Holstein Kiel

Kiel

Prijzenkast Holstein Kiel

bundesliga logo

1x landskampioen

3x Regionalliga Nord

Het laatste nieuws over Holstein Kiel

Holstein Kiel is een Duitse voetbalclub uit Kiel. Thuiswedstrijden van Die Störche worden afgewerkt in het Holstein-Stadion.

  • Holstein Kiel werd in 1900 opgericht
  • Het Holstein-Stadion is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Die Störche’
  • Holstein Kiel veroverde de landstitel van 1912
  • Men veroverde eveneens titels in lagere divisies

Holstein Kiel in nationaal clubverband

Op 4 mei 1902 werd de voetbalclub opgericht onder de naam FC Holstein Kiel. Scholieren van de Oberrealschule waren daarvoor verantwoordelijk. De officiële oprichtingsdatum bedraagt evenwel 7 oktober 1900, aangezien men in 1917 fuseerde met het oudere 1. Kieler FV 1900. In de tussentijd was men meermaals van naam gewisseld. In 1908 maakte ‘FC’ plaats voor ‘FV’, waarna in 1914 ‘SV’ voor de naam kwam te staan. De laatstgenoemde naamsverandering was gerelateerd aan het introduceren van andere sporten (atletiek en hockey).

In februari 1903 was Holstein Kiel betrokken bij de oprichting van de Kielse voetbalbond. Het team mocht vervolgens aantreden in de stadscompetitie, maar van een echte strijd was geen sprake. Tussen 1904 en 1919 kroonde de club zich maar liefst dertien keer tot nummer één. Vanaf 1905 mocht men deelnemen aan de eindronde van Noord-Duitsland.

Kampioen van Duitsland

Holstein Kiel wist in 1910 de eerste Noord-Duitse eindzege binnen te slepen. Hierdoor verschafte men zich toegang tot de nationale eindronde. Hierin rekende de club af met BFC Preußen 1894 en Tasmania Rixdorf, maar Karlsruher FV dwarsboomde een eerste landstitel door de finale te winnen (0-1 na verlenging). Een jaar later kreeg men een herkansing op de Duitse eindronde. Ditmaal bleek de halve finale het eindstation door toedoen van BTuFC Viktoria 1889, de latere landskampioen.

In het seizoen 1911-1912 kroonde Holstein Kiel zich voor de derde keer op rij tot Noord-Duits kampioen. Voor de tweede keer in drie jaar tijd bereikte de club de finale, waarin ditmaal wel succes werd behaald. Men nam sportieve wraak ten koste van Karlsruher FV door met 1-0 te winnen. Ernst Möller kroonde zich tot matchwinner door een strafschop te benutten.

Mede door de Eerste Wereldoorlog werd het succes van Holstein Kiel een halt toegeroepen. Pas in 1926 werd de club eindelijk weer kampioen van Noord-Duitsland, maar in de nationale eindronde verloor men in de halve finale van SpVgg Fürth (1-3). Laatstgenoemde club heet tegenwoordig Greuther Fürth. In 1927 en 1930 waren de Kielse manschappen opnieuw de sterkste in de Noord-Duitse competitie, maar een tweede landstitel bleef uit.

Tweede Wereldoorlog

In 1933 kwam de NSDAP, de partij van Adolf Hitler, aan de macht in Duitsland. Deze koers had ook impact op het voetbal in het land. De overkoepelende voetbalbonden en de bijbehorende competities verdwenen. In plaats daarvan ontstonden de zogeheten Gauliga’s, waaronder de Gauliga Nordmark. Holstein Kiel werd in laatstgenoemde competitie geplaatst en stuitte onder meer op Hamburger SV. Men had de pech dat de manschappen uit Hamburg vrijwel alle titels opeisten.

Holstein Kiel wist in 1937 wel een tweede plaats te bemachtigen achter Hamburger SV. In 1942 switchte de club naar de Gauliga Schleswig-Holstein en had daardoor minder tegenstand. Dit leidde meteen tot het kampioenschap, maar in de halve finale moest men zich gewonnen geven door toedoen van Dresdner SC. In het laatste volledige seizoen gedurende de Tweede Wereldoorlog bleek Hertha BSC te sterk in de tweede ronde. De bal bleef daarna nog wel even rollen, maar het seizoen 1944-1945 werd niet meer uitgespeeld.

Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog moest Duitsland opnieuw worden opgebouwd. Holstein Kiel sloot zich aan bij een lokale competitie, totdat men in 1947 mocht deelnemen aan de Oberliga Nord. In het seizoen 1948-1949 werd de club evenwel uit de competitie gezet. Men bleek papieren te hebben vervalst van een speler, die daardoor ten onrechte als speelgerechtigd te boek stond. Die Störche keerden nog wel terug in de Oberliga. Het team wist nog tweemaal de Duitse eindronde te bereiken, maar speelde daarin geen rol van betekenis.

Grijze decennia

In 1963 introduceerde Duitsland een nieuwe voetbalcompetitie: de Bundesliga. Holstein Kiel wist zich niet te plaatsen voor het nationale kampioenschap en moest daardoor genoegen nemen met een rol in de Regionalliga (destijds het tweede niveau). In 1965 veroverde men de titel in de Nord-competitie, maar in de eindronde eindigde de club als derde achter Borussia Mönchengladbach en FC Sankt Pauli. Promotie naar de Bundesliga ging daardoor voorbij aan de Kielse formatie.

Holstein Kiel wist de Regionalliga Nord nadien niet meer te winnen. In 1974 verdween deze competitie om plaats te maken voor de Tweede Bundesliga, maar de club uit de deelstaat Sleeswijk-Holstein plaatste zich niet (dertiende). Hierdoor moest men genoegen nemen met een plek op het derde niveau. In 1978 promoveerde de club alsnog naar het tweede niveau, maar dat bleek geen al te groot succes. Na een driejarig verblijf degradeerde Holstein Kiel op sportieve gronden (negentiende).

De degradatie van 1981 betekende een harde klap voor de landskampioen van 1912. Holstein Kiel speelde tot 1996 onafgebroken in de 3. Liga, waarna men zelfs degradeerde naar de Oberliga (vierde niveau). In 1998 wist men als kampioenschap een terugkeer op het derde niveau af te dwingen, maar de benodigde stabiliteit ontbrak. Een nieuwe degradatie was in het seizoen 1999-2000 de logische consequentie. Die Störche reageerden kranig door opnieuw een 3. Liga-titel binnen te slepen.

In 2007 en 2010 degradeerde Holstein Kiel opnieuw uit de 3. Liga. De schade bleef ditmaal beperkt tot respectievelijk twee en drie seizoenen, waardoor de club zich vanaf 2014 weer mocht meten op het derde niveau. Met achtereenvolgens een zestiende, derde, veertiende en tweede plaats verliepen de prestaties bijzonder grillig. De runner-up positie van 2017 volstond niettemin voor promotie naar de Tweede Bundesliga.

Promotie naar de Bundesliga

Holstein Kiel beleefde een uitstekende start in de Tweede Bundesliga door het seizoen 2017-2018 af te sluiten als nummer drie. Alleen Fortuna Düsseldorf en 1. FC Nürnberg wisten meer punten te vergaderen. De club mocht het nog wel opnemen tegen de nummer zestien van de Bundesliga, maar VfL Wolfsburg bleek een maatje te groot (3-1 uit, 0-1 thuis). In het seizoen 2020-2021 sneuvelde de promotiedroom opnieuw in de play-offs. Holstein Kiel won weliswaar met 0-1 bij 1. FC Köln, maar ging op eigen veld hard onderuit (1-5).

Holstein Kiel had eerder dat seizoen al bewezen tot veel in staat te zijn. Onder winterse omstandigheden zorgde men voor een enorme stunt in de tweede ronde van de DFB-Pokal door Bayern München uit te schakelen. De Tweede Bundesliga-formatie wist vlak voor tijd de 2-2 te maken en sleepte daarmee een strafschoppenserie uit het vuur. In die serie wist men Der Rekordmeister over de knie te leggen. Het avontuur sneuvelde in de halve finale door toedoen van Borussia Dortmund. De 5-0 eindstand stond al voor rust op het scorebord.

Met een negende en achtste plaats bleef de Bundesliga-droom in de volgende seizoenen ver weg. In het seizoen 2023-2024 begon het desalniettemin weer te draaien. Onder leiding van Marcel Rapp, in 2021 geïnstalleerd als hoofdtrainer, eindigde men op een fraaie tweede plaats achter kampioen FC Sankt Pauli volstond voor een historische promotie naar de Bundesliga. Een 1-1 gelijkspel tegen concurrent Fortuna Düsseldorf (derde) maakte het succesverhaal officieel.

Holstein Kiel-spelers vieren feest
Juichende spelers van Holstein Kiel (Pro Shots)

Rivaliteit

VfB Lübeck is de aartsrivaal van Holstein Kiel. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Holstein Derby, aangezien de rivaal uit dezelfde deelstaat afkomstig is.


Nederlandse invloed

Vooralsnog zijn er geen Nederlandse spelers actief geweest voor Holstein Kiel.


Het stadion van Holstein Kiel

Het Holstein-Stadion is sinds 1911 de thuisbasis van Holstein Kiel. De voetbalclub deelt dit onderkomen met de Kiel Baltic Hurricanes, dat American Football beoefent. Het stadion heeft een hedendaagse capaciteit van 15.034 plaatsen, mede dankzij een aantal renovaties in de 21ste eeuw. Die renovaties waren noodzakelijk om te voldoen aan de voorwaarden voor de hoogste competities van Duitsland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het Holstein-Stadion zwaar beschadigd. In 1950 was het stadion weer opgebouwd, waaronder een geheel nieuwe hoofdtribune. Een jaar later realiseerde men een toeschouwersrecord: 30.000 bezoekers tegen Hamburger SV.


Veelgestelde vragen over Holstein Kiel

Wanneer is Holstein Kiel opgericht?

Op 7 oktober 1900

Wat is het adres van het Holstein-Stadion?

Holstein-Stadion
Westring 501, 24106 Kiel
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Holstein-Stadion?

15.000 plaatsen

Wat is de website van Holstein Kiel?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Holstein Kiel vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 30 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie