Slovenië

Ljubljana

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Slovenië

Het nationale voetbalteam van Slovenië is actief onder de vlag van zowel de UEFA als de FIFA. De ploeg staat bekend onder de bijnaam Groene Draken.

  • Het Sloveense nationale team maakt deel uit van de NZS
  • Het land maakte eerder deel uit van Joegoslavië
  • De bijnaam van het team luidt ‘Groene Draken’
  • Slovenië was actief op twee WK’s
  • In 2024 was men voor de tweede keer actief op het EK

Het nationale voetbalteam van Slovenië

De Sloveense voetbalploeg maakt deel uit van de Nogometna Zveza Slovenije (NZS). Deze voetbalbond werd al op 24 april 1920 opgericht, maar op dat moment maakte het land al deel uit van Joegoslavië. Pas in de jaren negentig mocht Slovenië de onafhankelijkheid uitroepen, waardoor de NZS weer een belangrijke stem kreeg. Dit leidde in 1994 tot het lidmaatschap voor zowel de wereldvoetbalbond (FIFA) als de Europese voetbalbond (UEFA).

Al voor de onafhankelijkheid van Slovenië bestond er een regionaal team uit dezelfde regio. Dit team had dezelfde status als bijvoorbeeld Catalonië, maar de FIFA erkende deze wedstrijden niet. Ook de wedstrijd tegen Frankrijk (0-5 nederlaag) op 23 juni 1921 ging niet de geschiedenisboeken in als officiële interland. Pas op 3 juni 1992 vond in en tegen Estland de eerste erkende wedstrijd plaats. In Tallinn hielden beide teams elkaar op een 1-1 gelijkspel.

EK-debuut

Slovenië debuteerde in 1994 in een kwalificatietoernooi. Het nationale team kreeg de kans om een EK-ticket te verdienen, maar wist de groep met Kroatië, Italië, Litouwen, Oekraïne en Estland niet te overleven (vijfde met elf punten). In het traject voor het WK van 1998 speelde men zelfs een anonieme rol door welgeteld één punt binnen te slepen. Alleen Kroatië (3-3) wist een onderlinge wedstrijd niet in winst om te zetten.

Aan het einde van de jaren negentig eindigde Slovenië in de EK-kwalificatie als runner-up achter Noorwegen. Die positie volstond voor deelname aan de play-offs, waarin men afrekende met Oekraïne (3-2 over twee wedstrijden). Met Zlatko Zahovic als blikvanger mocht het team op het EK-podium aantreden tegen Joegoslavië (3-3), Spanje (1-2) en opnieuw Noorwegen (0-0). Met twee punten eindigden de Groene Draken als vierde in Groep C.

WK-debuut

Slovenië wist ook de play-offs voor het WK van 2002 in euforie om te zetten. Over twee wedstrijden ging Roemenië met 3-2 door de knieën. Het wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea ging van start met een 3-1 nederlaag tegen Spanje. Tegen Zuid-Afrika en Paraguay stond de druk er dan ook vol op, maar ook die landen trokken aan het langste eind (0-1 en 1-3). Srecko Katanec, die zelf interlands speelde voor zowel Joegoslavië als Slovenië, zwaaide na het tweede eindtoernooi af als bondscoach.

Zonder Katanec probeerde Slovenië voor de derde keer op rij een eindtoernooi te bereiken. Opnieuw lukte het om de play-offs te bereiken, maar Kroatië blokkeerde een nieuw huzarenstukje (1-1 uit, 0-1 thuis). In de volgende jaren ging het bergafwaarts met de prestatie. Het team eindigde als vierde in de kwalificatiefase voor het WK van 2006 en moest in aanloop naar EURO 2008 zelfs genoegen nemen met een zesde plaats.

Historische WK-zege

Ondanks de moeizame resultaten besloot de NZS-leiding het vertrouwen uit te spreken in Matjaz Kek. De bondscoach beschaamde dit vertrouwen niet. Hij leidde Slovenië in 2009 voor de tweede keer naar een WK-ticket door de play-offs tegen Rusland winnend af te sluiten dankzij de uitdoelpuntenregel. Robert Koren bezorgde het team een historische zege ten koste van Algerije (1-0), maar een punt tegen de Verenigde Staten (2-2) en een nederlaag tegen Engeland (0-1) bleek alsnog fataal.

Voor Slovenië eindigde de derde toernooideelname dus opnieuw in de groepsfase. Toch smaakten de deelnames naar meer. Het team besloot alles op alles te zetten om wederom deel te nemen aan een EK of WK, maar het succesverhaal kwam voorlopig tot stilstand. Maar liefst zes opeenvolgende edities lukte het niet om de kwalificatiefase tot een succes te brengen. De beste poging vond plaats in de EURO 2016-cyclus door het bereiken van de play-offs. Oekraïne wist dat tweeluik als winnaar af te sluiten.

Matjaz Kek (Slovenië)
De Sloveense bondscoach Matjaz Kek (Alamy)

Strafschoppenserie fataal

In november 2018 keerde Kek terug als bondscoach van Slovenië. Onder zijn leiding wist het team de kwalificatiefase voor EURO 2024 succesvol af te sluiten door achter Denemarken als tweede te eindigen. In Duitsland leverde men weinig spektakel door gelijk te spelen tegen opnieuw Denemarken, Servië en Engeland. Dit resultaat volstond om als een van de beste nummers drie door te stoten naar de laatste zestien. De Slovenen maakten het vervolgens ook Portugal lastig, maar de strafschoppenserie liep uit op een regelrechte sof.


Slovenië op eindtoernooien

Sinds de jaren negentig is Slovenië actief in de kwalificatiefase voor EK’s en WK’s. In de onderstaande tabel treft u een overzicht.

EK’s

JaarResultaatJaarResultaat
1996Niet gekwalificeerd2012Niet gekwalificeerd
2000Groepsfase2016Niet gekwalificeerd
2004Niet gekwalificeerd2021Niet gekwalificeerd
2008Niet gekwalificeerd2024Achtste finale
* Alleen deelgenomen kwalificatiefases zijn hierin opgenomen

WK’s

JaarResultaatJaarResultaat
1998Niet gekwalificeerd2014Niet gekwalificeerd
2002Groepsfase2018Niet gekwalificeerd
2006Niet gekwalificeerd2022Niet gekwalificeerd
2010Groepsfase2026?
* Alleen deelgenomen kwalificatiefases zijn hierin opgenomen

Slovenië versus Nederland

Slovenië en Nederland stonden in het verleden pas twee keer tegenover elkaar. Beide landen troffen elkaar voor het eerst op 28 maart 2007 in de EK-kwalificatiefase. Onder leiding van bondscoach Marco van Basten hadden de Oranje-internationals het zwaar, maar Giovanni van Bronckhorst kroonde zich in de 86ste minuut alsnog tot matchwinner: 0-1. Het weerzien op 17 oktober 2007 eindigde eveneens in een Nederlandse triomf: 2-0. Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar maakten het verschil in Eindhoven.


Veelgestelde vragen over het Sloveense voetbalteam

Wanneer werd de Slowaakse voetbalbond opgericht?

De NZS is sinds 1920 actief. In de jaren negentig maakte de bond een doorstart.

Waar speelt de nationale voetbalploeg de thuiswedstrijden?

Het Stozicestadion is de vaste thuisbasis. Het adres luidt:
Vojkova cesta 100, 1000 Ljubljana, Slovenië

Waar kan ik de Armeense voetbalploeg vinden op sociale media?

De NZS heeft onder meer accounts op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 29 oktober 2024

1
4
2
1
1
0
7
2
4
2
1
1
7
7
3
4
2
1
1
1
7
4
4
0
1
3
-8
1
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie