SC Corinthians Paulista

São Paulo

Prijzenkast SC Corinthians Paulista

Logo Série A en Série B (Brazilië)

7x landskampioen

Logo Série A en Série B (Brazilië)

1x Série B

3x Copo do Brasil

1x Supercopa do Brasil

1x Copa Libertadores

2x Wereldbeker

Het laatste nieuws over Corinthians

SC Corinthians Paulista is een Braziliaanse voetbalclub uit de miljoenenstad São Paulo. Thuiswedstrijden van de Timão worden afgewerkt in het Neo Química Arena.

  • SC Corinthians Paulista werd in 1910 opgericht
  • De Neo Química Arena is de thuisbasis van de club
  • Het team heeft verschillende bijnamen, waaronder ‘Timão’
  • Corinthians won zeven keer de Braziliaanse Série A
  • Men veroverde tweemaal de wereldbeker voor clubteams

SC Corinthians Paulista in nationaal clubverband

Sport Club Corinthians Paulista ontstond op 1 september 1910 door toedoen van Italiaanse immigranten. De sportvereniging werd vernoemd naar het Engelse Corinthian FC, dat destijds indruk maakte tijdens een promotietour in Brazilië. In die tijd waren de grote voetbalclubs in het land enkel toegankelijk voor de elite, maar vijf spoorwegmedewerkers (Joaquim Ambrose, Anthony Pereira, Rafael Perrone, Anselmo Correia en Carlos Silva) besloten daar verandering in te brengen.

Corinthians speelde de allereerste wedstrijd op 10 september 1910 tegen União Lapa (0-1 nederlaag). Vier dagen later maakte Luis Fabi het eerste doelpunt uit de clubgeschiedenis, waardoor men een 2-0 overwinning boekte op Estrela Polar. In 1913 wist het team door te dringen tot het kampioenschap van São Paulo en wist daarmee meteen een serieuze fanbase op te bouwen. Corinthians zorgde meteen voor klinkende successen door de regionale kampioenschappen van 1914 en 1916 op te eisen.

In de beginjaren was het Braziliaanse voetbal nog steeds een elitesport. Corinthians mocht dan ook niet deelnemen aan de Associação Paulista de Esportes Atléticos (APEA), dat als sterkste voetbalbond werd aangemerkt. De eerste kampioenschappen van de Timão zorgden dan ook niet voor al te veel bewondering. In 1917 bleef de APEA als enige voetbalbond over, waardoor Corinthians alsnog mocht toetreden. Het team wist meteen mee te draaien met de grote clubs.

Corinthians-fans tonen logo
Het logo van Corinthians (Pro Shots)

Nieuwe kampioenschappen

SC Corinthians Paulista wist in 1922 het derde Campeonato Paulista-kampioenschap binnen te slepen. Het bleek geen incident. Ook de kampioenschappen van 1923 en 1924 werden een feit, waar men in de periode 1928-1930 opnieuw drie opeenvolgende titels bemachtigde. De club moest vervolgens even wachten op nieuw succes. Een nieuwe trilogie volgde evenwel in de periode 1937-1939 en ook in 1941 had de concurrentie geen passende reactie in huis.

In de jaren veertig werd de Campeonato Paulista vooral gedomineerd door Palmeiras en São Paulo. Na het kampioenschap van 1941 moest men exact tien jaar wachten op een nieuw succesnummer. Dat gebeurde wel op indrukwekkende wijze door gemiddeld 3,43 doelpunten per wedstrijd te produceren. De Coringão, een van de vele bijnamen van de club, wisten deze glorie door te trekken in 1952 en 1954. Daarnaast won Corinthians in 1953 een internationaal toernooi in Venezuela, dat als voorloper van het WK voor clubs mag worden betiteld.

23 jaar zonder titel

Na het kampioenschap van 1954 stelde SC Corinthians Paulista teleur. Men moest maar liefst 23 jaar wachten op een volgend kampioenschap in de Campeonato Paulista. De titel van 1977 herstelde het vertrouwen van de club, dat tussen 1979 en 1999 nog eens zeven kampioenschappen binnen wist te slepen (1979, 1982, 1983, 1988, 1995, 1997 en 1999). Een deel van dit succes werd bereikt onder aanvoering van Sócrates, die tussen 1978 en 1984 uitgroeide tot een clubicoon. In 269 officiële wedstrijden produceerde hij maar liefst honderdvijftig doelpunten.

In de 21ste eeuw liep de teller geleidelijk op. Tussen 2001 en 2013 veroverden men een viertal kampioenschappen, maar tussen 2017 en 2019 werd de glorie echt hersteld door drie opeenvolgende titels te bemachtigen.


SC Corinthians Paulista in nationaal clubverband

In 1937 ging in Brazilië een landelijke voetbalcompetitie van start. Associação Portuguesa de Desportos mocht de regio São Paulo als eerste vertegenwoordigen, maar speelde geen rol van betekenis in een groep met Atlético Mineiro, Fluminense FC en Rio Branco AC. In de beginjaren was er nog geen sprake van de hedendaagse Campeonato Brasileiro Série A van tegenwoordig, maar veranderde de opzet om de haverklap. Zo werd er onder meer in een bekervariant gestreden om de eer van Brazilië.

De Campeonato Brasileiro Série A ging in 1971 van start. SC Corinthians Paulista behoorde tot de eerste twintig deelnemers, maar moest achter Atlético Mineiro, São Paulo en Botafogo genoegen nemen met een vierde plaats. In december 1976 maakte men voor het eerst aanspraak op het kampioenschap. Ten koste van Fluminense wist men door te stoten naar de finaleronde, maar een 2-0 nederlaag tegen Internacionale stond ultieme glorie in de weg. Deze wedstrijd werd bijgewoond door bijna 85.000 supporters.

Eerste landstitels

Corinthians beschikte aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig over Sócrates als sterspeler. Onder zijn hoede won de club verschillende staatskampioenschappen (de Campeonato Paulista), maar een landstitel leverde dat niet op. Pas in 1990 wist men eindelijk de nummer één-positie van Brazilië te bereiken. In de knock-outfase rekende men achtereenvolgens af met Atlético Mineiro en SC Bahia, waarna een 2-0 zege op São Paulo volstond voor de allereerste Série A-titel.

In 1994 bereikte Corinthians nogmaals de finaleronde, maar het Palmeiras van sterspeler Rivaldo trok aan het langste eind. De volgende seizoenen verliepen teleurstellend met achtereenvolgens een veertiende, twaalfde en achttiende plaats in de Série A. In die jaren wees niets op aanstaande glorie. Toch sloot men de twintigste eeuw voortreffelijk af door de landstitels van 1998 (na een drieluik tegen Cruzeiro) en 1999 te veroveren.

Eerbetoon Corinthians-fans
Een eerbetoon van de Corinthians-fans (Pro Shots)

Successen in de 21ste eeuw

Sinds de eeuwwissel is Corinthians er nog viermaal in geslaagd om de landstitel binnen te slepen. Dit gebeurde in 2005, 2011, 2015 en 2017. Bekende namen als Júlio César, Javier Mascherano, Paulinho, Carlos Tévez en Vágner Love behoorden in die jaren zoal tot de selectie. Voormalig topspits Ronaldo sloot er daarnaast zijn carrière af. Toch mocht die periode niet uitsluitend als succesvol worden betiteld. In 2007 daalde men zelfs af naar de Série B, maar binnen een jaar keerde men alweer terug op het hoogste niveau van Brazilië.

Na de zevende landstitel (2017) keerde de instabiliteit terug. De manschappen uit São Paulo wisselden subtop- en middenmootklasseringen met elkaar af. In 2024 ontstond zelfs nieuw degradatiegevaar voor de club, dat ook nog eens te maken kreeg met grote financiële problemen. Groot was dan ook de verbazing dat Oranje-international Memphis Depay in september van dat jaar een tweejarig contract ondertekende. Naar verluidt ging het om een deal ter waarde van dertien miljoen euro.

Memphis Depay (Oranje)
Memphis Depay tekende in 2024 bij Corinthians (Pro Shots)

Rivaliteit

Palmeiras is de aartsrivaal van Corinthians. De stadsderby staat ook wel bekend als de Derby Paulista en geldt naast Flamengo – Fluminense als grootste wedstrijd van Brazilië. Beide clubs onderhouden een enorme rivaliteit, waardoor onderlinge wedstrijden winnen zelfs hoger worden ingeschaald dan het winnen van prijzen. De rivaliteit ontstond al in 1917 door een 3-0 zege van Palmeiras op Corinthians, dat op dat moment 25 wedstrijden ongeslagen was.

São Paulo en Santos worden eveneens aangemerkt als rivalen van Corinthians. Deze wedstrijden worden betiteld als respectievelijk Clássico Majestoso en Clássico Alvinegro.


SC Corinthians Paulista in internationaal clubverband

In 2000 lanceerde de wereldvoetbalbond FIFA een gloednieuw toernooi: de FIFA World Cup. Tot die tijd maakten alleen de topclubs uit Europa en Zuid-Amerika kans op de wereldbeker, maar dankzij een toernooivorm mochten nu ook andere continenten strijden om ultieme glorie. Het allereerste toernooi werd toegewezen aan Brazilië. Corinthians zorgde voor een stunt door Real Madrid af te troeven in de groepsfase (op doelsaldo) en wist het Vasco da Gama van Rómario in de finale te verslaan (na strafschoppen). De Nederlander Dick Jol floot het Braziliaanse onderonsje.

Corinthians schreef in 2012 geschiedenis door de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League, te winnen. In de finaleronde rekende men af met de Argentijnse voetbalgrootmacht Boca Juniors (1-1 uit, 2-0 thuis). Aanvaller Emerson Sheik gaf de doorslag door in de returnwedstrijd tweemaal te scoren. Op 16 december van datzelfde jaar won men de FIFA World Cup voor de tweede keer. Chelsea moest in Yokohama buigen dankzij een treffer van Paolo Guerrero. Corinthians won in 2013 tevens de Recopa Sudamericana ten koste van São Paulo.


Het stadion van SC Corinthians Paulista

De Neo Química Arena, ook wel de Arena de São Paulo genoemd, is sinds 2014 de thuisbasis van SC Corinthians Paulista. Het stadion werd enkele dagen voor de openingswedstrijd van het WK in Brazilië geopend. Aanvankelijk stond de opening gepland voor maart 2013, maar dit bleek door tegenslagen niet realistisch. Tijdens de bouw kwamen zelfs drie arbeiders om het leven door tragische ongevallen.

Corinthians kan in de Neo Química Arena 47.252 supporters ontvangen. Tijdens het WK van 2014 bedroeg de capaciteit zelfs bijna 69.000 plaatsen. Op 9 juli van dat jaar werd een toeschouwersrecord bereikt tijdens de halve finale tussen Nederland en Argentinië. Na strafschoppen verzekerden de Zuid-Amerikanen zich van een plaats in de WK-finale tegen Duitsland.

In 2016 werd het stadion eveneens gebruikt als decor voor de Olympische Spelen. Drie jaar later vonden er meerdere Copa América-wedstrijden plaats.


Veelgestelde vragen over SC Corinthians Paulista

Wanneer is Corinthians opgericht?

Op 1 september 1910

Wat is het adres van Neo Química Arena?

Neo Química Arena
Avenida Miguel Ignácio Curi, 111 – Vila Carmosina, São Paulo – SP
Brazilië

Wat is de capaciteit van Neo Química Arena?

47.252 plaatsen

Wat is de website van Corinthians?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Corinthians vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 11 september 2024

Populaire spelers Corinthians

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie