CD Leganés

Leganés

Prijzenkast CD Leganés

1x Segunda División

1x Segunda División B

1x Tercera División

Het laatste nieuws over CD Leganés

CD Leganés is een Spaanse voetbalclub uit Leganés. Thuiswedstrijden van de Pepineros worden afgewerkt in het Estadio Municipal de Butarque.

  • CD Leganés werd in 1928 opgericht
  • Het Estadio Municipal de Butarque is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Pepineros’
  • Leganés veroverde titels op lagere niveaus
  • In 2016 debuteerde de club in LaLiga

CD Leganés in nationaal clubverband

CD Leganés werd op 23 juni 1928 opgericht. In de beginjaren speelde het team in regionale competities, waarna men in 1936 alle activiteiten moest stopzetten door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog. Pas op 4 september 1946 maakte de club een doorstart. Bijna acht jaar later mocht men zich voor het eerst landelijk meten door te promoveren naar het derde niveau (Tercera División).

Met een vijfde en vierde plaats beleefde CD Leganés een geslaagde start in de Tercera División. Nadien zakte de club af naar de middenmoot, met de degradatie van 1960 als consequentie (zestiende). In de jaren zestig speelde men nog drie seizoenen op het derde niveau: in de periode 1963-1965 en het seizoen 1967-1968. De Pepineros speelden in de overige seizoenen opnieuw in de top van het regionale voetbal.

Bijrol in het Spaanse profvoetbal

In 1977 verliet CD Leganés het regionale voetbal door te promoveren naar het vierde niveau van Spanje. Het team kroonde zich in 1986 tot kampioen van de Tercera División VII, maar greep naast promotie door toedoen van CD Lugu (halve finale play-offs). Een jaar later wist men alsnog door te stoten naar de Segunda División B. Een derde plaats volstond ditmaal voor deelname aan de derde divisie. De club wist stabiel mee te draaien en bekroonde die ontwikkeling in 1993 met het kampioenschap.

Tussen 1993 en 2004 speelde CD Leganés onafgebroken in de Segunda División. In 2003 ontsnapte men ondanks een negentiende plaats aan degradatie, maar een jaar later werd diezelfde klassering alsnog fataal. De club werd teruggeworpen naar de Segunda División B en bleef daar tien opeenvolgende seizoenen actief. Pas in 2014 lukte het de manschappen uit Leganés, een stad onder de rook van Madrid, om terug te keren in de één na hoogste divisie van het land.

Historische promotie

CD Leganés vierde de Segunda División-rentree met een fraaie tiende plaats op de ranglijst. Het seizoen 2015-2016 verliep nóg beter door als runner-up te eindigen achter Deportivo Alavés. Voor het eerst in de geschiedenis promoveerde de club naar de hoogste divisie van Spanje: LaLiga. De Pepineros beleefden een droomstart door Celta de Vigo met 0-1 te verslaan. Víctor Díaz maakte het historische doelpunt voor Leganés, dat vijf dagen later ook Atlético Madrid in bedwang hield (0-0).

Met 35 punten wist CD Leganés zich veilig te spelen in het seizoen 2016-2017. De club eindigde als zeventiende, één plaats boven de rode streep. In het seizoen 2017-2018 herhaalde men deze prestatie, maar ditmaal met een hoger puntenaantal (43). Het team zorgde voor een sensatie door Real Madrid uit de Copa del Rey te knikkeren na een 1-2 zege in het Estadio Santiago Bernabéu. Sevilla bleek in de halve finale te sterk (1-1 thuis, 2-0 uit).

CD Leganés viert doelpunt tegen FC Barcelona (2019)
Leganés-spelers vieren een doelpunt tegen FC Barcelona (Pro Shots)

In het seizoen 2018-2019 zette CD Leganés de vooralsnog hoogste LaLiga-klassering ooit neer: dertiende. Een jaar later vielen de prestaties echter tegen (achttien), waardoor het verblijf in de hoogste divisie na vier seizoenen ten einde kwam. In het eerste seizoen na de degradatie moest men genoegen nemen met een derde plaats in de Segunda División, maar een snelle terugkeer bleef uit. Rayo Vallecano trok in de halve finale van de play-offs aan het langste eind.

Terugkeer in LaLiga

CD Leganés stelde in de seizoenen 2021-2022 (twaalfde) en 2022-2023 (veertiende) teleur. De prestaties vertoonden beterschap in het seizoen 2023-2024. Men wist Real Valladolid zelfs voor te blijven op de ranglijst van de Segunda División, waardoor men na vier jaar terugkeerde in LaLiga.

Rivaliteit

Getafe is de aartsrivaal van CD Leganés. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Derbi del sur de Madrid. In 2017 troffen beide clubs elkaar voor het eerst in LaLiga, maar op lagere niveaus troffen beide clubs elkaar al vele malen eerder. Ook is er sprake van rivaliteit jegens AD Alcorcón, CF Fuenlabrada en CD Toledo.


Nederlandse invloed

De geschiedenis van CD Leganés telt maar één speler van Nederlandse afkomst: Nordin Amrabat. De Marokkaans international speelde in het seizoen 2017-2018 voor de club.


Het stadion van CD Leganés

Het Estadio Municipal de Butarque is sinds 1998 de thuisbasis van CD Leganés en heeft een capaciteit van 12.454 plaatsen. Bij de opening bedroeg de capaciteit nog ruim achtduizend plaatsen. Het onderkomen van de club, dat het oude Estadio Luis Rodriguez de Miguel verving, staat in de volksmond bekend als Butarque en verwijst naar de patroonheilige van de stad Leganés.

Niet alleen CD Leganés heeft als gastheer gebruik gemaakt van het Estadio Municipal. Zo streek het nationale team van Spanje er sporadisch neer. Er werden ook meerdere concerten en festivals op deze locatie georganiseerd.


Veelgestelde vragen over CD Leganés

Wanneer is CD Leganés opgericht?

Op 23 juni 1928

Wat is het adres van het Estadio Municipal de Butarque?

Estadio Municipal de Butarque
C. Arquitectura, s/n, 28918 Leganés
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Municipal de Butarque?

12.454 plaatsen

Wat is de website van CD Leganés?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik CD Leganés vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 1 augustus 2024

Populaire spelers CD Leganés

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie