Ajax-discussie rondom Pasveer en Ramaj laait op

Foto: Ajax-discussie rondom Pasveer en Ramaj laait op

Remko Pasveer had aan het begin van de voorbereiding niet kunnen dromen van zijn huidige plek in het eerste team. De meeste 40-jarige doelmannen bouwen langzaam af, maar voor Pasveer is dit moment een van zijn hoogtepunten in zijn loopbaan. Langzaamaan klinken er echter ook kritische geluiden over het besluit.

Inside: Ramaj op Ajax-bank door keuze voor Pasveer

Toen Francesco Farioli aan het begin van het voetbaljaar aan zijn trainersklus bij Ajax begon, had de oefenmeester veel te doen. Een jaar eerder waren de Amsterdammers namelijk op de vijfde eindplek in de Eredivisie geëindigd en dus was het tijd om veel veranderingen door te voeren. Over één positie waren vrijwel alle kenners het echter eens: de plek van doelverdediger. Ramaj, binnengehaald door de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat, had zich onder John van ‘t Schip ontwikkeld tot een betrouwbare doelman die met zijn reddingen Ajax in gedeelten van de wedstrijd op de been hield.

Verrast waren dan ook velen toen Farioli vlak voor de tweede voorronde van de Europa League tegen FK Vojvodina bekendmaakte dat Pasveer voorlopig de eerste keuze was. Het had alles te maken met de manier waarop de Amsterdammers achterin met elkaar communiceerden. Waar de achterste linie voor coaching zou moeten zorgen, kwam de hoofdtrainer erachter dat de meeste jongens niet in staat waren om de gehele wedstrijd ook met hun teamgenoten bezig te zijn. Farioli vond dan ook dat het tijd was voor een verandering en schoof Pasveer door als eerste doelman.

Aan tafel bij Rondo op Ziggo Sport ging Pasveer afgelopen weekend uitgebreid in op die periode. De ervaren sluitpost begreep de argumentatie van Farioli direct uitstekend en was klaar om de gevraagde rol op zich te nemen. “Achterin is (Josip, red.) Sutalo van nature geen prater, Youri Baas komt net bij Ajax 1 in de basis en is ook geen prater. Devyne Rensch is ook niet echt een prater, maar heeft wel veel ervaring als speler. Op links heb je (Jorrel, red.) Hato. Hij is heel talentvol, maar ook niet iemand die gelijk zegt hoe het moet. Daarvoor heb je (Jordan, red.) Henderson en hij heeft dat wel heel erg van nature”, aldus Pasveer.

Kritische geluiden over besluit Farioli

Niet iedereen is blij met de optredens van Pasveer. Waar hij met zijn communicatie ongelooflijk belangrijk is voor de verdedigende linie en middenvelders, laat hij op andere momenten juist steken vallen. Zo is Pasveer in voetballend opzicht zeker niet van een topniveau en komt Ajax daardoor vaker in de problemen terecht. Afgelopen weekend leverde hij tegen Go Ahead Eagles-uit (1-1) onder meer een bal in door een teamgenoot aan te spelen die werd gedekt. Het gevolg was dat Ajax de bal kwijtraakte en alle zeilen moest bijzetten om een doelpunt te voorkomen.

Ook Pierre van Hooijdonk ziet dat Pasveer het soms moeilijk heeft. “Wat is nou de reden dat Pasveer daar in de goal staat ten opzichte van Ramaj? Dat is geen enkele logica”, stelde Van Hooijdonk in Studio Voetbal. “Ik vind Ramaj ten eerste een veel betere keeper en ten tweede vind ik het ook beleidsmatig een vreemde keuze. Ramaj heeft vorig jaar best een aardig seizoen gehad en hij was een van de weinige aankopen die het een beetje goed deed. Hij heeft ook waarde gecreëerd. En dan ga je hem nu op de bank zetten. Ze hadden van alles kunnen doen, maar dit snap ik niet.”

Ondertussen heeft Farioli te maken met Ramaj. De Duitse doelverdediger heeft zich intussen voldoende bewezen in Amsterdam, maar ziet zichzelf niet beloond worden. Niet alleen zorgt dit ervoor dat demotivatie op de loer ligt, ook kan het talent zich op deze wijze niet ontwikkelen. Het enige argument van Farioli is vooralsnog dat Pasveer achterin voor de communicatie zorgt, terwijl Ramaj op vrijwel alle andere vlakken veel meer potentie in zich heeft zitten. Kortom is het voor hem vrijwel onmogelijk om op het trainingsveld tegen Pasveer op te boksen: Ramaj kan namelijk niet zomaar ergens vijftien jaar ervaring toveren.

Remko Pasveer (Heracles Almelo)
Remko Pasveer als jonge doelman bij Heracles Almelo.

Nieuwe situatie met Rugani

Het is interessant om te zien hoe de oefenmeester omgaat met de situatie als Daniele Rugani in het basisteam terechtkomt. De Italiaan kwam deze zomer op huurbasis over van Juventus en heeft wél de ervaring en de communicatieve vaardigheden om de mensen om zich heen neer te zetten. In de Serie A toonde hij bovendien aan het spelinzicht en overzicht te hebben om veel te coachen. Zijn komst naar Ajax brengt hem in een competitie waarin het speltempo een stuk langzamer gaat, waardoor Rugani naar verwachting voldoende tijd overhoudt om zijn nieuwe collega’s te helpen.

Wanneer Rugani zich in de basis weet te knokken, wordt het spannend hoelang Farioli voor Pasveer blijft kiezen. Zoals gezegd: Ramaj heeft alles in huis om snel weer tussen de eerste elf spelers te staan en kan op communicatievlak langzaam bijleren. De kans is groot dat een blessure van Pasveer voor een ommekeer kan zorgen. Het geeft de Italiaanse trainer de gelegenheid om Ramaj in te zetten en te onderzoeken hoe het team zich op dat moment laat zien. Op de lange termijn zal het voor Ajax goed zijn als de Duitser snel weer onder de lat staat.

Pasveer lijkt het weinig meer uit te maken. Met alle liefde, en ongetwijfeld met veel trots, staat hij momenteel het doel van Ajax te verdedigen. Maar zodra Ramaj het voor elkaar krijgt om hem weer voorbij te streven, zal hij op het trainingsveld alles in het werk stellen om zijn teamgenoot nóg beter te maken. Het valt Pasveer volledig te prijzen. De keeper heeft in zijn lange voetballoopbaan ongeveer alles meegemaakt en is tevreden met wat hij heeft bereikt. Elke trainer kan zo’n teamlid wel gebruiken, wetende dat hij de gehele selectie als geen ander in balans kan houden.

Wie moet Farioli opstellen?

  • Pasveer
  • Ramaj
312+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:48
13+
Mulder tipt Koeman bij Oranje: “Doet het hartstikke goed”
23:27
61+
Smaakmaker Fitz-Jim eerlijk: “Het zou niet moeten”
23:09
93+
Henderson ziet Ajax grote stap maken
23:05
0+
Voorspelling Bayern München – Bayer Leverkusen: puntendeling in topper
23:05
0+
Voorbeschouwing Bayern München – Bayer Leverkusen: absolute topper in Bundesliga
23:02
69+
Onverwacht Ajax-drietal leidt de dans tijdens Europees feestje
22:52
43+
Godts en Fitz-Jim bezorgen Ajax overtuigende zege op Besiktas
22:22
58+
Sneijder enthousiast: “In balbezit is hij top”
22:08
42+
De Boer kritisch: “Hij kwam geen pepernoot voorbij”
21:48
112+
‘Ajax-flop moet snel uit de basis’
21:23
46+
Pasveer steekt loftrompet over Ajax
21:08
26+
Farioli verklaart basisplaats voor Baas
21:01
30+
“Weghorst is een fenomeen, maar in de eindfase”
20:45
48+
Mogelijke Ten Hag-opvolger staat klaar: “Zeg altijd ja”
20:24
48+
Gaaei blijft kans maken op rechtsbuitenpositie Ajax
20:15
46+
Oud-Ajax-spelers over Johan Cruijff en zijn invloed: Zonder Cruijff geen Messi?
20:03
60+
Farioli geeft met Ajax-opstelling helder signaal af
19:46
155+
Groeiende zorgen: “Ajax leeft boven zijn stand”
19:29
31+
Ten Hag baalt van Manchester United-probleem
19:13
63+
Farioli met Ajax op de goede weg: “Volop in proces”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie