Luis Enrique

Luis Enrique is een Spaanse voetbaltrainer. Momenteel is hij werkzaam als hoofdcoach van Paris Saint-Germain. Enrique speelde als profvoetballer voor onder andere Real Madrid én FC Barcelona.

  • Enrique is momenteel trainer van Paris Saint-Germain
  • De Spanjaard werd landskampioen met FC Barcelona en PSG
  • Hij won in 2015 de Champions League met FC Barcelona
  • Als speler kwam hij uit voor Real Madrid én FC Barcelona
  • Enrique is 62-voudig international van Spanje

Spelerscarrière Luis Enrique

Luis Enrique werd op 8 mei 1970 geboren in het Spaanse Gijón. Op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij de lokale zaalvoetbalclub Xeitosa, waar hij op elfjarige leeftijd werd weggeplukt door Sporting Gijón. Daar sloot de jonge Enrique aan bij de Escuela de fútbol de Mareo, de voetbalschool van Sporting. Op 24 september 1989 debuteerde de negentienjarige Enrique in het profvoetbal tijdens een wedstrijd tegen CD Málaga. Enrique speelde voornamelijk als rechter aanvallende middenvelder of als rechtsbuiten.

Het seizoen na zijn debuut groeide Enrique uit tot een absolute vaste waarde van Sporting Gijón. Hij vormde een succesvol aanvalsduo met de Slowaak Milan Luhový en was hij goed voor veertien doelpunten. Gijón eindigde op een knappe vijfde plaats in de Primera División en mocht een seizoen later deelnemen aan de UEFA Cup. Dankzij zijn uitstekende prestaties speelde Enrique zich in de kijker van de absolute top van Europa.

Transfer naar Real Madrid

Het opvallende seizoen van Enrique leverde hem een droomtransfer naar Real Madrid op, dat zo’n anderhalf miljoen euro voor hem neertelde. De middenvelder annex rechtsbuiten kende lastige jaren in het begin bij De Koninklijke en kreeg van toenmalig trainer Radomir Antić nauwelijks speelminuten. Enrique kreeg te horen dat hij zich vooral zou moeten concentreren op zijn verdedigende taken.

Na de komst van Jorge Valdano in de zomer van 1995, kende Enrique meer succes in de Spaanse hoofdstad. Als rechtermiddenvelder groeide hij uit tot een vaste waarde en Real Madrid werd voor het eerst in vijf jaar weer landskampioen van Spanje. Ook het seizoen daarna leek Real Madrid hoge ogen te gaan gooien, maar de club verkeerde plots in een sportieve crisis.

De Argentijn Valdano werd in de winter van 1996 ontslagen en Real Madrid eindigde uiteindelijk op een zesde plek in La Liga. Dit rampseizoen had ook rigoreuze gevolgen voor Enrique wiens contract niet werd verlengd. Real Madrid nam de eerstvolgende zomer afscheid van de Spanjaard.

Transfervrije overstap naar aartsrivaal

Enrique moest vertrekken bij Real Madrid en uitgerekend directe concurrent en aartsrivaal FC Barcelona pikte hem transfervrij op. Ondanks het feit dat hij eerder voor Real Madrid speelde, wist hij met zijn inzet en doelpunten de harten van de Catalaanse fans vrij snel te veroveren. Tijdens zijn eerste seizoen bij FC Barcelona speelde hij voornamelijk op de linkerflank en vormde hij het middenveld met onder meer Pep Guardiola en Luís Figo. Met zeventien doelpunten was Enrique, na de Braziliaanse spits Ronaldo, de topscorer van de Blaugrana.

Ook met de komst van Louis van Gaal in 1997 bleef Enrique een sleutelspeler van FC Barcelona. Hij werd onder leiding van de Nederlandse coach in het seizoen 1997/1998 kampioen van Spanje. Bovendien veroverde Barça de beker én won het de UEFA Super Cup, nadat een seizoen eerder de Europacup II in de wacht werd gesleept. Ook een seizoen later werd FC Barcelona kampioen.

Na de succesvolle jaren kende Barcelona aan het begin van de 21e eeuw een sportieve terugval. Hoewel er een nieuwe, talentvolle generatie klaarstond, met onder meer Carles Puyol, Andrés Iniesta en Xavi, won Enrique geen prijzen meer met Barcelona. In 2004 werd besloten het contract van de inmiddels aanvoerder niet te verlengen. Enrique gaf de aanvoerdersband af aan Phillip Cocu en hing zijn voetbalschoenen op 34-jarige leeftijd aan de wilgen.


Interlandcarrière Luis Enrique

Enrique debuteerde op 17 april 1991 voor het Spaanse nationale elftal in een wedstrijd tegen Roemenië. Een jaar later won hij met Spanje de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen in Barcelona. In 1994 was hij onderdeel van de Spaanse WK-selectie en speelde hij de eerste twee groepswedstrijden, tegen Duitsland en Zuid-Korea, in de basis. Na de groepsfase won Spanje met 3-0 van Zwitserland, Enrique maakte het tweede doelpunt. In de kwartfinale incasseerde hij een flinke elleboogstoot van Italiaan Mauro Tassotti, dat Tassotti achteraf op acht duels schorsing kwam te staan. Spanje werd uiteindelijk uitgeschakeld door een laat Italiaans doelpunt.

Twee jaar later mocht Enrique opnieuw mee met de Spaanse selectie, nu naar het EK van 1996. Spanje werd in de tweede ronde uitgeschakeld door gastland Engeland na strafschoppen. Het WK 1998 was een dramatisch toernooi voor Spanje en Enrique; de Spanjaarden overleefden de groepsfase niet en konden snel naar huis. Enrique miste daarna het EK 2000 vanwege een zware knieblessure. In 2002 speelde Enrique zijn laatste hoofdtoernooi voor Spanje op het WK in Japan en Zuid-Korea. Spanje werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Zuid-Korea van bondscoach Guus Hiddink.

Enrique speelde in totaal 62 interlands voor Spanje. Hierin was hij twaalf keer trefzeker.


Trainerscarrière Luis Enrique

Nadat Enrique zijn carrière als profvoetballer in 2004 beëindigde, koos hij voor een verkorte trainersopleiding in Madrid. In 2007 ging hij samen met voormalig ploeggenoot Pep Guardiola aan de slag als jeugdtrainer bij FC Barcelona. In 2008 werd Enrique hoofdtrainer van FC Barcelona B, het beloftenelftal van de Catalanen. Hij was de opvolger van Guardiola die een stap naar de hoofdmacht had gemaakt. In 2010 promoveerde Barcelona B onder leiding van Enrique.

Mislukt avontuur bij AS Roma

In de zomer van 2011 werd Enrique aangesteld als hoofdcoach van AS Roma, waar hij de voetbalfilosofie van FC Barcelona moest introduceren in het Italiaanse voetbal. Hij haalde onder andere Bojan Krkić en Maarten Stekelenburg naar Rome. Het werd geen gelukkig huwelijk tussen AS Roma en Enrique. De Spanjaard zag hoe zijn ploeg in de laatste voorronde van de Europa League werd uitgeschakeld door Slovan Bratislava. In de Serie A eindigde Roma op een teleurstellende zevende plek, wat mede tot het ontslag van Enrique leidde.

‘Tussenjaar’ bij Celta de Vigo

Na zijn mislukte avontuur in Italië, keerde Enrique terug in Spanje. Medio 2013 werd hij aangesteld als eindverantwoordelijke van Celta de Vigo. Hij haalde onder meer Andreu Fontàs en Rafinha, waar hij als jeugdtrainer van Barcelona al eens mee werkte, naar Vigo. Beiden groeide uit tot een vaste waarde bij Vigo, dat op een negende plek eindigde in de Primera División. In mei 2014 besloot Enrique op te stappen als trainer van Celta.

Grote successen bij FC Barcelona

Na het ontslag van Gerardo Martino, keerde Enrique terug op het oude nest, maar nu als trainer. Hij nam zijn oogappeltje Rafinha mee uit Vigo. In zijn eerste jaar als trainer van FC Barcelona kende Enrique grote successen; hij won zowel de landstitel, de Spaanse beker als de Champions League. Een jaar later werd Enrique opnieuw kampioen met Barcelona.

Aan het einde van het seizoen 2016/2017 stapte Enrique op, nadat aartsrivaal Real Madrid kampioen van Spanje werd. Hij zwaaide af met winst van de Copa del Rey op zaterdag 27 mei 2017.

Luis Enrique

Bondscoach Spanje

Ruim een jaar na zijn ontslag bij FC Barcelona, werd Enrique aangesteld als bondscaoch van Spanje. De vroege uitschakeling op het WK 2018 in Rusland was de reden van de aanstelling van Enrique. Hij wist zijn eerste wedstrijd als Spaanse bondscoach te winnen van Engeland in de Nations League. Ook de tweede wedstrijd, tegen Kroatië, werd met maar liefst 6-0 gewonnen, het grootste verlies in de historie van het Kroatisch voetbalelftal.

In 2019 stapte Enrique vanwege persoonlijke omstandigheden op, maar een aantal maanden later keerde hij alweer terug. Enrique werd uiteindelijk op 8 december 2022 ontslagen. Hij slaagde er met zijn ploeg niet in om de kwartfinale te bereiken en werd in de achtste finales uitgeschakeld door Marokko op het WK 2022 in Qatar. Luis de la Fuente, de huidig bondscoach van Spanje, volgde hem op. Enrique won 24 van zijn 44 interlands.

Paris Saint-Germain

Enrique werd op 5 juli 2023 aangesteld als hoofdtrainer van Paris Saint-Germain, nadat Christophe Galtier werd ontslagen. Enrique was tijdens zijn eerste jaar in Parijs, net als in Barcelona, direct zeer succesvol. Hij werd kampioen van Frankrijk, won de beker én veroverde de Franse Supercup. De 54-jarige Spanjaard heeft een contract tot medio 2025 in Parijs.

Luis Enrique

Laatste update: 14 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie