Indonesië

Jakarta

Prijzenkast Indonesië

Geen

Het laatste nieuws over Indonesië

Het nationale voetbalteam van Indonesië is actief onder de vlag van zowel de AFC als de FIFA. De ploeg staat bekend onder de bijnamen Pasukan Garuda en Merah Putih.

  • Het Indonesische voetbalteam maakt deel uit van de PSSI
  • ‘Pasukan Garuda’ en ‘Merah Putih’ zijn de bijnamen van het team
  • Men was actief op de Azië Cup en het kampioenschap van Zuidoost-Azië
  • Indonesië plaatste zich nog nooit voor een WK-eindronde
  • Verschillende Nederlanders komen uit voor de nationale ploeg

Het nationale voetbalteam van Indonesië

De Indonesische voetbalploeg maakt deel uit van de Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI). In 1930 werd de voetbalbond opgericht. Het lidmaatschap voor de wereldvoetbalbond FIFA volgde in 1952, waar men zich twee jaar later officieel aansloot bij de AFC. In de beginjaren stond de ploeg overigens bekend als Nederlands-Indië. Onder die naam beleefde men op 13 mei 1934 een vliegende start door Japan te declasseren: 7-1.

Datzelfde Japan trok zich evenals de Verenigde Staten terug voor de kwalificatiecyclus voor het WK van 1938. Nederlands-Indië plaatste zich daardoor automatisch voor de eindronde in Frankrijk. De voorbereiding op dit toernooi vond plaats in Nederland, waar de gehele selectie actief was, maar dat mocht niet baten. In de eerste ronde bleek Hongarije met duidelijke cijfers te sterk: 0-6.

Op 26 juni 1938, 21 dagen na de WK-eliminatie, was Nederlands-Indië opnieuw te bewonderen op Nederlandse bodem. Het team van bondscoach Johan Mastenbroek werd in het Olympisch Stadion met duidelijke cijfers verslagen door het Nederlands elftal: 9-2. Het betrof de laatste wedstrijd van Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land onafhankelijk en ging verder als het hedendaagse Indonesië.

Logo PSSI (Indonesië)
Het logo van de PSSI (Alamy)

Nog te licht

Aanvankelijk schreef Indonesië zich in voor de kwalificatiecyclus voor het WK van 1950. Net als Birma en de Filipijnen trok de nationale ploeg zich evenwel terug. India plaatste zich daarmee automatisch voor de eindronde in Brazilië, maar trok de deelname later óók in. Men besloot zich evenmin te meten in de kwalificatietoernooien voor de WK’s van 1954 tot en met 1970.

Indonesië besloot zich aan het einde van de jaren zestig voor het eerst te meten in een kwalificatietoernooi. Men probeerde de Azië Cup van 1968 te bereiken, maar Pasukan Garuda speelde geen rol van betekenis in een groep met de Filipijnen, Japan, Taiwan en Zuid-Korea (één zege, één gelijkspel en twee nederlagen). Een 6-0 overwinning op de Filipijnse formatie vormde samen met een gelijkspel tegen de Zuid-Koreanen als hoogtepunt.

Het Nederlands elftal bereikte in 1974 voor het eerst in de geschiedenis de WK-finale. Indonesië probeerde dat toernooi óók te bereiken, maar kon het niet bolwerken in een groep met Australië, Irak en Nieuw-Zeeland. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog maakte men sowieso geen overtuigende indruk in de verschillende kwalificatiegroepen. Tot halverwege de jaren negentig bereikten de Indonesiërs geen enkel hoofdtoernooi (WK of Azië Cup).

Eerste eindtoernooien

Als Indonesië mocht de nationale ploeg in 1996 eindelijk debuteren op een eindronde. In dat jaar mocht men aantreden op het kampioenschap van Zuidoost-Azië. De groepsfase bleek geen enkel probleem met Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam als concurrentie (tien punten uit vier wedstrijden). Een podiumplaats werd men echter onthouden in Singapore. Maleisië bleek in de halve finale met 1-3 te sterk, waar Vietnam sportieve revanche nam in de troostfinale (2-3).

Indonesië speelde eind 1996 wederom een eindronde. Voor het eerst mocht de ploeg zich meten met de beste clubs van het continent, maar het Azië Cup-debuut leverde geen overtuigende resultaten op. Wel trapte men af met een acceptabel gelijkspel tegen Koeweit (2-2). Zuid-Korea (2-4) en de Verenigde Arabische Emiraten (0-2) trokken vervolgens aan het langste eind. Bondscoach Muhammad Danurwindo deed destijds louter een beroep op spelers uit de Indonesische competitie.

Meer ervaring

Ondanks de vroegtijdige uitschakeling smaakte de Azië Cup-deelname van 1996 naar meer. Indonesië wist zich eveneens te plaatsen voor de Aziatische kampioenschappen van 2000 en 2004, maar in beide gevallen strandde het avontuur al in de groepsfase. In dat laatste jaar boekte men wel een aansprekend resultaat door Qatar te verslaan (2-1). In 2007 mocht de eilandenstaat het toernooi organiseren met behulp van drie andere landen. Een 2-1 zege op Bahrein kreeg echter geen vervolg in het restant van de groepsfase.

Het kwaliteitsverschil op het kampioenschap van Zuidoost-Azië lag aanzienlijk dichter bij elkaar. Indonesië had op deze toernooien dan ook meer in de melk te brokkelen. Tussen 2000 en 2004 wist men zelfs driemaal op rij de finale te bereiken, maar een daadwerkelijke eindzege bleef uit. Thailand wist de eerste twee finalewedstrijden tegen de Indonesiërs te winnen. Driemaal bleek vervolgens geen scheepsrecht, aangezien Singapore aan het langste eind trok (1-2).

Ontwikkeling stagneert

Indonesië wist de ingezette lijn niet door te trekken. De nationale ploeg kwalificeerde zich niet voor de Azië Cup van 2011 en 2015, waar men werd uitgesloten voor de editie van 2019. Op het kampioenschap van Zuidoost-Azië wilde het al evenmin vlotten. In 2008 (halve finale) en 2010 (verliezend finalist) behaalde men weliswaar nog acceptabele resultaten, maar tussen 2007 en 2014 sneuvelde het team ook driemaal al in de groepsfase.

Ondertussen bleef Indonesië eveneens aanmodderen in de kwalificatiefase voor het WK. Richting de eindronde van 2018 dacht men een nieuwe poging te wagen, maar men werd uitgesloten van deelname. De FIFA bestrafte de PSSI vanwege de invloed van de Indonesische regering. Die straf was eveneens van toepassing op de nationale jeugdelftallen, waardoor de toch al niet imposante ontwikkeling verder dreigde te stagneren. Pieter Huistra fungeerde op dat moment als interim-bondscoach.

Op 1 oktober 2022 werd het Indonesische voetbal getroffen door een nieuwe tegenslag. Persebaya Surabaya bracht Arema FC de eerste thuisnederlaag in 23 jaar toe. Na afloop bestormden fans van de thuisclub het speelveld om verhaal te halen bij de hoofdrolspelers. De oproerpolitie greep keihard in door traangas in te zetten, waardoor fans massaal probeerden om weg te vluchten. Door verdrukking en zuurstofgebrek vielen volgens de autoriteiten maar liefst 135 doden.

Thom Haye (Indonesië)
Thom Haye juicht als Indonesisch international (Alamy)

Nederlandse invloed

De uitsluiting voor het WK van 2018 en de stadionramp van 2022 bezorgden het Indonesische voetbal een slechte naam. Ondertussen maakte de nationale ploeg wel stappen in de goede richting. In 2023 wist men voor het eerst in de geschiedenis de groepsfase van de Azië Cup te doorstaan (als nummer drie). Een 1-0 overwinning op Vietnam was daarvoor verantwoordelijk. De achtste finale overleven bleek echter een brug te ver: Australië bleek een maatje te groot (0-4).

Indonesië besloot tijdens het seizoen 2023-2024 actief op zoek te gaan naar nieuw elan. De PSSI speurde nadrukkelijk naar potentiële aanwinsten door spelers met een Indonesische achtergrond binnen te halen. Dit lukte door Eredivisie-spelers als Thom Haye, Mees Hilgers, Ragnar Oratmangoen, Eliano Reijnders en Calvin Verdonk te verleiden. Doelman Maarten Paes en Jay Idzes behoorden eveneens tot de groep nieuwkomers. Begin 2025 deed de voetbalbond er zelfs een schepje bovenop door Patrick Kluivert te verleiden als nieuwe bondscoach.


Indonesië op eindtoernooien

Sinds de jaren vijftig is Indonesië actief in de kwalificatiefase voor Aziatische kampioenschappen en WK’s. In 1934 was men als Nederlands-Indië daadwerkelijk actief op een wereldkampioenschap. In de onderstaande tabel treft u een overzicht.

Azië Cup

JaarResultaatJaarResultaat
1964Teruggetrokken1996Groepsfase
1968Niet gekwalificeerd2000Groepsfase
1972Niet gekwalificeerd2004Groepsfase
1976Niet gekwalificeerd2007Groepsfase
1980Niet gekwalificeerd2011Niet gekwalificeerd
1984Niet gekwalificeerd2015Niet gekwalificeerd
1988Niet gekwalificeerd2019Niet gekwalificeerd
1992Niet gekwalificeerd2023Achtste finale
* Alleen deelgenomen kwalificatiefases zijn hierin opgenomen

Kampioenschap Zuidoost-Azië

JaarResultaatJaarResultaat
1996Vierde2012Groepsfase
1998Derde2014Groepsfase
2000Tweede2016Tweede
2002Tweede2018Groepsfase
2004Tweede2020Tweede
2007Groepsfase2022Halve finale
2008Halve finale2024?
2010Tweede
* Alleen deelgenomen toernooien zijn hierin opgenomen

WK’s

JaarResultaatJaarResultaat
1938Eerste ronde1994Niet gekwalificeerd
1950Teruggetrokken1998Niet gekwalificeerd
1958Teruggetrokken2002Niet gekwalificeerd
1962Teruggetrokken2006Niet gekwalificeerd
1974Niet gekwalificeerd2010Niet gekwalificeerd
1978Niet gekwalificeerd2014Niet gekwalificeerd
1982Niet gekwalificeerd2018Uitgesloten
1986Niet gekwalificeerd2022Niet gekwalificeerd
1990Niet gekwalificeerd2026?
* Alleen deelgenomen kwalificatiefases zijn hierin opgenomen

Indonesië versus Nederland

Het Nederlands elftal speelde vooralsnog één officiële interlandwedstrijd tegen Indonesië. Op 7 juni 2013 stonden beide teams tegenover elkaar in Jakarta. De Aziatische formatie wist een helft prima tegenstand te bieden, maar in de tweede helft liepen de manschappen van bondscoach Louis van Gaal uit naar een 0-3 zege. Siem de Jong (tweemaal) en Arjen Robben troffen doel.

In 1938 oefende Nederland al eens tegen Nederlands-Indië. Die wedstrijd eindigde in een 9-2 overwinning voor Oranje, maar ging niet de boeken in als officiële interland.


Veelgestelde vragen over het Indonesische voetbalteam

Wanneer werd de Indonesische voetbalbond opgericht?

De PSSI is sinds 1930 actief

Waar speelt de nationale voetbalploeg de thuiswedstrijden?

Het Bung Karno Stadion is de vaste thuisbasis. Het adres luidt:
Jl. Pintu Satu Senayan, Gelora, Kecamatan Tanah Abang, Kota Jakarta Pusat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 10270, Indonesië

Waar kan ik de Indonesische voetbalploeg vinden op sociale media?

De PSSI heeft onder meer accounts op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 8 januari 2025

Populaire spelers Indonesië

Doelmannen
WG
Leeftijd
1
25
21
22
26
27
Verdedigers
WG
Leeftijd
6
29
20
26
23
21
32
27
23
23
23
21
Middenvelders
WG
Leeftijd
16
20
29
24
24
24
28
20
Aanvallers
WG
Leeftijd
2
27
7
20
18
22
26
23
27
21
Coach
9
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie