FC Utrecht

Utrecht

Prijzenkast FC Utrecht

knvb-beker-logo

3x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

1x Johan Cruijff Schaal

Laatste nieuws over FC Utrecht

FC Utrecht is een Nederlandse voetbalclub uit Utrecht. Thuiswedstrijden van de Domstedelingen worden afgewerkt in Stadion Galgenwaard.

  • FC Utrecht werd in 1970 opgericht als fusieclub
  • De Domstedelingen wonnen driemaal de KNVB Beker
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadion Galgenwaard
  • Het Jong-elftal speelt in de Keuken Kampioen Divisie

FC Utrecht in nationaal clubverband

FC Utrecht werd op 1 juli 1970 opgericht. De voetbalclub ontstond uit een fusie tussen DOS (1901), Velox (1902) en USV Elinkwijk (1919). DOS werd gezien als de grootste club van de drie, maar de landskampioen van 1958 moest in de jaren zestig vooral aan de bak om degradatie uit de Eredivisie te voorkomen. Door een fusie met de stadsgenoten kon een faillissement worden afgewend. Aanvankelijk stonden Velox en Elinkwijk helemaal niet te springen om een fusie. Druk vanuit de gemeente Utrecht zorgde er alsnog voor dat zij overstag gingen.

In de zomer van 1970 was de oprichting van FC Utrecht een feit. De fusieclub koos voor Stadion Galgenwaard als thuisbasis. Dit complex fungeerde eerder als thuisbasis van DOS, dat zich in het seizoen 1969-1970 wist te handhaven in de Eredivisie. Utrecht kreeg om die reden toestemming om het allereerste seizoen uit de clubgeschiedenis op Eredivisie-niveau af te werken. Met een selectie bestaande uit vrijwel louter spelers van DOS, Velox en USV Elinkwijk eindigde het team in het eerste seizoen op een respectabele negende plaats.

Bijna failliet

FC Utrecht eindigde in het seizoen 1971-1972 als zesde in de Eredivisie. In 1977 werd deze klassering geëvenaard, maar de tussenliggende seizoenen verliepen stroef. De Domstedelingen eindigden in het seizoen 1974-1975 zelfs op de vijftiende plaats en ontsnapte daarmee aan degradatie naar de Eerste Divisie. Utrecht eindigde in 1976 (veertiende) en 1979 (dertiende) evenmin op een aantrekkelijke positie.

In de jaren tachtig leek het tij te keren. Na de vijfde plaats van 1980 steeg Utrecht in 1981 zelfs naar de derde plaats in de Eredivisie. In datzelfde jaar kondigde de FIOD echter een onderzoek aan naar de voetbalclub, aangezien er signalen waren dat de financiële huishouding niet deugde. Het onderzoek toonde aan Utrecht tussen 1976 en 1980 sjoemelde met transfer- en salariskosten. De club kon niet voldoen aan de naheffing, waardoor het onder surseance van betaling werd geplaatst.

FC Utrecht stevende door deze kwestie af op een faillissement. Het noodlot leek onafwendbaar, maar spelers en supporters besloten alles op alles te zetten om het doemscenario buiten de deur te houden. De gemeente Utrecht raakte overtuigd door alle acties om de club te redden en besloot de helpende hand te bieden door het verschuldigde bedrag voor te schieten. Financieel bleef het echter een lastige periode voor Utrecht, dat mede daarom spelers als Hans van Breukelen (Nottingham Forest) en Robbie de Wit (Ajax) moest verkopen.

Onrustige jaren negentig

In de jaren tachtig speelde FC Utrecht hoofdzakelijk in het rechterrijtje van de Eredivisie. De vierde plaats van 1991 bood perspectief op betere tijden, maar het bleek een incidenteel succes. In het restant van de 21ste eeuw eindigden de Domstedelingen niet hoger dan de achtste plaats. Het mislopen van Europees voetbal zorgde voor grote onrust binnen Utrecht, dat in rap tempo trainers en bestuursleden versleet. Bovendien moesten spelers als Rob Alflen (Ajax), Johan de Kock (Roda JC) en Ferdi Vierklau (Vitesse) verkocht worden om niet alsnog kopje onder te gaan.

Hoofdsponsor AMEV besloot in 1996 in te grijpen. De verzekeraar besloot een financiële injectie te geven in ruil voor bestuurlijke macht, waardoor er weer geïnvesteerd kon worden in de selectie. Dit leidde mede tot de komst van Michael Mols. De van FC Twente afkomstige spits maakte in de periode 1996–1999 maar liefst 49 doelpunten in 96 wedstrijden, waardoor hij uitgroeide tot een Utrecht-icoon. Ondanks zijn scoringsdrift bleven de prestaties aan het einde van de twintigste eeuw achterwege.

Michael Mols (FC Utrecht)
Michael Mols als fotograaf na zijn carrière (Pro Shots)

Utrecht blijkt cupfighter

Mols maakte in de zomer van 1999 de overstap naar Glasgow Rangers. Door zijn vertrek kreeg Dirk Kuijt de mogelijkheid om zich te bewijzen als aanvalsleider van FC Utrecht en de Katwijker beschaamde het vertrouwen van de technische staf niet. Kuijt wist eveneens makkelijk het vijandelijke doel te vinden, waardoor hij uitgroeide tot een publiekslieveling. In het seizoen 2000-2001 keerden de Domstedelingen terug in de subtop van Nederland door als vijfde te eindigen.

Aan het begin van de 21ste eeuw liet Utrecht zich vooral gelden in de KNVB Beker. In 2002 bereikte het team van trainer Frans Adelaar de bekerfinale, maar na verlenging greep Ajax aan het langste eind (2-3). Een controversieel resultaat, aangezien Ajacied Wamberto de late 2-2 duidelijk vanuit buitenspelpositie maakte. Assistent-scheidsrechter Ronald Kloeg hield zijn vlag omlaag, maar stuurde na afloop een brief naar Utrecht om zijn excuses te maken. Naar eigen zeggen schaamde hij zich.

De bekerfinale van 2002 kwam keihard aan bij Utrecht. De Domstedelingen voelden zich bestolen van de bekerwinst, maar in de seizoenen 2002-2003 en 2003-2004 toonde zij veerkracht. Onder leiding van trainer Foeke Booy won Utrecht zowel in 2003 (4-1 tegen Feyenoord) en 2004 (1-0 tegen FC Twente) de KNVB Beker. Kuijt verdiende na de eerste bekerwinst een transfer naar Feyenoord. Ook spelers als Stijn Vreven, Pascal Bosschaart en Jean-Paul de Jong groeiden in die tijd uit tot sterkhouders binnen het elftal, dat in 2004 revanche nam op Ajax door de Johan Cruijff Schaal te veroveren (2-4).

Dood Di Tomasso komt keihard aan

In 2003 werd FC Utrecht opnieuw aan de rand van de afgrond gebracht. De eredivisionist hield slechts een bescheiden transfersom over aan het vertrek van Dirk Kuijt, terwijl de economische crisis de financiële positie onder druk zette. Hierdoor bleek de club niet in staat om Midreth, dat verantwoordelijk was voor de vernieuwbouw van Stadion Galgenwaard, te betalen. Het bouwbedrijf besloot de kosten van 5,5 miljoen euro weliswaar voor te schieten, maar alleen door het verkoop van alle bezittingen kon het faillissement worden afgewend.

De financiële problemen brachten Utrecht terug in de middenmoot van de Eredivisie. Op 27 november 2005 boekte de club nog wel een fraaie 1-0 overwinning op Ajax, mede dankzij uitblinker David di Tommaso. De Franse verdediger overleed in de nacht van maandag op dinsdag na de wedstrijd echter aan een acute hartstilstand. Ruim veertienduizend toeschouwers waren aanwezig bij de afscheidsceremonie op 1 december. FC Utrecht besloot als eerbetoon om rugnummer 4 nooit meer beschikbaar te stellen. Op de Bunnikside, waar de fanatieke aanhang plaatsneemt, is een borstbeeld van Di Tommaso geplaatst.

Van Seumeren neemt het over

In de jaren na het overlijden van Di Tommaso bleef het onrustig bij FC Utrecht. In 2008 veranderde het perspectief van de club, dat in ondernemer Frans van Seumeren een nieuwe grootaandeelhouder vond (63%). Zijn doelstelling was duidelijk: een stabiele subtopper creëren. Van Seumeren schuwde de harde beslissingen niet en stuurde hoofdtrainer Willem van Hanegem nog datzelfde jaar weg na kritische uitlatingen over zijn persoon. Het duo Ton du Chatinier en Foeke Booy bracht de rust terug in de Domstad.

Van Seumeren kwam zijn belofte na: Utrecht keerde onder zijn leiding terug naar de subtop van de Eredivisie. Onder leiding van hoofdtrainer Erik ten Hag bereikte de club in 2016 zelfs de finale van het bekertoernooi, maar een ongelukkig eigen doelpunt van doelman Filip Bednarek bezorgde Feyenoord de overwinning (1-2). Ten Hag maakte ondanks dit resultaat indruk als Utrecht-trainer. Halverwege het seizoen 2017-2018 verdiende de kale oefenmeester een overstap naar aartsrivaal Ajax.

Frans van Seumeren met Dick Advocaat (FC Utrecht)
Frans van Seumeren en Dick Advocaat (Pro Shots)

Het fundament van Utrecht bleek stevig genoeg om in de subtop te kunnen blijven meedraaien. In het seizoen 2019-2020 werd nogmaals de bekerfinale bereikt na een 3-0 zege op Ajax, maar de clash met Feyenoord werd niet gespeeld door de uitbraak van de coronapandemie. Dit zorgde voor grote woede bij Van Seumeren, die de KNVB in woord en gebaar met de grond gelijk maakte.

Vaste waarde in de play-offs

FC Utrecht groeide onder Van Seumeren uit tot een vaste waarde in de play-offs om Europees voetbal. Bijna elk seizoen mocht de club aantreden in de play-offs, waarin het felbegeerde Europese ticket vijfmaal werd veroverd (2007, 2010, 2013, 2017 en 2019). De Utrecht-aanhang zal vooral de editie van 2017 niet snel vergeten. Door een 3-0 nederlaag bij AZ leek de returnwedstrijd een formaliteit, maar niets bleek minder waar. Het elftal van Ten Hag poetste de achterstand weg en sloeg vervolgens toe in de strafschoppenserie.

Ron Jans als FC Utrecht-trainer
Ron Jans als trainer van FC Utrecht (Pro Shots)

Het jaar 2023 verliep zeer tegenvallend voor Utrecht. Onder de nieuwe trainer Michael Silberbauer vloog het team uit de KNVB Beker door amateurclub SV Spakenburg (1-4). De Deen werd na de dramatische start van het seizoen 2023-2024 ontslagen, waarna Ron Jans de rust herstelde. Mede dankzij de tussentijdse komst van Sam Lammers bleek men nauwelijks te verslaan, maar toch wist men het seizoen niet te bekronen met een Europees ticket. Go Ahead Eagles bleek in de finaleronde van de play-offs na verlenging te sterk (1-2). Dit duel werd overschaduwd door supportersrellen.

Rivaliteit

Ajax is de aartsrivaal van FC Utrecht. Deze rivaliteit leeft vooral bij de achterban uit de Domstad, met een aantal bedenkelijke incidenten als consequentie. In het verleden mocht er zelfs enige tijd geen uitpubliek bij onderlinge wedstrijden komen.


FC Utrecht in Europees clubverband

FC Utrecht debuteerde in het oprichtingsjaar 1970 meteen op het Europese podium. De club mocht deelnemen aan de Intertoto Cup, dat destijds vooral diende om door te kunnen voetballen in de zomer. Acht jaar later mochten de Domstedelingen opnieuw deelnemen aan de Intertoto Cup. Het team deed daarmee bagage op voor de UEFA Cup-deelnames van 1981 (exit tegen Eintracht Frankfurt), 1982 (Hamburger SV), 1987 (Hellas Verona) en 1991 (Real Madrid). Utrecht mocht bovendien aantreden in het Europacup II-seizoen 1985-1986, waarin Dinamo Kiev al in de eerste ronde te sterk bleek.

In de seizoenen 2001-2002 tot en met 2004-2005 mocht Utrecht telkens aantreden in het UEFA Cup-toernooi. Een groot succes werden de Europese deelnames niet. De club overleefde alleen in 2001 en 2003 de eerste ronde, maar van overwintering buiten de landsgrenzen was geen sprake. Achtereenvolgens Parma, Legia Warschau en AJ Auxerre waren daarvoor verantwoordelijk. In 2004 bestond de eerste ronde voor het eerst uit een groepsfase, maar ook daarin reikte men niet verder door als vijfde te eindigen.

Complimenten van korte duur

De UEFA Cup maakte in 2009 plaats voor de Europa League. In het tweede seizoen mocht FC Utrecht voor het eerst deelnemen aan dit toernooi. Ten koste van de Schotse topclub Celtic (4-0 thuis, 2-0 uit) bereikten de Domstedelingen de groepsfase. Utrecht verraste door zowel Liverpool als Napoli tweemaal op een gelijkspel te houden, maar sprokkelde tegen Steaua Boekarest maar één punt. De eerste ronde bleek daardoor wéér het eindstation.

Na het seizoen 2010-2011 is Utrecht niet meer actief geweest in een Europees hoofdtoernooi. In 2013, 2017 en 2019 was de club als play-offwinnaar nog wel actief in de kwalificatiefase van de Europa League, maar nederlagen tegen FC Differdange 03, Zenit Sint-Petersburg en HSK Zrinjski Mostar duwden de focus al snel weer richting de nationale competities.


Het stadion van FC Utrecht

FC Utrecht fuseerde in 1970 met DOS, Velox en USV Elinkwijk. Het onderkomen van DOS, Stadion Galgenwaard, werd verkozen als thuisbasis van de fusieclub. Het perceel werd eerder gebruikt voor land- en tuinbouw, maar had in de Middeleeuwen een lugubere rol: geëxecuteerden werden opgehangen op een galgenveld (Galgenwert genoemd).

Stadion Galgenwaard (FC Utrecht)
Stadion Galgenwaard, met een blik op de Cityside (Pro Shots)

Stadion Galgenwaard bestaat uit een viertal tribunes met open hoeken. De capaciteit van het stadion bedraagt tegenwoordig 23.750 plaatsen. Het fanatieke gedeelte van de Utrecht-aanhang staat op de Bunnikside, waar de uitsupporters aan de andere kant plaatsnemen op de Cityside. De lange zijden staan bekend als de Noord- en Zuidtribune genoemd.

Zoudenbalch

FC Utrecht heeft in de stad ook een eigen trainingscomplex: Sportpark Zoudenbalch. Thuiswedstrijden van Jong FC Utrecht, actief in de Keuken Kampioen Divisie, worden ook afgewerkt op deze locatie.


Veelgestelde vragen over FC Utrecht

Wanneer is FC Utrecht opgericht?

Op 1 juli 1970

Wat is het adres van Stadion Galgenwaard?

Stadion Galgenwaard
Herculesplein 241
3584 AA Utrecht

Wat is de capaciteit van Stadion Galgenwaard?

23.750 plaatsen

Wat is de website van FC Utrecht?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik FC Utrecht vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 juni 2024

1
12
11
0
1
40
9
31
33
2
11
9
1
1
20
11
9
28
3
11
8
2
1
25
11
14
26
4
12
7
4
1
28
13
15
25
5
12
6
4
2
24
11
13
22
6
12
5
2
5
23
14
9
17
7
12
5
2
5
13
16
-3
17
8
12
5
1
6
19
10
9
16
9
12
4
3
5
13
12
1
15
10
12
4
3
5
15
20
-5
15
11
12
5
0
7
12
21
-9
15
12
12
4
2
6
13
23
-10
14
13
12
3
3
6
12
19
-7
12
14
12
3
3
6
14
22
-8
12
15
12
3
3
6
12
23
-11
12
16
12
2
5
5
12
18
-6
11
17
12
1
3
8
6
27
-21
6
18
12
1
1
10
10
31
-21
4
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie