Koninklijke Beerschot VA

Antwerpen

Prijzenkast Koninklijke Beerschot VA

7x landskampioen

2x Beker van België

Het laatste nieuws over Koninklijke Beerschot VA

Koninklijke Beerschot VA is een Belgische voetbalclub uit Antwerpen. Thuiswedstrijden van de Kielse Ratten worden afgewerkt in het Olympisch Stadion.

  • Koninklijke Beerschot VA werd opgericht in 1899
  • De club uit Antwerpen draagt stamnummer 13
  • De bijnaam van het team luidt ‘Kielse Ratten’
  • Het Olympisch Stadion is de thuisbasis van Beerschot
  • De club won zeven landstitels in de vorige eeuw

Koninklijke Beerschot VA in nationaal clubverband

Op 3 september 1899 werd in Zuid-Antwerpen een nieuwe sportvereniging opgericht: Beerschot Athletic Club. Alfred Grisar was daarvoor verantwoordelijk. Op het perceel van zijn vader Ernest bouwde hij een multifunctionele sportaccommodatie, waaronder sportvelden voor hockey, cricket, rugby, polo en tennis. In februari 1900 werd ook een voetbalafdeling in het leven geroepen. Beerschot AS koos daarbij voor de kleur paars als eerbetoon aan de net overleden vader van de oprichter.

Op 21 oktober 1900 werkte Beerschot AC tegen Cercle Brugge de allereerste wedstrijd af (10-2 overwinning). De club uit Antwerpen mocht meteen in de Ere Afdeling aantreden, de destijds hoogste divisie van België. In 1919 besloot de stad zich kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen. De accommodatie van Beerschot werd aangewezen als potentieel decor en maakte indruk op het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Na de witte rook kreeg het stadion dan ook de naam Olympisch Stadion.

Olympisch Stadion ofwel 't Kiel (Koninklijke Beerschot VA)
Het Olympisch Stadion, ofwel ‘t Kiel’, in winterse omstandigheden (Pro Shots)

De gloriejaren van Beerschot AC

Beerschot AC maakte in de jaren twintig een uitstekende indruk. In 1922 wisten de Antwerpenaren voor het eerst de landstitel binnen te slepen. Dit succes werd geëvenaard in 1924, 1925, 1926 en 1928. Na het derde kampioenschap kreeg de club zelfs een koninklijke titel (Royal Beerschot Athletic Club). Aan het begin van de jaren dertig nam de succesformule af, maar in 1938 en 1939 kroonde men zich dan toch weer tot kampioen van België. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam dan ook op een extra slecht moment.

Na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog mocht Royal Beerschot AC het opnieuw proberen. De manier van spelen werd geroemd, maar een nieuw kampioenschap bleef uit. Aan het einde van de jaren zestig besloot de club een professionele status aan te gaan, waarbij de naam Koninklijke Beerschot Voetbal- en Atletiekvereniging ontstond. Men stuntte door Duits international Lothar Emmerich aan de selectie toe te voegen. In 1966 was hij nog actief in de EK-finale tegen Engeland.

Een roemloos afscheid

In 1971 en 1979 wist Koninklijke Beerschot VA de Belgische beker te winnen. Respectievelijk Sint-Truiden (2-1 na verlenging) en Club Brugge (1-0) werden opzij gezet. Aan het begin van de jaren tachtig ging het echter mis. Er ontstonden ‘vermoedens van omkoping’, waardoor de KBVB besloot om de club terug te zetten naar de Tweede Klasse. Een hard gelag voor Beerschot, dat sinds 1906 onafgebroken op het hoogste niveau actief was. Men wist binnen één seizoen terug te keren in de Eerste Klasse.

Tien jaar na de gedwongen degradatie ging het wéér mis. Ditmaal degradeerde Koninklijke Beerschot VA op sportieve gronden naar de Tweede Klasse, waar een klacht van SK Tongeren zelfs leidde tot een verdere terugzetting. Men wist binnen één jaar te promoveren naar het tweede niveau, maar het mislopen van een nieuwe promotie betekende serieuze problemen. Financieel ging het vanaf dat moment bergafwaarts. In mei 1999 viel het doek na de 1-2 nederlaag tegen Rita Berlaar (derde niveau). Stamnummer 13 verdween daardoor.

Jan Vertonghen (Ajax)
Vertonghen (hier in Ajax-shirt) speelde in de jeugd van Beerschot (Pro Shots)

De doorstart

Het bestuur van Koninklijke Beerschot VA en Germinal Ekeren voerden eerder al gesprekken over een samenwerking. Dit leidde tot een doorstart onder de naam KFC Germinal Beerschot, dat stamnummer 3530 kreeg toegewezen. Het team werd daarbij ondersteund door Ajax, dat tegelijkertijd wel een aantal grote talenten oppikte. Zo maakten spelers als Toby Alderweireld Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen allemaal de overstap naar de jeugdopleiding in Amsterdam.

In 2005 maakte KFC Germinal Beerschot indruk door Club Brugge in de bekerfinale met 2-1 te verslaan. Langzaam maar zeker draaide Ajax de geldkraan dicht, waardoor zakenman Patrick Vanoppen in het gat besloot te springen. Onder zijn leiding werd de naam Beerschot Antwerpen Club aangenomen. Een succes bleek dat echter niet door de grootheidswaanzin van de nieuwe leider. Sportief en financieel leek het nergens naar, waardoor het voortbestaan opnieuw ernstig werd bedreigd.

Spandoek Koninklijke Beerschot VA
Een spandoek van Beerschot-fans bij een oefenduel met FC Groningen (Pro Shots)

Fusie met KFCO Wilrijk

Supporters van Beerschot besloten in 2013 in actie te komen om de club te behoeden van een definitief afscheid. Zij besloten een fusie met het bescheiden KFCO Wilrijk (opgericht in 1921) tot stand te brengen. De nieuwe club kreeg de naam KFCO Beerschot Wilrijk en speelde onder stamnummer 155. In no-time gingen de seizoenkaarten over de toonbank, waardoor er nieuw elan ontstond. Vier opeenvolgende kampioenschappen brachten de club terug naar het tweede niveau van België.

Tijdens het seizoen 2017-2018 werd de club overgenomen door bouwbedrijf DCA. Daarbij ging vijftig procent van de aandelen naar de Saudische prins Abdullah Bin Mossa’ad bin Abdulaziz al-Saud. Met een financiële injectie kreeg de formatie uit Antwerpen meer stootkracht. In de zomer van 2019 lukte het om voldoende middelen te vergaren om stamnummer 13 terug te kopen. Ook werd de naam van de oude club, Koninklijke Beerschot VA, teruggebracht. Die afkorting staat voor Voetbalclub Antwerpen in plaats van het aloude Voetbal- en Atletiekvereniging.

In 2020 wist Koninklijke Beerschot VA eindelijk een rentree af te dwingen in de Eerste Klasse. In de play-offs rekende men overtuigend af met OH Leuven (1-0 thuis, 1-4 uit). Met een negende plaats op de ranglijst beleefde men een geslaagde comeback tussen de Belgische eliteclubs. In 2022 kwam het avontuur alweer ten einde door met zestien punten roemloos onderaan te eindigen. Een derde plaats in 2023 volstond niet voor een directe terugkeer naar de Eerste Klasse.

Dirk Kuijt (Koninklijke Beerschot VA)
Kuijt als hoofdtrainer van Beerschot (Pro Shots)

Promotie onder Kuijt

Tijdens het seizoen 2023-2024 maakte Koninklijke Beerschot VA een goede indruk. Trainer Andreas Wieland besloot desondanks voortijdig te vertrekken, waardoor de clubleiding eind december 2023 aanklopte bij Dirk Kuijt. De voormalig hoofdtrainer van ADO Den Haag besloot dit aanbod te accepteren. Onder zijn leiding werd niet alleen de promotie een feit, maar ook wist de club zich tot kampioen te kronen in de Challenger Pro League. Medio 2024 maakte ook Ajax-speler Ar’Jany Martha de overstap naar de Kielse Ratten.

Rivaliteit

Royal Antwerp FC is de aartsrivaal van Koninklijke Beerschot VA. Niet alleen stonden onderlinge wedstrijd in het teken van sportieve belangen, maar ook werden de winnaars betiteld als Ploeg van ‘t Stad. Anderlecht werd eveneens betiteld als een rivaal.


Koninklijke Beerschot VA in Europees clubverband

In het seizoen 1991-1992 debuteerde de club op het Europese strijdtoneel. Als Germinal Ekeren mocht de club het in de UEFA Cup opnemen tegen Celtic, maar de Schotse topclub bleek een maatje te groot (0-2 uit, 1-1 thuis). In 1996 keerden de Belgen terug op dit podium, maar opnieuw werd men in de eerste ronde uitgeschakeld. Op basis van de uitdoelpuntenregel trok Grazer AK aan het langste eind (3-1 thuis, 2-0 uit). Germinal Ekeren wist in 1997 Rode Ster Belgrado uit te schakelen in de Europacup II, maar verloor vervolgens van VfB Stuttgart.

In het seizoen 1998-1999 wist Germinal Ekeren de kwalificatiefase van de UEFA Cup niet te overleven. Als Germinal Beerschot keerde de club in het seizoen 2005-2006 terug in dit toernooi, maar opnieuw bleek de eerste ronde het eindstation. Na twee doelpuntloze wedstrijden trok Olympique Marseille na strafschoppen aan het langste eind. Nadien mocht de formatie uit Antwerpen alleen nog twee duels aantreden in de Intertoto Cup (2008).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Koninklijke Beerschot VA gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Mike van Beijnen (2024)Liam Oetoehganal (2022-2024)
Jerrel Hak (2023-2024)Brian Plat (2024-heden)
Dean Huiberts (2024-heden)Ronny Prins (1991-1996)
Ar’Jany Martha (2024-heden)Arjan Swinkels (2016-2018)

Dirk Kuijt werd eind 2023 aangesteld als hoofdtrainer van de club.


Het stadion van Koninklijke Beerschot VA

Het Olympisch Stadion is sinds 1920 de thuisbasis van Koninklijke Beerschot VA. In de volksmond staat het onderkomen ook wel bekend als ‘t Kiel, dat refereert aan de wijk in Antwerpen. Voor de Olympische Spelen van dat jaar werd er een nieuw stadion gebouwd, maar al voor die tijd werd er op dezelfde locatie gevoetbald.

Tegenwoordig heeft het Olympisch Stadion een capaciteit van 12.771 zitplaatsen. In de beginjaren telde het stadion nog zo’n dertigduizend plaatsen, waarvan het gros staanplaatsen. Eind jaren negentig veranderde dat door de nieuwe regelgeving in de voetbalsport. De nationale ploeg van België speelde er meerdere interlands.


Veelgestelde vragen over Koninklijke Beerschot VA

Wanneer is Koninklijke Beerschot VA opgericht?

Op 3 september 1899

Wat is het adres van het Olympisch Stadion?

Olympisch Stadion
Atletenstraat 80, 2020 Antwerpen
België

Wat is de capaciteit van het Olympisch Stadion?

12.771 plaatsen

Wat is de website van Koninklijke Beerschot VA?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Koninklijke Beerschot VA vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 8 augustus 2024

Populaire spelers Koninklijke Beerschot VA

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie