Ajax moet tegen Vojvodina niet te vroeg juichen

Foto: Ajax moet tegen Vojvodina niet te vroeg juichen

Ajax maakt zich op voor de return in de tweede voorronde van de Europa League tegen FK Vojvodina. Met een kleine voorsprong (1-0 thuiszege) zijn de Amsterdammers nog altijd favoriet voor het bereiken van de volgende ronde. De tegenstander hoopt echter dat het in Servië gaat spoken.

Voorbeschouwing: Ajax in tweede voorronde Europa League tegen FK Vojvodina

Een week geleden speelde Ajax het heenduel, direct de eerste officiële wedstrijd, in de Johan Cruijff ArenA. De ploeg van de kersverse hoofdtrainer Francesco Farioli ging uitstekend van start en creëerde in de openingsfase al de eerste mogelijkheden. Onder meer Christian Rasmussen en Kenneth Taylor kregen grote kansen, maar mede door het goed optreden van de keeper van Vojvodina én de lat en de paal lukte het Ajax niet om voor de theepauze de openingstreffer op het scorebord te krijgen. Gezien het spelbeeld deed de thuisclub zich daarmee wel tekort.

Na de rust raakte Ajax het overwicht kwijt. De Serviërs roken bloed en waren in de tegenaanval diverse malen gevaarlijk. De gastheer kwam daarbij goed weg. Eerst lukte het Remko Pasveer om de bal te keren, waarna ook de paal nog redding bood. Farioli wisselde aan het einde van het duel en bracht onder meer Mika Godts en Branco van den Boomen binnen de lijnen. Dat bleek een gouden greep te zijn. Waar Godts de bal vanaf de linkerkant van het veld schitterend voorzette, lukte het Van den Boomen om deze achter de doelverdediger te krijgen.

De Italiaanse hoofdtrainer was op de persconferentie na de wedstrijd dan ook zeer enthousiast over de energie en passie die de invallers binnen de lijnen brachten. Volgens Farioli trok juist dát Ajax over de streep. “Voor mij is het geen verrassing. Branco is één van die jongens met persoonlijkheid, kwaliteit en ook ervaring. Als er een speler vanavond verdiende te scoren, was het Branco. Ik denk niet in startende spelers en wisselspelers. Ik denk in beginspelers en eindspelers. Naast Branco verdienen ook de andere wissels complimenten”, aldus Farioli.

Lastige uitdaging in Servië

Dankzij de rake kopbal van Van den Boomen heeft Ajax in Servië aan een gelijkspel voldoende. De tweede helft van de heenwedstrijd laat echter zien dat het team van Farioli niet lui achterover kan zitten. Wanneer Vojvodina de ruimte krijgt om te voetballen en voorin gevaar te stichten, dan heeft het weldegelijk de kwaliteiten om Ajax pijn te doen. De technische staf zal dan ook beseffen dat onderschatting niet mag plaatsvinden en de spelers instrueren om scherp aan de wedstrijd te beginnen, hopende dat Ajax het snel kan afmaken en daarmee de volgende ronde kan veiligstellen.

Hoofdtrainer Bozidar Bandovic gaat naar verwachting niet veel veranderen aan de tactiek die hij tegen Ajax toepaste. Het betekent dat het opnieuw Ajax de bal wil geven, de linies gesloten wil houden en op de counter wil spelen. Beide teams komen donderdagavond uit in het TSC Arena te Bačka Topola. Dat heeft alles te maken met de verbouwing van de thuishaven van Vojvodina, waardoor het momenteel onmogelijk is om daar met supporters op de tribune een Europese wedstrijd af te werken. Daardoor speelt ook Vojvodina gevoelsmatig niet volledig een thuiswedstrijd.

De wedstrijd staat onder leiding van de Turkse arbiter Arda Kardesler. Het is voor hem de eerste keer dat hij een duel van Ajax mag fluiten. Indien Ajax een gelijkspel of overwinning binnenhaalt, dan plaatst het zich voor de derde voorronde van de Europa League. Loting heeft uitgewezen dat de winnaar van het duel tussen Panathinaikos en Botev Plovdiv dan de tegenstander is. Mocht Ajax afdalen naar de derde voorronde van de Conference League, dan treft het de winnaar van de wedstrijd tussen NK Maribor of Universitatea Craiova.

Branco van den Boomen was vorige week de matchwinner.

Weinig wisselingen in Ajax-opstelling

Met de huidige hoeveelheid selectiespelers, is het de verwachting dat Farioli zich de komende weken vooral gaat richten op het scheppen van duidelijkheid. Over de eerste helft van de heenwedstrijd kan de trainer meer dan tevreden zijn, waardoor Ajax hoogstwaarschijnlijk donderdagavond in Servië aantreedt met dezelfde elf basisspelers als in de Johan Cruijff ArenA. Het betekent dat Remko Pasveer wederom onder de lat zal verschijnen. De doelman kreeg vorige week al de voorkeur boven Diant Ramaj en dat lijkt de komende tijd zo te blijven.

Achterin zijn Devyne Rensch en Jorrel Hato de vleugelverdedigers, terwijl Josip Sutalo en Youri Baas het centrum voor hun rekening nemen. Vooral Baas viel vorige week positief op. Hoewel hij nog nooit in het centrum had gespeeld, toonde hij zich met zijn rust aan de bal een belangrijke opbouwer. Bovendien bleek hij in verdedigend opzicht uitstekend in staat te zijn om situaties vooruit in te zien, waardoor hij niet werd geklopt door snelheid. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat Farioli in de tweede wedstrijd tegen Vojvodina opnieuw voor hem zal kiezen.

Jordan Henderson, Steven Berghuis en Kenneth Taylor lijken de komende tijd het vaste middenveld te gaan vormen. Voor de tactiek die Farioli in zijn hoofd heeft, zorgt het drietal voor de juiste balans. In de aanval zullen Rasmussen, Chuba Akpom en Carlos Forbs opnieuw de kans krijgen. De hoop is dat Bertrand Traoré ook in staat is om mee te doen, maar de Amsterdammers zullen met hem niet al te veel risico willen nemen. Hoogstwaarschijnlijk stoomt Ajax hem klaar voor het begin van de competitie én de derde voorronde van de Europa League of Conference League.

Vermoedelijke opstelling: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Henderson, Taylor, Berghuis; Rasmussen, Akpom, Forbs

Schakelt Ajax Vojvodina uit?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik denk het niet
357+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
1+
Andere toptrainer (in wording) haalt zijn gram in Eindhoven
13:48
31+
Zorgen om Oranje-basisspeler: “Wat is er met hem aan de hand?”
13:36
24+
Spits klopt op deur Koeman: ‘Als je dat niet nastreeft, wat doe je dan hier?’
13:20
347+
‘Dit is de ware reden van ruzie Weghorst met gebroeders Timber’
13:03
1749+
‘Galatasaray wil Ajax verlossen van dure miskoop’
12:45
86+
‘Feyenoord-ingreep op komst’
12:30
24+
Van Dijk kent Oranje-rol: “Zeg ik niet graag over mezelf, maar is wel zo”
12:15
251+
‘Wijndal vertrekt tóch bij Ajax’
12:00
124+
Koeman slechts een paar stappen verwijderd van juiste weg Oranje
11:46
147+
Rai Vloet hakt knoop door over gevangenisstraf
11:30
63+
‘PEC Zwolle legt Ajax-alternatief opnieuw vast’
11:15
146+
Driessen wijst drie nieuwe Oranje-leiders aan
11:00
585+
Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman heeft verrassingen voor Duitsland
10:55
120+
‘Carrièrewending voor Tom Egbers’
10:40
335+
‘Oranje-fiasco voor Brian Brobbey’
10:25
107+
Vastberaden Weghorst: “Niet ideaal, maar ik ben er klaar voor”
10:10
93+
‘Bazoer heeft nieuwe club beet’
09:57
149+
Interne oplossing voor Ajax-probleem: “Als de trainer het vraagt…”
09:42
406+
‘Vroegtijdig Oranje-vertrek voor Ronald Koeman’
09:28
140+
Studio Voetbal-gasten geïrriteerd: “Slaat nergens op”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie