Liechtenstein

Vaduz

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Liechtenstein

Het nationale voetbalteam van Liechtenstein is actief onder de vlag van zowel de UEFA als de FIFA. De ploeg staat bekend onder de bijnaam De Blauw-Roden.

  • Het nationale team van Liechtenstein maakt deel uit van de LFV
  • Het vorstendom telt één profclub: FC Vaduz, dat in Zwitserland speelt
  • Het team was nog nooit actief op een EK of WK
  • De bijnaam van het team luidt ‘Blauw-Roden’

Het nationale voetbalteam van Liechtenstein

De Liechtensteinse voetbalploeg maakt deel uit van de Liechtensteiner Fussballverband (LFV). De voetbalbond werd opgericht in 1934, maar het lidmaatschap van de FIFA en de UEFA volgde pas veertig jaar later. Overigens organiseert de LFV geen nationale voetbalcompetitie. Het vorstendom telt maar zeven clubs, die hun kunsten allemaal vertonen in het Zwitserse voetbal. FC Vaduz is de enige professionele club uit Liechtenstein.

Thuiswedstrijden van FC Vaduz worden gewoon in Liechtenstein afgewerkt. Het Rheinparkstadion telt ruim zesduizend plaatsen en is het enige voetbalstadion van het land. Het zal dan ook niemand verbazen dat de nationale ploeg hier eveneens de thuiswedstrijden speelt. In 1998 stampte men een nieuw stadion uit de grond om te kunnen voldoen aan de eisen van de FIFA en de UEFA.

De beginjaren

Hoewel de LFV al sinds 1934 bestaat, heeft de nationale ploeg van Liechtenstein maar een relatief korte geschiedenis. Pas in 1981 werkten de beste spelers van het land een eerste (officieuze) wedstrijd af tegen Malta. In Seoel eindigde deze krachtmeting in een 1-1 gelijkspel. Twee jaar later volgde de eerste officiële wedstrijd, maar Zwitserland trok daarin aan het langste eind (0-1).

Pas vanaf 1994 draait Liechtenstein mee in de kwalificatietoernooien voor EK’s en WK’s. Op 20 april 1994 vond de aftrap plaats tegen Noord-Ierland, dat met 4-1 een maatje te groot bleek. Portugal (8-0 en 0-7) en Oostenrijk (7-0) boekten zelfs nog grotere overwinningen op De Blauw-Roden. In juni 1995 werd het enige resultaat behaald ten koste van Ierland (0-0). Met één punt eindigde men logischerwijs stijf onderaan.

In het kwalificatietoernooi voor het WK van 1998 kreeg Liechtenstein te maken met Roemenië, Ierland, Litouwen, Macedonië en IJsland als tegenstanders. Geen tegenstanders van het allergrootste formaat, maar desondanks wist het nationale team geen enkel resultaat te behalen. Een dieptepunt werd bereikt in de thuiswedstrijd tegen de Macedoniërs: 1-11. De Roemenen maakten in beide onderlinge wedstrijden wedstrijden acht doelpunten (8-0 en 1-8).

Eerste resultaten

Liechtenstein trapte de cyclus voor EURO 2000 opnieuw af met een roemloze nederlaag tegen Roemenië: 7-0. Met een overwinning op Azerbeidzjan (2-1) en een 0-0 gelijkspel tegen Hongarije sloot men desondanks af met een bescheiden glimlach. De Liechtensteinse formatie wist die lijn niet meteen door te trekken. In het traject voor het WK van 2002 werd geen enkel punt behaald, waar men richting het EK van 2004 genoegen moest nemen met een gelijkspel.

Met frisse moed begon Liechtenstein aan het kwalificatietraject voor het WK van 2006. In oktober 2004 stuntte men door Portugal op een 2-2 gelijkspel te houden. Vier dagen later wist het vorstendom zelfs een recordzege binnen te slepen ten koste van Luxemburg: 0-4. Franz Burgmeier, die onder meer voor FC Basel voetbalde, maakte twee doelpunten. Liechtenstein wist een recordaantal punten (acht) te behalen door Luxemburg nogmaals te verslaan en Slowakije op een gelijkspel te houden.

Liechtenstein maakte in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2008 opnieuw een prima indruk. Zowel Letland (1-0) als IJsland (3-0) kreeg klop, waardoor men een zevental punten binnen wist te slepen. In de volgende jaren presteerden De Blauw-Roden zeer wisselvallig. Achtereenvolgens behaalde het vorstendom twee, vier, twee en vijf punten in de verschillende kwalificatietoernooien. Alleen Litouwen (2-0) en Moldavië (0-1) moesten nog buigen.

Stevig verval

Deelname aan een eindtoernooi is nooit realistisch geweest voor Liechtenstein. Na de redelijke EURO 2016-campagne zakte de nationale ploeg terug naar een bedenkelijk niveau. Men noteerde achtereenvolgens nul punten (WK 2018), twee punten (EK 2021), één punt (WK 2022) en opnieuw nul punten (EK 2024).


Liechtenstein op eindtoernooien

Sinds de jaren negentig is Liechtenstein actief geweest in verschillende kwalificatiefases, waaronder EK’s en WK’s. In de onderstaande tabel treft u een overzicht.

EK’s

JaarResultaatJaarResultaat
1996Niet gekwalificeerd2012Niet gekwalificeerd
2000Niet gekwalificeerd2016Niet gekwalificeerd
2004Niet gekwalificeerd2021Niet gekwalificeerd
2008Niet gekwalificeerd2024Niet gekwalificeerd
* Alleen deelgenomen kwalificatiefases zijn hierin opgenomen

WK’s

JaarResultaatJaarResultaat
1998Niet gekwalificeerd2014Niet gekwalificeerd
2002Niet gekwalificeerd2018Niet gekwalificeerd
2006Niet gekwalificeerd2022Niet gekwalificeerd
2010Niet gekwalificeerd2026?
* Alleen deelgenomen kwalificatiefases zijn hierin opgenomen

Liechtenstein versus Nederland

Liechtenstein en Nederland hebben elkaar welgeteld één keer getroffen. Op 3 september 2004 stonden beide landen in een vriendschappelijke wedstrijd tegenover elkaar. Onder leiding van bondscoach Marco van Basten wist Oranje in Stadion Galgenwaard met 3-0 te winnen. Mark van Bommel, André Ooijer en Denny Landzaat maakten het verschil.


Veelgestelde vragen over het Liechtensteinse voetbalteam

Wanneer werd de Liechtenseinse voetbalbond opgericht?

De LFV is sinds 1934 actief

Waar speelt de nationale voetbalploeg de thuiswedstrijden?

Het Rheinparkstadion is de vaste thuisbasis. Het adres luidt:
Lettstrasse 74, 9490 Vaduz, Liechtenstein

Waar kan ik de Liechtensteinse voetbalploeg vinden op sociale media?

De LFV heeft onder meer accounts op Facebook en Instagram

Laatste update: 25 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie