Como 1907

Como

Prijzenkast Como 1907

3x Serie B

4x Serie C

2x Serie D

Het laatste nieuws over Como 1907

Como 1907 is een Italiaanse voetbalclub uit Como. Thuiswedstrijden van I Lariani worden afgewerkt in het idyllisch gelegen Stadio Giuseppe Sinigaglia.

  • Como 1907 werd opgericht in 1907
  • Het Stadio Giuseppe Sinigaglia is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘I Lariani’
  • Como veroverde driemaal de Serie B-titel

Como 1907 in nationaal clubverband

Op 25 mei 1907 werd Como 1907 opgericht onder de naam Como Foot-Ball Club. Deze oprichting vond plaats in de Bar Taroni, dat uitgroeide tot het eerste hoofdkwartier van de Noord-Italiaanse club. In de beginjaren speelde de club louter vriendschappelijke wedstrijden en een aantal lokale voetbaltoernooien, waaronder tegen clubs uit Milaan en Zwitserland. In 1912 fuseerde men met studentenclub Minerva.

Como FBC promobeerde in 1912 door te dringen tot het Italiaanse voetbalkampioenschap, maar verloor met 3-1 van Savona. Men moest daardoor genoegen nemen met deelname aan de promotiegroep van Lombardije. In 1913 wist men alsnog de stap omhoog te maken. I Lariani, deze bijnaam verwijst naar de ligging aan het Comomeer, wist zich daar tot 1922 staande te houden. Een 2-1 nederlaag tegen Piacenza in de play-offs bleek dat jaar fataal.

In 1919 ontstond een nieuwe voetbalclub in Como: Esperia. Deze club beleefde een vliegende start en wist al snel op een gelijkwaardig niveau te komen. Hierdoor ontstond een heuse stadsderby. Een enorme rivaliteit bleef evenwel uit, aangezien beide clubs in 1927 fuseerden tot Associazione Calcio (AC) Comense. De fusieclub besloot een rood tenue aan te meten, waardoor het blauw-wit van Como FBC verdween. Later kleurde het shirt opnieuw vooral blauw.

Vlag met logo Como 1907
Het hedendaagse logo van Como 1907 (Pro Shots)

Debuut in de Serie A

Italië introduceerde in 1929 een nieuwe voetbalcompetitie: de Serie A. AS Comense speelde op dat moment in de Prima Divisione, maar wist in 1931 door te stoten naar de Serie B. De Noord-Italianen kroonden zich tot kampioen in de reguliere competitie en kroonden zich ook in de nacompetitie tot winnaar. Men debuteerde met een negende plaats op het tweede niveau van Italië. In 1934 steeg de club naar de vierde plaats, maar twee jaar later volgde een enorm verval: degradatie na een zestiende plaats.

Associazione Sportiva Como werd in 1936 ingevoerd als nieuwe clubnaam. In het seizoen 1945-1946 wist men een terugkeer in de Serie B af te dwingen. Op het tweede niveau beleefde men een waanzinnige ontwikkeling door achtereenvolgens als achtste, derde en eerste te eindigen. Het kampioenschap van 1949 betekende een Serie A-primeur voor de Noord-Italianen. Op 11 september wist de promovendus het seizoen af te trappen met een 1-0 overwinning op Palermo.

AC Como opende het eerste Serie A-seizoen met drie overwinningen en een gelijkspel bij AC Milan. Met 41 punten eindigde de club op een gedeelde zesde plaats. Het bleek een uitschieter van I Lariani, dat in 1953 alweer degradeerde (zeventiende). Como promobeerde wel een snelle rentree op het hoogste niveau af te dwingen, maar verder dan een derde plaats in 1956 kwam men niet.

Magere decennia

Het uitblijven van een snelle Serie A-comeback ging ten koste van de sportieve prestaties van AC Como. In 1963 daalde de club zelfs af naar het derde niveau. In de Serie B draaide men wel weer boven mee, maar twee opeenvolgende Serie B-kampioenschappen (1967 en 1968) waren nodig om promotie af te dwingen. De formatie uit de regio Lombardije presteerde in de jaren na dit succes wisselvallig.

In de jaren zeventig eindigde AC Como achtereenvolgens als dertiende, achtste, vierde, elfde en vierde. In het succes 1974-1975 wist de club een tweede plaats in de Serie B af te dwingen. Die prestatie volstond voor een terugkeer in de Serie A, maar die status sneuvelde al na één seizoen (vijftiende). Como degradeerde in 1978 zelfs naar de Serie C1, waar men zich een jaar later tot kampioen kroonde.

Serie A-rentree

AC Como wist in 1980 tevens de Serie B-titel te bemachtigen. Met een dertiende plaats wist men ditmaal wel lijfsbehoud af te dwingen in de Serie A, maar een jaar later ging het alsnog weer mis (zestiende). In 1984 keerde men als runner-up van de Serie B andermaal terug in de hoogste divisie. De Noord-Italianen hielden het ditmaal langer vol: vijf seizoenen. I Voltiani, ook een van de bijnamen van de club, eindigden achtereenvolgens als elfde, negende, negende, elfde en achttiende.

De degradatie van 1989 kwam keihard aan bij AC Como. In 1990 daalde de clubs zelfs af naar de Serie C1, waar het bleef hangen tot en met het seizoen 2000-2001 (1994-1995 uitgezonderd). Aan het begin van de twintigste eeuw promoveerde het team zelfs twee opeenvolgende seizoenen. Hierdoor verkreeg men in 2002 opnieuw een Serie A-status, ondanks de jarenlange schorsing van aanvoerder Massimiliano Ferrigno voor zijn aandeel in een grote vechtpartij. Het avontuur in de hoogste klasse bleef beperkt tot één seizoen.

Tweemaal failliet

In het seizoen 2003-2004 eindigde AC Como op een bedroevende 24ste plaats in de Serie B. Voor het tweede seizoen op rij werd de club geconfronteerd met degradatie. De teleurstellende prestaties gingen hand in hand met toenemende financiële problemen, waardoor men in december 2004 zelfs failliet werd verklaard. Men wist geen investeerder te vinden om de boel te redden en dus ging het bedrijf Calcio Comoi S.p.A. ten gronde. Dankzij de FIFC-regels mocht de club als Calcio Como S.r.l. wel een doorstart maken in de Serie D.

Calcio Como kroonde zich in 2008 tot kampioen van de Girone B van de Serie D. Een nieuwe promotie volgde in 2009, waardoor men een Prima Divisione-status verkreeg. I Lariani zorgden voor nieuwe promoties in 2014 (Lega Pro, derde niveau) en 2015 (Serie B). De rentree op het tweede niveau werd afgedwongen door Bassano Virtus in de play-offs met 2-0 te verslaan over twee wedstrijden. Op Serie B-niveau wist Como zich daarentegen niet te handhaven. De 22ste plaats betekende een terugkeer naar de Lega Pro.

Tijdens het seizoen 2016-2017 ging het opnieuw mis. Calcio Como kreeg wederom te maken met financiële problemen, waardoor de inboedel werd geveild. Men probeerde als FC Como een nieuwe doorstart te maken, maar volgens de FIGC voldeed de nieuwe club niet aan de gestelde voorwaarden voor de Serie C. In plaats daarvan maakte men een doorstart onder de naam Como 1907. Op basis van Artikel 52 van het FIGC-reglement bemachtigden de Noord-Italianen een Serie D-status.

Opmars naar de Serie A

In 2019 wist Como 1907 een terugkeer in het Italiaanse profvoetbal te bemachtigen door de Serie D-titel te bemachtigen. Datzelfde jaar werd de club overgenomen door het Indonesische bedrijf Djarum, dat veel geld pompte in de club. In de volgende jaren wist men grote namen als Michael Essien, Thierry Henry, Dennis Wise en Cesc Fàbregas als uithangbord te strikken. Laatstgenoemde Spanjaard ging zelfs als assistent-trainer aan de slag in het Stadio Giuseppe Sinigaglia.

Como 1907 wist tussen 2019 en 2024 tweemaal te promoveren. Een tweede plaats achter Parma volstond in 2024 om na 21 jaar terug te keren in de Serie A. Dit succes zorgde voor grote veranderingen. Niet alleen besloot men Fàbregas door te schuiven tot hoofdtrainer, maar ook wist men toe te slaan op de transfermarkt. In de zomerse transferperiode overtuigde Como spelers als Raphaël Varane, Pepe Reina en Andrea Belotti tot een overstap.

Como 1907 viert promotie in 2024
Spelers en stafleden vieren de promotie van 2024 (Pro Shots)

Rivaliteit

Streekgenoot Calcio Lecco is de aartsrivaal van Como 1907. Er is daarnaast sprake van rivaliteit met andere clubs uit Lombardije, waaronder met name AC Monza, Brescia en ASD Città Di Varese.


Como 1907 in Europees clubverband

De Europese geschiedenis van Como 1907 is zeer bescheiden te noemen. Als AS Como mocht de club in 1981 deelnemen aan de Mitropacup. Men stuitte daarin op het Kroatische NK Zagreb (destijds onderdeel van Joegoslavië), het Tsjechische Tatran Presov en het Hongaarse Csepel SC. De Italianen wonnen driemaal en speelden één keer gelijk, maar op doelsaldo eindigde men ‘slechts’ als derde.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Como 1907 gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Geoffrey Castillion2021
Azzedine Dkidak2020-2022
Cas Odenthal2022-2024
Jean-Paul van Gastel2002

Het stadion van Como 1907

Sinds 1927 is het Stadio Giuseppe Sinigaglia de thuisbasis van Como 1907 en is gelegen aan het Comomeer. Op dit moment heeft het onderkomen een maximale capaciteit van 13.602 plaatsen, hoewel men in werkelijkheid maar zo’n achtduizend fans kan verwelkomen. Het stadion werd gebouwd op verzoek van Benito Mussolini en is vernoemd naar de lokale oorlogsheld en roeier Giuseppe Sinigaglia.

In 2024 promoveerde de voetbalclub naar de Serie A. Ten tijde van de promotie was nog onduidelijk of het Stadio Giuseppe Sinigaglia mocht worden gebruikt op het hoogste niveau. Zo voldeed het stadion niet aan de minimale capaciteitseisen.


Veelgestelde vragen over Como 1907

Wanneer is Como 1907 opgericht?

Op 25 mei 1907

Wat is het adres van het Stadio Giuseppe Sinigaglia?

Stadio Giuseppe Sinigaglia
Viale Giuseppe Sinigaglia, 2, 22100 Como CO
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Giuseppe Sinigaglia?

13.602 plaatsen

Wat is de website van Como 1907?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Como 1907 vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 30 juli 2024

Populaire spelers Como 1907

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie