef nieuw degradatiegevaar uit. De League Cup-winnaar van 1977 zorgde in het seizoen 1980-1981 voor een daverende verrassing door het kampioenschap binnen te slepen. Runner-up Ipswich Town moest vier punten toegeven op Villa, dat daarmee de eerste landstitel veroverde sinds 1910. Ook internationaal liet men zich gelden door de Europacup I en de Europese Supercup binnen te slepen.

Halverwege de jaren tachtig kwam de klad in de prestaties. Aston Villa degradeerde in 1987 zelfs uit de First Division, maar had slechts één seizoen nodig om een terugkeer af te dwingen. Op het hoogste niveau eindigden The Villans in 1990 op de tweede plaats. In het seizoen 1992-1993 deed de club een gooi naar de allereerste Premier League-titel, maar Manchester United wist uiteindelijk een grote voorsprong te bemachtigen (tien punten). Villa eindigde in de daaropvolgende seizoenen regelmatig in de subtop van Engeland.

In 2000 deed Villa een nieuwe gooi naar een hoofdprijs. Met de Nederlander George Boateng in de gelederen bereikte men de finale van het FA Cup-toernooi, maar Chelsea bleek op Wembley nipt te sterk: 1-0. Tien jaar na dato ging ook de League Cup-finale verloren door toedoen van Manchester United. James Milner zorgde vanaf elf meter nog wel voor een snelle voorsprong, maar doelpunten van Michael Owen en Wayne Rooney bezorgden de ploeg van Sir Alex Ferguson de eindzege.

Wederopstanding

Aston Villa verloor in 2015 wederom de FA Cup-finale door overklast te worden door Arsenal (0-4). Manager Tim Sherwood wist de club dat seizoen te behoeden voor degradatie, maar werd in oktober van datzelfde jaar ontslagen. De trainerswissel sorteerde niet het gewenste effect. Villa bleef meedraaien in de onderste regionen van de Premier League en degradeerde in 2016 alsnog naar het Championship. Na drie jaar keerde men terug in de hoogste divisie door Derby County te verslaan in de finaleronde van de play-offs.

Met Jack Grealish als sterspeler wist Aston Villa in het seizoen 2019-2020 ternauwernood in de Premier League te blijven door als zeventiende te eindigen. Het team bereikte ook de finale van de League Cup, maar het Manchester City van manager Pep Guardiola trok op Wembley aan het langste eind (1-2). Langzaam maar zeker wist Villa weer op te krabbelen. Dit leidde in het seizoen 2022-2023 tot een terugkeer in het Europese clubvoetbal door als vijfde te eindigen in de Premier League.

Het seizoen 2024-2025 verliep nóg succesvoller door een topvier-klassering binnen te slepen. The Villans kwalificeerden zich op deze wijze voor de voorronde van de Champions League.

Feestende spelers van Aston Villa
Spelers van Aston Villa vieren een treffer (Pro Shots)

Rivaliteit

De stad Birmingham telt twee professionele voetbalclubs. Ook Birmingham City is hier gevestigd en is daarmee logischerwijs uitgegroeid tot de aartsrivaal. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Second City Derby. Op 16 september 2002 maakte Peter Enckelman in een blunder in de stadsderby door een ingooi van Olaf Mellberg niet onder controle te krijgen, waardoor de bal naar het doel doorrolde. Een fan van de rivaal liep vervolgens het veld op om de Villa-doelman in zijn gezicht uit te lachen. De desbetreffende persoon ging daarvoor zelfs de gevangenis in.

Aston Villa heeft ook rivaliteit opgebouwd met andere clubs uit de West Midlands-regio. Coventry City, Wolverhampton Wanderers en West Bromwich Albion maken eveneens extra sentiment los bij The Villans, maar dat is qua spanning niet te vergelijken met de stadsderby tegen Birmingham City.


Aston Villa in Europees clubverband

Aston Villa debuteerde in het seizoen 1975-1976 op het Europese podium. De club uit Birmingham kreeg meteen te maken met een afstraffing door het Belgische Royal Antwerp FC, dat in de eerste ronde van de UEFA Cup simpel zegevierde (1-5 over twee duels). In het seizoen 1977-1978 kwam de club aanzienlijk beter voor de dag door clubs als Fenerbahçe en Athletic Bilbao te elimineren, maar de kwartfinale bleek het eindstation door toedoen van FC Barcelona.

Aston Villa schreef in het seizoen 1981-1982 geschiedenis. The Villans veroverden de Europacup I, de voorloper van de Champions League, door Bayern München met 1-0 te verslaan in De Kuip. Aanvaller Peter Withe maakte in de 67ste minuut het enige doelpunt voor de manschappen van Tony Barton. Ook de Europese Supercup werd een prooi voor de Engelse club. FC Barcelona bleek in Catalonië weliswaar te sterk, maar in de return wist Villa na verlenging met 3-0 aan het langste eind te trekken.

Ook UEFA Cup-winnaar

In 1983 werd Aston Villa onttroond door de Italiaanse topclub Juventus. Britse hooligans ontsierden het voetbal in die periode, waardoor Engelse clubs jarenlang niet mochten deelnemen aan de Europese clubcompetities. Men keerde pas in het seizoen 1997-1998 terug op dit podium, maar sneuvelde in de kwartfinale van de UEFA Cup tegen Atlético Madrid. Een jaar later stond de Premier League-formatie wel in de finale. Over twee duels won Villa van FC Basel (4-1 thuis, 1-1 uit).

In de 21ste eeuw speelde Aston Villa lange tijd een anonieme rol in het Europese clubvoetbal. Pas in het seizoen 2023-2024 wist men eindelijk weer een fraaie campagne neer te zetten in de Conference League door de halve finale te bereiken, maar daarin verloor men van de latere winnaar Olympiakos Piraeus.

Aston Villa viert een doelpunt tegen AZ
Aston Villa viert een doelpunt tegen AZ (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

Aston Villa speelde vooralsnog vijf officiële wedstrijden tegen Nederlandse clubs. In het seizoen 2008-2009 boekte de club uit Birmingham een 2-1 overwinning op Ajax in de UEFA Cup. De overige ontmoetingen vonden allemaal plaats in de Conference League van het seizoen 2023-2024. Villa won beide duels met AZ (2-1 en 1-4) en bleef opnieuw ongeslagen tegen Ajax (4-0 en 0-0).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Aston Villa gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Leandro Bacuna (2013-2017)Anwar El Ghazi (2018-2022)
George Boateng (1999-2002)Ian Maatsen (2024-heden)
Wilfred Bouma (2005-2010)Stefan Postma (2002-2006)
Karim El Ahmadi (2012-2014)Ron Vlaar (2012-2015)

Het stadion van Aston Villa

Villa Park is al sinds 1897 de thuishaven van Aston Villa. Ten tijde van de opening stond het onderkomen bekend als Aston Lower Grounds. Het stadion in Birmingham werd in 1966 gebruikt als locatie voor het WK van 1966 alsmede het EK van 1996. De UEFA Cup-finale van 1996 (Real MallorcaSS Lazio) vond hier eveneens plaats.

Tegenwoordig telt Villa Park een capaciteit van 42.650 zitplaatsen. Het stadion bestaat uit vier tribunes: Holte End, Trinity Road Stand, North Stand en Doug Ellis Stand. Op 2 maart 1946 werd een toeschouwersaantal gerealiseerd: 76.588 bezoekers brachten een bezoek aan de thuiswedstrijd tegen Derby County.


Veelgestelde vragen over Aston Villa

Wanneer is Aston Villa opgericht?

Op 21 november 1874

Wat is het adres van Villa Park?

Villa Park
Trinity Road, Birmingham, B6 6HE
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Villa Park?

42.650 plaatsen

Wat is de website van Aston Villa?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Aston Villa vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Populaire spelers Aston Villa

1
10
8
1
1
19
6
13
25
2
10
7
2
1
21
11
10
23
3
10
5
4
1
14
7
7
19
4
10
5
3
2
20
12
8
18
5
10
5
3
2
17
11
6
18
6
10
5
3
2
17
15
2
18
7
10
5
1
4
22
11
11
16
8
10
4
4
2
17
14
3
16
9
10
4
3
3
14
13
1
15
10
10
4
3
3
13
12
1
15
11
10
4
3
3
10
10
0
15
12
10
4
1
5
19
20
-1
13
13
10
3
3
4
9
12
-3
12
14
10
3
2
5
13
19
-6
11
15
10
2
4
4
14
18
-4
10
16
10
2
3
5
10
17
-7
9
17
10
1
4
5
8
13
-5
7
18
10
0
5
5
10
21
-11
5
19
10
1
1
8
7
19
-12
4
20
10
0
3
7
14
27
-13
3
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie