Thiago Motta

Thiago Motta is een Braziliaans-Italiaans voetbaltrainer. Momenteel is hij werkzaam als hoofdcoach van Juventus. Motta speelde als profvoetballer voor verschillende Europese topclubs en was international.

  • Motta is momenteel trainer van Juventus
  • De Braziliaanse Italiaan behaalde grote successen met Bologna
  • Hij won als speler twee keer de Champions League
  • Bij Paris Saint-Germain won hij twintig prijzen als speler
  • Motta speelde twee interlands voor Brazilië en dertig interlands voor Italië

Spelerscarrière Thiago Motta

Thiago Motta werd op 28 augustus 1982 geboren in het Braziliaanse São Bernardo do Campo. Hij speelde als kleine voetballer in de jeugdopleiding van het lokale CA Juventus, tot hij in 1999 de overstap maakte naar Europa.

Megatransfer naar Europa

De destijds zestienjarige Motta maakte kennis met de jeugdopleiding van FC Barcelona en ging al snel voetballen voor het B-elftal van de Catalanen. In de zomer van 2000 nam toenmalig hoofdtrainer, Llorenç Serra Ferrer, Motta mee op trainingskamp naar Nederland. Ruim een jaar later debuteerde Motta voor het eerste elftal van FC Barcelona in de Primera División tegen Real Mallorca.

Tijdens dit debuutseizoen kwam Motta regelmatig in actie als basisspeler, mede vanwege blessures in de selectie. Vanaf 2002 behoorde Motta definitief tot de selectie van de hoofdmacht, maar later zat hij geregeld in de lappenmand. In september 2004 raakte Motta ernstig geblesseerd aan zijn linkerknie, waardoor hij nagenoeg het hele seizoen vanaf de zijkant moest toekijken. Nadat FC Barcelona in dat seizoen kampioen werd, beleefde Motta een seizoen later zijn grootste succes. FC Barcelona werd in 2006 landskampioen en bovendien wonnen de Catalanen de Champions League.

In 2007 kon Motta op zoek naar een nieuwe club, omdat FC Barcelona met Yaya Touré een nieuwe superster had binnen gehengeld.

‘Tussenjaren’ bij Atlético Madrid en Genoa

Op 24 augustus 2007 nam Atlético Madrid de verdedigende middenvelder voor zo’n twee miljoen euro over van rivaal FC Barcelona. Opvallend genoeg tekende Motta een contract voor slechts één jaar in Madrid. Na een seizoen waarin Motta zich behoorlijk manifesteerde, bood Atlético hem een nieuw contract aan. Motta besloot hier echter niet op in te gaan en was zodoende clubloos in de zomer van 2008, al hield hij wel zijn conditie op peil bij Los Rojiblancos.

Motta besloot zijn carrière nieuw leven in te blazen en verhuisde naar Italië. Hij tekende een contract bij Genoa, waar hij binnenkwam als een ware superster. Motta liet louter goede dingen zien bij Genoa en verdiende hiermee een transfer naar toenmalig regerend kampioen Internazionale dat ruim tien miljoen euro voor hem betaalde.

Grote successen in Milaan

Motta tekende een contract voor vier seizoenen in Milaan, waar hij direct grote successen boekte. In zijn eerste seizoen bij Inter pakte hij maar liefst drie prijzen, ofwel de treble; landskampioen, bekerwinnaar én Champions League-winnaar. De Champions League-finale speelde Motta echter niet vanwege een discutabele rode kaart in de halve finale tegen zijn oude club FC Barcelona. Dit incident kreeg veel aandacht, omdat Sergio Busquets van een schwalbe beticht werd.

Het jaar na de glorieuze successen, pakte Inter opnieuw twee prijzen, al was dit jaar een stuk minder glansrijk. Inter moest de Serie A-titel afstaan aan stadsgenoot AC Milan. Motta en Inter wonnen wel de Italiaanse beker voor de tweede keer op rij. Bovendien won de Nerazzurri het FIFA Club WK. Op de winterse Transfer Deadline Day in 2012 maakte Motta zijn laatste transfer als speler.

Thiago Motta
Thiago Motta en Lionel Messi tijdens de halve finale van de Champions League in 2010

Clubicoon in Parijs

In januari 2012 werd er een speler met een flinke staat van dienst gepresenteerd in Parijs. De toen 29-jarige Motta had met FC Barcelona, Atlético Madrid en Internazionale een flink CV opgebouwd en voegde met Paris Saint-Germain de volgende topclub toe aan zijn loopbaan. Motta, die het al wel gewend was om prijzen te winnen, werd met PSG vier keer op rij landskampioen en won vier keer op rij de Franse beker. Daarmee was het nog niet gedaan; de Coupe de la Ligue, wat inmiddels niet meer bestaat, werd vijf seizoenen op rij gewonnen en de Franse Supercup zelfs zes keer. Motta won in totaal twintig prijzen met PSG.

Medio 2015 verlengde Motta zijn contract met twee jaar in de Franse hoofdstad. De linksbenige middenvelder groeide uit tot een waar clubicoon en was, ook op latere leeftijd, niet weg te denken uit de basiself van de Franse grootmacht. Motta speelde uiteindelijk 231 officiële wedstrijden voor Paris Saint-Germain. Hierin was hij twaalf keer trefzeker en gaf hij achttien assists. Nadat Motta zijn contract nog een keer met één jaar had verlengd, besloot hij in de zomer van 2018 zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Thiago Motta
Thiago Motta viert een doelpunt met ploeggenoten Neymar Jr., Kylian Mbappé en Edinson Cavani bij PSG

Interlandcarrière Thiago Motta

Motta debuteerde op 13 juli 2003 voor Brazilië op de CONCACAF Gold Cup, een toernooi waar verschillende landen aan meededen met een Onder-23-team. Naast Motta waren ook Júlio Baptista, Robinho en Kaká actief op dit toernooi. Motta kwam twee keer in actie als invaller; eerst tegen Mexico en een paar dagen later tegen Honduras. Dit waren de enige twee interlands die Motta in dienst van zijn geboorteland speelde. Ruim 7,5 jaar later maakte Motta, die inmiddels in bezit was van een Italiaans paspoort, zijn debuut voor Italië.

Op 9 februari 2011 debuteerde Motta voor de nationale ploeg van Italië. Anderhalf jaar later maakte hij onderdeel uit van de Italiaanse EK-selectie voor het toernooi in Polen en Oekraïne in 2012. Motta was toen amper een halfjaar speler van PSG en mocht invallen tijdens de EK-finale tegen Spanje. Echter moest hij als invaller vijf minuten later alweer het veld verlaten met een blessure.

Twee jaar later behoorde Motta opnieuw tot de Italiaanse selectie, ditmaal voor het WK 2014. Een toernooi dat de Italianen hebben verdrongen; Italië eindigde derde in een groep met Costa Rica, Uruguay en Engeland. Het EK 2016 was het laatste toernooi wat Motta speelde voor Italië. Duitsland was in de kwartfinale na strafschoppen te sterk voor Motta en co. In totaal speelde de middenvelder dertig interlands voor Italië.

Thiago Motta
Thiago Motta raakt geblesseerd tijdens de EK-finale in 2012 tussen Italië en Spanje

Trainerscarrière Thiago Motta

Motta begon zijn carrière als trainer een paar maanden nadat hij zijn pensioen als profvoetballer had aangekondigd. In juli 2018 ging hij aan de slag bij de club waar hij zijn laatste wedstrijd als profvoetballer speelde: Paris Saint-Germain. Hij werd de trainer van het Onder-19-elftal van de Parijzenaars. Na een jaar als trainer te hebben gewerkt in de jeugdopleiding, kreeg Motta al snel een kans voorgeschoteld om als hoofdtrainer aan de slag te gaan.

Mislukt avontuur bij oude liefde

In de herfst van 2019 volgt Motta de ontslagen Aurelio Andreazzoli bij zijn oude club Genoa op. Dit bleek een héél kort avontuur te worden voor Motta, die op 28 december 2019, twee maanden na zijn aanstelling, alweer zijn spullen kon pakken. De resultaten bij Genoa vielen dusdanig tegen, dat de club zich genoodzaakt voelde om een oud-speler al vlug weer op straat te zetten. Motta behaalde een gemiddelde van 0,90 punt per wedstrijd tijdens de tien wedstrijden die hij aan het roer stond. Davide Nicola volgde hem op.

Nieuwe kans bij Spezia

Na een korte sabbatical werd Motta in de zomer van 2021 aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Spezia, destijds uitkomend in de Serie A. Motta kende een enorm moeizame seizoenstart bij Spezia en bijna alles en iedereen bestempelde Spezia als degradant. In december stond de club op het punt om Motta te ontslaan, maar de Italiaan toonde veerkracht met zijn ploeg en keerde het lot van Spezia. In januari kroonde hij zich, mede dankzij drie overwinning op rij, tot Manager van de Maand in de Serie A. Motta wist Spezia uiteindelijk te behoeden van degradatie. Na dit behaalde succes liet hij in goed overleg zijn contract bij Spezia ontbinden.

Bologna op de kaart gezet

Enkele weken na het afscheid bij Spezia, presenteerde Bologna Motta als nieuwe hoofdcoach. Tijdens zijn eerste seizoen bij de club uit Noord-Italië vestigde hij direct een record. Motta leidde zijn ploeg naar een negende plek in de Serie A met een puntenaantal van 54.

In zijn eerste volledige seizoen als trainer van Bologna behaalde hij successen die de club lang niet meer beleefde. Motta leidde de club voor het eerst sinds 1965 naar Champions League-voetbal met een recordaantal punten (68). Bologna eindigde op een vijfde plek, mede dankzij een uitmuntend seizoen van de Nederlandse spits Joshua Zirkzee die later die zomer een droomtransfer naar Manchester United verdient.

Hoewel Bologna dolgraag verder wilde met Motta, gaf de Italiaan, na het geweldige seizoen, aan dat hij niet zou bijtekenen. Vrijwel alle Italiaanse media linkten Motta na zijn vertrek bij Bologna aan een transfer naar Juventus.

Thiago Motta

Juventus

Op 12 juni 2024 kwam er witte rook uit Turijn; Motta nam het stokje over van Paolo Montero die het eerder als interim-trainer over moest nemen van de ontslagen Massimiliano Allegri. Motta tekende een contract voor drie seizoenen bij Juventus. Tijdens de eerste zes speelrondes van de competitie kreeg Motta met zijn ploeg geen enkel doelpunt tegen. Juventus versloeg PSV met 3-1 in de eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen 2024-2025.

Thiago Motta

Laatste update: 16 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie