1. FC Union Berlin

Berlijn

Prijzenkast 1. FC Union Berlin

Geen

Het laatste nieuws over 1. FC Union Berlin

Het Duitse 1. FC Union Berlin is een voetbalclub uit de hoofdstad Berlijn. Thuiswedstrijden van Die Eisernen worden afgewerkt in het Stadion An der alten Försterei.

  • 1. FC Union Berlin ontstond in 1906 als Union Oberschöneweide
  • Sindsdien heeft de club diverse fusies doorgemaakt
  • De bijnaam van de club luidt ‘Die Eisernen’
  • In 2019 promoveerde het team voor het eerst naar de Bundesliga
  • Vier jaar later werd een Champions League-ticket behaald

1. FC Union Berlin in nationaal clubverband

Op 17 juni 1906 werd 1. FC Union Berlin opgericht als SC Union 06 Oberschöneweide. De voetbalclub uit Berlijn ontstond door een fusie tussen drie verschillende teams (Frisch Auf, Preußen en Vorwärts). In de beginperiode speelden er enkel scholieren voor de club, waardoor men zich al na een maand aansloot bij de jeugdafdeling van BTuFC Helgoland 1897. Deze club degradeerde vervolgens, waarna men al na een half jaar naar voormalig landskampioen TuFC Union 1892 switchte.

SC Union 06 Oberschöneweide verkreeg in 1909 weer een zelfstandige status. De club uit Berlijn wist in de beginjaren al een aantal successen binnen te slepen, waaronder drie promoties in een periode van vijf jaar. Union behaalde in 1920 de eerste titel in de hoogste klasse van de Brandenburgse voetbalbond. Hierdoor mocht het team deelnemen aan de nationale eindronde, maar dat bleek geen groot succes.

In 1923 behaalde de club, inmiddels FC Union Berlin geheten, het eerste succes in de eindronde. De hoofdstedelingen bereikten de finale, maar in het Grunewaldstadion verloor men voor 64.000 toeschouwers van Hamburger SV (0-3). Tussen 1933 en 1945 bereikte men meer successen in de door Nazi-Duitsland gecreëerde Gauliga. Door toedoen van het Oostenrijkse Rapid Wien, dat ook in de Duitse competitie werd meegezogen, bleef ultieme glorie opnieuw uit. Men degradeerde zelfs uit de hoogste klasse.

Opgeslokt door de DDR

Na de Tweede Wereldoorlog werden alle Duitse sportorganisaties ontbonden. In Berlijn ontstond per stadsdeel een nieuwe voetbalclub, waaronder SG Oberschöneweide. De opvolger van Union 06 werd opgenomen in de Berliner Stadtliga. Men beleefde een teleurstellende start door meteen te degraderen, maar een snelle rentree volgde. SG Oberschöneweide wist vervolgens zelfs door de stoten naar de Duitse eindronde. Nota bene in het Olympiastadion van Berlijn incasseerde het team daarin een pak slaag: 0-7 voor FC Sankt Pauli.

De naoorlogse jaren verliepen moeizaam. In 1949 ontstond de Duitse Democratische Republiek (DDR), het deel dat door Sovjet-Unie was veroverd. De overkoepelende voetbalbond oordeelde dat de clubs uit Oost-Berlijn in de Oost-Duitse voetbalcompetitie moesten spelen, maar dit leidde tot protesten van SG Oberschöneweide. Men besloot de resterende wedstrijden af te werken in West-Berlijn. Als runner-up achter Tennis Borussia Berlin wist men toegang te verschaffen tot de Duitse eindronde. Hamburger SV bleek in Kiel een maatje groot: 0-7.

Twee weken na de afstraffing tegen HSV besloten spelers in West-Berlijn een nieuwe club op te richten: SC Union 06 Berlin. In Oost-Berlijn ging de oude club verder als SG Union Oberschöneweide. Het team bleek zwaar verzakt, maar de sportbond besloot de degradatie ongedaan te maken. Samen met VfB Pankow moest men Oost-Berlijn blijven verdedigen in de DDR-Oberliga. Voorwaarde was wel dat men als BSG (Betriebssportgemeinschaft) verder ging. De naam BSG Motor Oberschöneweide was daarvan het gevolg.

Jojo-jaren in de DDR

In 1957 fuseerde BSG Motor Oberschöneweide met een aantal andere BSG’s. Het nieuwe TSC Oberschöneweide fuseerde in 1963 gedwongen tot TSC Berlin, maar twee jaar later werd dit overheidsbesluit alweer teruggedraaid. De voetbalafdeling kreeg opnieuw een andere naam: 1. FC Union Berlin. Dit team wist meteen promotie naar de DDR-Oberliga af te dwingen. Met een zesde plaats beleefde de club uit Berlijn een geslaagde comeback in de hoogste klasse van Oost-Duitsland.

Tussen 1966 en 1991 wissende 1. FC Union Berlin veelvuldig tussen de DDR-Oberliga en de DDR-Liga. De vijfde plaats van 1971 vormde in die periode het hoogtepunt. De club uit Oost-Berlijn wist daarnaast de FDGB-Pokal van 1968 te winnen door regerend kampioen FC Carl Zeiss Jena met 2-1 te verslaan. In november 1989 veranderde de situatie door de val van de Berlijnse muur, dat Oost- en West van elkaar scheidde. Elf maanden later was de hereniging van Duitsland een feit.

Financiële problemen

In 1991 maakte 1. FC Union Berlin de overstap naar de Oberliga Nordost. Het team won de reguliere competitie, maar eindigde in de eindronde als vierde achter VfL Wolfsburg, FSV Zwickau en FC Berlin. Eerstgenoemde tegenstander promoveerde als winnaar naar de Tweede Bundesliga. Die Eisernen promoveerden in 1994 naar de Regionalliga Nordost door de zogeheten Staffel Mitte te winnen. In de tussentijd waren de financiële problemen in rap tempo toegenomen. In 1995 ontving men wéér geen licentie voor de profliga, hoewel men zich daar niet voor wist te plaatsen.

De financiële problematiek was in 1997 allesbehalve verholpen. Een faillissement leek onafwendbaar, maar een reddingsoperatie bracht licht aan het einde van de tunnel. De supporters wisten Nike te verleiden tot een vijfjarig sponsorcontract, waar Michael Kölmel met zijn firma Kinowelt de definitieve redding tot stand bracht. Zangeres Nina Hagen zong in die tijd de nieuwe clubhymne in. De promotie naar de Tweede Bundesliga in 2001, bereikt na een gewonnen strafschoppenserie tegen VfL Osnabrück, zorgde voor nieuw elan.

In het seizoen 2000-2001 zorgde 1. FC Union Berlin voor een verrassing door de finale van de DFB-Pokal te bereiken. Schalke 04 bleek in het Olympiastadion van Berlijn echter een maatje te groot: 0-2. Als verliezend bekerfinalist verdiende men desondanks een UEFA Cup-ticket.

Ups en downs

Met een zesde plaats beleefde 1. FC Union Berlin een geslaagd debuut in de Tweede Bundesliga. Het daaropvolgende seizoen verliep eveneens prima met een negende plaats, maar in de daaropvolgende jaren sloeg het noodlot toe. Twee opeenvolgende degradaties brachten de club uit Berlijn terug bij af. Een grote domper, maar langzaam maar zeker wisten Die Eisernen weer frisse moed te verzamelen. Kampioenschappen in de Oberliga Nordost (2006) en de 3. Liga (2009) zorgden voor een terugkeer in de tweede divisie van Duitsland.

Tussen 2009 en 2019 speelde 1. FC Union Berlin onafgebroken in de Tweede Bundesliga. In de beginjaren moest de club genoegen nemen met een rol in de middenmoot, maar langzaamaan wist men competitiever te worden. Als nummer drie mocht de club uit Berlijn in 2019 aantreden in de play-offs om promotie/degradatie. Het team sleepte op bezoek bij VfB Stuttgart een 2-2 gelijkspel uit het vuur en had daardoor voldoende aan 0-0 in de return. De uitdoelpuntenregel bezorgde Union voor het eerst in de geschiedenis een Bundesliga-ticket.

Bundesliga-jaren

RB Leipzig wist het Bundesliga-debuut van 1. FC Union Berlin te verpesten door met 0-4 te winnen in het Stadion An der alten Försterei. In de volgende wedstrijden tankte men vertrouwen tegen FC Augsburg (1-1) en Borussia Dortmund (3-1). Union verloor in het seizoen 2019-2020 de helft van de Bundesliga-wedstrijden, maar met twaalf overwinningen en vijf gelijke spelen handhaafde men zich alsnog als elfde. In de DFB-Pokal strandde men pas in de kwartfinale door toedoen van Bayer Leverkusen.

Sheraldo Becker (1. FC Union Berlin)
Sheraldo Becker zorgt voor gevaar tegen Borussia Dortmund (Pro Shots)

De handhaving van 2020 bleek ‘slechts’ het begin. In rap tempo wist 1. FC Union Berlin uit te groeien tot een tegenstander van formaat. Tussen 2021 en 2023 eindigde men achtereenvolgens als zevende, vijfde en vierde. Hierdoor plaatste de club zich voor alle mogelijke Europese clubtoernooien, waaronder de Champions League. Dit succes mocht vooral worden toegeschreven aan trainer Urs Fischer, die in 2018 was ingestapt op het tweede niveau. Toch werd de succescoach in november 2023 ontbonden.

In het seizoen 2023-2024 kreeg 1. FC Union Berlin te maken met serieuze degradatiestress. Slechts op doelsaldo wist men VfL Bochum naar de zestiende plaats (play-offs) te duwen.

Rivaliteit

Van oudsher is BFC Dynamo de aartsrivaal van 1. FC Union Berlin. Die rivaliteit had zowel een sportieve als politieke achtergrond. Tegenwoordig zijn Union en Hertha BSC de grootste clubs van Berlijn, maar de verstandhouding tussen deze clubs is beter. Ook onderlinge wedstrijden tegen Dynamo Dresden, Hansa Rostock, 1. FC Magdeburg en recentelijk RB Leipzig maken extra sentiment los.


1. FC Union Berlin in Europees clubverband

In het seizoen 1967-1968 debuteerde 1. FC Union Berlin op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Intertoto. Deze competitie fungeerde in die tijd vooral als opwarmer richting het nieuwe seizoen. De club uit Berlijn maakte in het daaropvolgende seizoen kans om deel te nemen aan de Europacup II, maar men besloot zich terug te trekken. Union weigerde akkoord te gaan met het feit dat de UEFA Oost-Europese clubs tegen elkaar uitlootte.

Pas in het seizoen 2001-2002 debuteerde 1. FC Union Berlin daadwerkelijk in een Europees hoofdtoernooi. Men rekende eenvoudig af met FC Haka, maar de tweede ronde van de UEFA Cup bleek het eindstation door toedoen van Litex Lovech. Tussen 2021 en 2023 deed men achtereenvolgens ervaring op in de Conference League, Europa League en de Champions League. In twee van de drie seizoenen sneuvelde Union in de groepsfase, maar in het middelste toernooi bereikte men de achtste finale. Union Sint-Gillis bleek daarin te sterk.

Edson Álvarez tegen 1. FC Union Berlin
Een opstootje tijdens 1. FC Union Berlin – Ajax (Pro Shots)

Balans tegen Nederlandse clubs

In het seizoen 2021-2022 verloor 1. FC Union Berlin thuis (1-2) en uit (3-1) van Feyenoord. Een jaar na de Conference League-deelname verraste men Ajax in de Europa League. Na een 0-0 gelijkspel in Amsterdam volgde een 3-1 overwinning in de return.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van 1. FC Union gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Sheraldo Becker2019-2024
Danilho Doekhi2022-heden
Rick van Drongelen2021-2023
Youssef El Akchaoui2002-2003
Santi Kolk2010-2012

Het stadion van 1. FC Union Berlin

Het Stadion An der alten Försterei is sinds de oprichting de thuisbasis van 1. FC Union Berlin. Dit onderkomen werd al in 1920 in gebruik genomen door SC Union 06 Oberschöneweide, een voorganger van Die Eisernen. Tegenwoordig biedt het stadion plaats aan 22.012 mensen, waarvan het gros bestaat uit staanplaatsen.

Sinds 2003 worden de Union Weihnachtssingen gehuisvest in het Stadion An der alten Försterei. In het eerste jaar kwamen slechts 89 fans opdagen als ludiek protest tegen de matige resultaten, maar in de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een enorm evenement. Het is gebruikelijk dat spelers en supporters op een sfeervolle manier kerst- en voetballiederen ten gehore brengen.


Veelgestelde vragen over 1. FC Union Berlin

Wanneer is 1. FC Union Berlin opgericht?

Op 17 juni 1906

Wat is het adres van het Stadion An der alten Försterei?

Stadion An der alten Försterei
An der Wuhlheide 263, 12555 Berlijn
Duitsland

Wat is de capaciteit van het Stadion An der alten Försterei?

22.012 plaatsen

Wat is de website van 1. FC Union Berlin?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik 1. FC Union Berlin vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Populaire spelers 1. FC Union Berlin

Doelmannen
WG
Leeftijd
1
6
32
2
4
12
30
37
32
39
20
25
Verdedigers
WG
Leeftijd
2
6
33
1
2
1
3
26
4
6
25
1
5
6
26
2
15
5
20
1
4
2
26
31
28
4
37
2
1
1
41
18
1
30
1
Middenvelders
WG
Leeftijd
8
6
30
1
11
5
25
1
2
3
2
13
6
25
2
2
14
6
20
6
2
18
29
19
6
30
2
2
20
5
27
1
4
1
1
21
6
28
1
5
1
24
28
29
2
27
2
1
36
2
20
1
1
26
Aanvallers
WG
Leeftijd
7
6
23
1
4
2
1
9
28
10
32
16
6
23
1
6
1
17
6
28
1
2
3
1
35
20
28
24
20
Coach
1
10
8
2
0
26
26
2
10
6
3
1
10
21
3
10
6
2
2
10
20
4
10
4
5
1
5
17
5
10
5
2
3
2
17
6
10
4
4
2
1
16
7
10
5
1
4
0
16
8
10
4
3
3
-4
15
9
10
4
2
4
1
14
10
10
3
4
3
1
13
11
10
3
4
3
0
13
12
10
3
3
4
1
12
13
10
3
3
4
-7
12
14
10
3
1
6
-2
10
15
10
2
3
5
-6
9
16
10
2
2
6
-5
8
17
10
1
2
7
-13
5
18
10
0
2
8
-20
2
6
1
0
3
23
29
28
0
17
0
86
104
43
17
25
0
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie