Leicester City

Leicester

Prijzenkast Leicester City

Premier-League-logo

1x landskampioen

1x FA Cup

3x League Cup

2x Community Shield

8x Championship/Second Division

1x League One

Het laatste nieuws over Leicester City

Leicester City is een Engelse voetbalclub uit Leicester. Thuiswedstrijden van The Foxes worden afgewerkt in het King Power Stadium.

  • Leicester City werd in 1884 opgericht
  • Het King Power Stadium is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Foxes’
  • 2016 kroonde het team zich tot landskampioen
  • Ook de FA Cup staat in de prijzenkast van Leicester City

Leicester City in nationaal clubverband

Leicester City werd in 1884 opgericht als Leicester Fosse. Oudere leerlingen van de Wyggeston Grammar School for Boys waren daarvoor verantwoordelijk. De toenmalige naam refereerde aan de eerste locatie van de voetbalclub: Fosse Road. In 1890 sloot de club uit East Midlands zich aan bij de Engelse voetbalbond (FA), waarna het team in 1894 de Football League instroomde. In de tussentijd vestigden The Foxes zich in een nieuw stadion: Filbert Street, waar men ruim 110 jaar actief bleef.

Na de toetreding tot de Football League speelde Leicester Fosse in de Second Division. Op het tweede niveau van Engeland eindigde de club in 1908 als tweede achter Bradford City, waardoor men zich voor het eerst in de hoogste divisie mocht tonen. Dit mocht geen succes heten. Met acht overwinningen en negen gelijke spelen schoot Leicester Fosse tekort om degradatie te ontlopen (twintigste). De terugkeer in de Second Division leverde een vijfde plaats op, maar in de daaropvolgende jaren bleef daar weinig van over.

Ontstaan van Leicester City

Leicester Fosse eindigde in het seizoen 1914-1915 als negentiende op het tweede niveau. Na dit seizoen werd het Engelse voetbal jarenlang stilgelegd door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. In de tussentijd kreeg de voetbalclub te maken met grote financiële problemen, waardoor het team in 1919 werd opgeheven. Met Leicester City stampten de verantwoordelijken vervolgens een nieuwe voetbalclub uit de grond. Onder deze naam dwong men in 1925 promotie af naar de First Division.

In het seizoen 1925-1926 wist Leicester City lijfsbehoud te realiseren door als zeventiende te eindigen. Dit succesje zorgde voor vertrouwen op Filbert Road. Na de derde plaats in 1928 deed men in het seizoen 1928-1929 zelfs een gooi naar het landskampioenschap, maar uiteindelijk bleek The Wednesday (nu Sheffield Wednesday) nipt te sterk: één punt verschil. Een domper voor de formatie uit Leicester, dat in de daaropvolgende jaren weer tegen degradatie knokte.

Leicester City bereikte in 1934 voor het eerst de halve finale van de FA Cup. Op neutraal terrein verloor de club met duidelijke cijfers van Portsmouth (4-1), dat ruim een maand later moest buigen voor Manchester City. Geen finaleplaats dus voor The Foxes, maar in die tijd stond lijfsbehoud centraal. Een jaar na de fraaie FA Cup-reeks kwam de First Division-status daadwerkelijk ten einde door als 21ste te eindigen. Leicester City keerde binnen twee jaar terug in de hoogste divisie, maar degradeerde wederom in het laatste seizoen voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.

Logo Leicester City
Het logo van Leicester City op een cornervlag (Pro Shots)

Eerste FA Cup-finale

In het seizoen 1948-1949 zorgde Leicester City voor een stunt in de FA Cup. Als Second Division-club wist het team achtereenvolgens af te rekenen met Birmingham City, Preston North End, Luton Town, Brentford en Portsmouth, waardoor men op 30 april 1949 voor het eerst mocht aantreden in de FA Cup-finale. Ruim 98.000 toeschouwers zagen de Welshman Mal Griffiths scoren voor The Foxes, maar Wolverhampton Wanderers trok aan het langste eind op Wembley: 1-3.

Leicester City en de FA Cup vormden geen gelukkig huwelijk. De club bereikte ook in 1961, 1963 en 1969 de finale van het prestigieuze bekertoernooi, maar respectievelijk Tottenham Hotspur (0-2), Manchester United (1-3) als Manchester City (0-1) bleek te sterk. De bekerfinale van 1963 ging gepaard met een fraaie vierde plaats in de First Division. Een schril contrast met de finaleplaats van 1969, aangezien Leicester City na een verblijf van twaalf seizoenen weer eens degradeerde.

Heen en weer

Na de degradatie bleef Leicester City zwerven tussen het hoogste en tweede niveau van Engeland. In 1971, 1980, 1983, 1994 en 1996 promoveerden The Foxes naar de hoogste divisie. Deze competitie stond vanaf 1992 bekend als de Premier League. Het eerste Premier League-seizoen resulteerde meteen in degradatie, maar de tweede poging bleek iets succesvoller (1996-2002). Leicester City wist in deze periode tweemaal de League Cup te winnen door respectievelijk Middlesbrough en Tranmere Rovers te verslaan.

Leicester City promoveerde in 2003 opnieuw naar de Premier League, maar degradeerde een jaar later opnieuw. Het tweede niveau van Engeland stond inmiddels bekend als het Championship. Een hard gelag voor de club uit de East Midlands. Leicester City daalde af naar de onderste regionen. Met achtereenvolgens een vijftiende, zestiende en negentiende plaats beleefde men drie tegenvallende jaren, maar het seizoen 2007-2008 bleek desastreus: degradatie door een 22ste plaats.

Voor het eerst in de Football League-historie speelde Leicester City niet op het hoogste of tweede niveau van Engeland. Dankzij een kampioenschap in de League One bleef deze nachtmerrie beperkt tot één schamel seizoen. In het Championship kwam men ditmaal beter voor de dag. Leicester City schoot in 2010 en 2013 als nummer zes van de ranglijst tekort om te promoveren via de play-offs, maar in 2014 was het alsnog raak. Men dwong een nieuw Premier League-hoofdstuk af door de titelstrijd in eigen voordeel te beslissen.

Kampioen van Engeland

Leicester City maakte in 2002 de overstap naar een nieuw stadion. Mede door de bouw van het Walkers Stadium kreeg de club te maken met financiële problemen, waardoor voorzitter Milan Mandaric in 2010 een aanbod van Thai Asian Football Investments (AFI) accepteerde. De Thaise miljardair Vichai Srivaddhanaprabha kreeg daarmee zeggenschap over de club. Hij had een belangrijk aandeel in de wederopbouw van de club, met de Premier League-rentree van 2014 als beloning.

In het seizoen 2014-2015 wist Leicester City zich te handhaven in de Premier League door als veertiende te eindigen. Manager Nigel Pearson maakte na dit seizoen plaats voor Claudio Ranieri, die spelers als Kasper Schmeichel, Wes Morgan, Ben Chilwell, N’Golo Kanté, Riyad Mahrez en Jamie Vardy tot zijn beschikking kreeg. De Italiaanse coach ontwikkelde een succesformule. Leicester City zorgde voor de grootste voetbalstunt van de 21ste eeuw door de Premier League-titel te veroveren. Runner-up Arsenal eindigde op een respectabele afstand van tien punten.

Leicester City wist de flow niet door te trekken naar het seizoen 2016-2017, mede door het vertrek van sterkhouder Kanté. Op 23 februari 2017 zorgde de clubleiding voor een schok door Ranieri te ontslaan als manager. Uiteindelijk eindigden The Foxes als twaalfde in de Premier League. Op 27 oktober 2018 werd Leicester City opgeschrikt door een dramatische gebeurtenis. Eigenaar Srivaddhanaprabha verongelukte kort na afloop van een thuiswedstrijd toen zijn helikopter neerstortte nabij het King Power Stadium.

Zware jaren na FA Cup-winst

De succesploeg van Leicester City viel langzaam maar zeker uiteen. In mei 2021 zorgde Youri Tielemans nog wel voor een nieuw hoogtepunt door de FA Cup-finale tegen Chelsea te beslissen. Ook in competitieverband liep het dat seizoen prima met een vijfde plaats op de ranglijst, maar tijdens het seizoen 2022-2023 stortte de boel dan toch uiteen. Ondanks het ontslag van manager Brendan Rodgers wist Leicester City de Premier League-status niet te behouden. Zeven jaar na de historische Premier League-winst was de club terug bij af.

Jamie Vardy (Leicester City)
Jamie Vardy viert een doelpunt van Leicester City (Pro Shots)

Leicester City wist zich snel te ontdoen van de Championship-status. Op 26 april 2024 verzekerde de club zich van een terugkeer in de Premier League dankzij een misstap van concurrent Leeds United. Enkele dagen later stelde men ook de titel veilig.

Rivaliteit

Nottingham Forest, Derby County en Coventry City zijn de voornaamste rivalen van Leicester City. In 2022 hield Leicestershire Live een poll om de aartsrivaal te bepalen en daarbij stemde meer dan vijftig procent van de supporters op Nottingham Forest. De club uit Coventry volgde met 25,5 procent op de tweede plaats.


Leicester City in Europees clubverband

Leicester City debuteerde in het seizoen 1961-1962 op het Europese strijdtoneel. Ten koste van het Noord-Ierse Glenavon FC bereikten The Foxes het hoofdtoernooi van de Europacup II, maar daarin bleek Atlético Madrid een maatje te groot (1-3 over twee duels). Meer dan dertig jaar later, in het seizoen 1997-1998, maakte Leicester City een comeback in Europa. Opnieuw werd de club gekoppeld aan Atlético Madrid, dat het tweeluik in de eerste ronde van de UEFA Cup eenvoudig naar zich toe wist te trekken (1-4).

Leicester City zorgde in 2016 voor een monsterstunt door het kampioenschap in de Premier League binnen te slepen. Het team mocht daardoor deelnemen aan de Champions League. In de groepsfase kroonde de stuntploeg zich tot nummer één door FC Porto, Club Brugge en FC Kopenhagen af te troeven. Ook Sevilla moest er in de achtste finale aan geloven, maar de Europese angstgegner zorgde opnieuw voor uitschakeling. De Spaanse topclub Atlético Madrid bleek wéér de sterkste.

In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 mocht Leicester City deelnemen aan de Europa League. In het eerstgenoemde seizoen verloor men in de eerste knock-outronde van Slavia Praag, waar de groepsfase in het daaropvolgende seizoen het eindstation bleek. Wel mocht de Premier League-formatie in 2022 deelnemen aan het vervolgtraject van de Conference League. Daarin rekende Leicester City af met Randers FC, Stade Rennes en PSV, maar de latere winnaar AS Roma trok in de halve finale aan het langste eind.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Leicester City gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Patrick van Aanholt2011
Jeffrey Bruma2011

Het stadion van Leicester City

Tussen 1891 en 2002 speelde Leicester City de thuiswedstrijden op Filbert Street. Het stadion bereikte een maximale capaciteit van ruim 47.000 plaatsen, maar mede door de verscherpte regelgeving bleven uiteindelijk 22.000 plaatsen over. In de jaren negentig bleek dit aantal niet toereikend en besloot de clubleiding in te zetten op een nieuw stadion. Op zo’n tweehonderd meter afstand verrees het nieuwe onderkomen onder de naam Walkers Stadium.

Leicester City viel in 2010 in handen van het Thaise bedrijf King Power. Een jaar later besloot de nieuwe eigenaar om de naam Walkers Stadium in te ruilen voor het King Power Stadium. De huidige thuisbasis van de club heeft een capaciteit van 32.500 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Leicester City

Wanneer is Leicester City opgericht?

In 1884

Wat is het adres van het King Power Stadium?

King Power Stadium
Filbert Wy, Leicester LE2 7FL
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het King Power Stadium?

32.500 plaatsen

Wat is de website van Leicester City?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Leicester City vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

1
10
8
1
1
19
6
13
25
2
10
7
2
1
21
11
10
23
3
10
5
4
1
14
7
7
19
4
10
5
3
2
20
12
8
18
5
10
5
3
2
17
11
6
18
6
10
5
3
2
17
15
2
18
7
10
5
1
4
22
11
11
16
8
10
4
4
2
17
14
3
16
9
10
4
3
3
14
13
1
15
10
10
4
3
3
13
12
1
15
11
10
4
3
3
10
10
0
15
12
10
4
1
5
19
20
-1
13
13
10
3
3
4
9
12
-3
12
14
10
3
2
5
13
19
-6
11
15
10
2
4
4
14
18
-4
10
16
10
2
3
5
10
17
-7
9
17
10
1
4
5
8
13
-5
7
18
10
0
5
5
10
21
-11
5
19
10
1
1
8
7
19
-12
4
20
10
0
3
7
14
27
-13
3
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie