FK Bodø/Glimt

Bodø

Prijzenkast FK Bodø/Glimt

3x landskampioen

2x bekerwinnaar

2x 1. Divisjon

Het laatste nieuws over FK Bodø/Glimt

FK Bodø/Glimt is een Noorse voetbalclub uit Bodø. Thuiswedstrijden van Den Gule Horde worden afgewerkt in het Aspmyra Stadion.

  • FK Bodø/Glimt speelt momenteel in de Eliteserien
  • Het Aspmyra Stadion is de thuisbasis van de ckub
  • Het team won de landstitel driemaal
  • De Noorse beker prijkt ook op de erelijst
  • Zowel Ajax, AZ als PSV heeft een verleden tegen Bodø/Glimt

FK Bodø/Glimt in nationaal clubverband

De Noorse plaats Bodø is gelegen boven de poolcirkel. De provincie Nordland telde in het begin van de twintigste eeuw al verschillende voetbalclubs, maar alsnog werd op 19 september 1916 besloten om een nieuw team op te richten: Fotballklubben Glimt. Al in 1919 ontstond een eerste succesverhaal door het kampioenschap van Nordland binnen te slepen.

Late doorstroming

De clubs uit Noord-Noorwegen werden lange tijd gehinderd door beperkingen. Pas in 1964 mocht FK Bodø/Glimt deelnemen aan het Noorse bekertoernooi, waar toetreding tot de Eliteserien pas in 1972 groen licht kreeg. Dat had er vooral mee te maken dat er scepsis bestond over de meerwaarde van de noordelijke clubs omwille van de geringe bevolkingsdichtheid. De zuidelijke teams waren daarmee in het voordeel.

FK Bodø/Glimt bewees het ongelijk van de critici door in 1975 de Noorse beker te veroveren. Twee jaar later debuteerde het team in de Eliteserien en dat resulteerde meteen in een tweede plaats achter Lillestrøm SK. In 1980 degradeerden de manschappen uit Bodø, waarna het afwisselend op het tweede en derde niveau van Noorwegen actief was.

Fans van FK Bodø/Glimt (Pro Shots)

Jojo-club grijpt de macht

In de jaren negentig ontwikkelde FK Bodø/Glimt zich stormachtig. De club wist in drie jaar tijd door te stoten van het derde niveau naar de top van de Eliteserien, maar in de titelrace moest men opnieuw één club voor zich dulden. In 1995 (derde) en 2003 (tweede) werd opnieuw een prima klassering neergezet. In 2005 degradeerde de formatie uit Noord-Noorwegen echter opnieuw.

Na de sportieve zeperd van 2005 ontstond een heus jojo-effect. Promoties en degradaties wisselenden elkaar af, maar dat veranderde na de wederopstanding van 2017. In 2018 moest de club nog genoegen nemen met een derde plaats in de Eliteserien, maar in de daaropvolgende jaren eindigde men onder leiding van trainer Kjetil Knutsen steevast in de toptwee. In 2020, 2021 en 2023 schreef FK Bodø/Glimt geschiedenis door de Noorse titel binnen te slepen.

Kjetil Knutsen-3-6-2023
Kjetil Knutsen (Pro Shots)

Rivaliteit

Noord-Noorwegen telt twee clubs op professioneel niveau: FK Bodø/Glimt en Tromsø IL. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij elkaar als aartsrivalen zien. Onderlinge wedstrijden worden gekenmerkt als Slaget om Nord-Norge (‘Slag om Noord-Noorwegen’).


FK Bodø/Glimt in Europees clubverband

In het seizoen 1976-1977 debuteerde FK Bodø/Glimt op het Europese podium. In de eerste ronde van de Europacup II bleek het Italiaanse Napoli over twee wedstrijden te sterk (0-3). Twee jaar later werd in hetzelfde toernooi voor het eerst een tweeluik gewonnen ten koste van Union Luxemburg, maar in de achtste finale bleek opnieu een Italiaanse tegenstander te sterk: Internazionale.

FK Bodø/Glimt was lange tijd vooral programmavulling in de Europese toernooien, maar dat veranderde in het seizoen 2021-2022. In de groepsfase van de Conference League maakten de Noren indruk door het AS Roma van trainer José Mourinho met 6-1 te verslaan. De manschappen uit Bodø boekten ook in de knock-outfase succes door Celtic en AZ uit te schakelen. Als kwartfinalist won het team in eigen huis opnieuw van AS Roma (2-1), maar de Serie A-formatie nam revanche door in de return met 4-0 te winnen.

Juichende spelers van FK Bodø/Glimt
Juichende spelers van FK Bodø/Glimt (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

FK Bodø/Glimt speelde tot en met het seizoen 2023-2024 zes officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De Noorse formatie wist één ontmoeting in winst om te zetten, waar de eredivisionisten driemaal aan het langste eind trokken. Zowel Ajax, AZ als PSV noteerde elk twee onderonsjes.


Nederlandse invloed

De Nederlandse inbreng bij FK Bodø/Glimt is vooralsnog beperkt te noemen. Alleen doelman Joshua Smits heeft er een verleden (2020-2022).


Het stadion van FK Bodø/Glimt

In 1963 verhuisde FK Bodø/Glimt naar een nieuw stadion in Bodø, nadat het oude complex te klein werd. Het Aspmyra Stadion heeft een huidige capaciteit van 8.270 plaatsen. Ook IK Grand Bodø speelt de thuiswedstrijden in dit onderkomen.


Veelgestelde vragen over FK Bodø/Glimt

Wanneer is FK Bodø/Glimt opgericht?

Op 14 september 2001

Wat is het adres van het Aspmyra Stadion?

Aspmyra Stadion
Fridtjof Nansens vei 3, 8003 Bodø
Noorwegen

Wat is de capaciteit van het Aspmyra Stadion?

8.270 plaatsen

Wat is de website van FK Bodø/Glimt?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik FK Bodø/Glimt vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 18 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie