Alex Kroes bij Circus Ajax kán niet meer

Foto: Alex Kroes bij Circus Ajax kán niet meer

Borst vooruit, kale bolletjes, beetje interessant kijken en stropdas strak om de nek. Ze werden met behoorlijk wat trots en tromgeroffel gepresenteerd als topmannen bij Ajax, maar tijdens alle chaos aldaar verdwenen zij via de achterdeur: Jan van Halst en Maurits Hendriks. Verstoppertje spelen zij nu, terwijl Alex Kroes – ondanks aanwezige kwaliteiten – behoort te erkennen dat een terugkeer simpelweg niet meer kan. Een circusdirecteur moet immers ook serieus genomen kunnen worden.

Terugkeer Alex Kroes bij Ajax op losse schroeven

“Naast wie zit jij?”. En “mag ik alsjeblieft in de buurt van onze Louis zitten, die komt namelijk ook?” Ik probeer me zo voor te stellen hoe het eraan toe is gegaan in de bobo-familie van Ajax vlak voordat het bestuurdersvak op de tribune van de Johan Cruijff ArenA bij thuiswedstrijden werd betreden. Maurits Hendriks en Jan van Halst, mét zoals altijd zijn handjes losjes in de broeken van zijn kekke pantalon, stonden bij elkaar.

Amateurtoneel op miljoenenniveau

Nog even, en dan mochten zij weer samen gaan paraderen onder het oog van vele duizenden ‘andere’ toeschouwers in de eigen speelarena. “Loop je mee Jan, dan kom ik niet alleen aan?”, werd er nog geroepen, alsof een of andere wereldartiest op het punt stond het podium te gaan betreden. Ik zie dat schouwspel nu helemaal voor me. Amateurtoneel binnen een miljoenenbedrijf.

Enige tijd geleden schreef ik op deze plek al uitgebreid over Jan van Halst, rondom het moment van zijn aanstelling in de Ajax-top. Dat hij te ‘gezellig’ zou zijn om harde noten te kraken. Anders gezegd: dat hij hiervoor niet geschikt zou zijn. De oud-speler kwam binnen als lid van de raad van commissarissen, maar schoof al snel door naar de (tijdelijke) functie van algemeen directeur.

Paus en Calimero

Van Halst bleek inderdaad niet de juiste man op de juiste plaats. Werd hij intern bij de Amsterdamse club echt serieus genomen? Hoewel een sympathieke kerel, vraag ik me ten zeerste af of hij het benodigde overwicht had op de rest van het personeel. Van Halst heeft meer iets grappigs dan dat ik een heuse clubbaas in hem zag. Toen peperdure topaankoop Jordan Henderson bij de club arriveerde, dook Jantje razendsnel op.

Ik kon mijn lach niet inhouden. Heerlijk. Want er bleek namelijk een filmpje van deze ietwat ongemakkelijke ontmoeting te zijn gemaakt. Alsof Calimero bij de paus op audiëntie ging, zoiets. Maradona die in het verleden pakweg toenmalig Cambuur-doelman Oscar Zijlstra ontmoette. Who the hell are you, my friend?

Bestuursraad Ajax

Jan van Halst en Maurits Hendriks zitten inmiddels alweer lang en breed thuis. Denk ik, want het duo speelt onderwijl vakkundig verstoppertje. Normaliter zeker niet vies van een optreden in de spotlights, schitteren zij nu door afwezigheid. Op zijn minst opmerkelijk. Ondertussen rommelt het in de Johan Cruijff ArenA op zijn zachts gezegd maar door.

De Bestuursraad, grootaandeelhouder van Ajax, heeft de rvc gevraagd om het besluit Alex Kroes als algemeen directeur te schorsen, te heroverwegen. Een oproep die weinig kans van slagen heeft, als je het mij vraagt. Een heroverweging van iemands beslissing, iets waarover diegene – Michael van Praag – tevoren in de openbaarheid al heeft verklaard écht achter te staan, verdwijnt meestal snel in de prullenbak.

“We hebben het heroverwogen, maar doen het toch niet.” Hoewel ik denk dat Kroes de competenties heeft om een goede en vakkundige clubbaas ook in de Nederlandse hoofdstad te zijn, kán hij ook niet meer terugkeren als AD bij Ajax. Omdat hij simpelweg de twijfel nu aan zijn kont heeft hangen. De topclub heeft immers ook een groot zakelijk belang te dienen.

Kroes’ focus

Kun je je als beursgenoteerd bedrijf niet permitteren. Dát besef moet Kroes zelf ook hebben. Een oliedomme fout gemaakt, doen we allemaal weleens, en nu zijn eigen focus verleggen op andere dingen dan het directeurschap bij Ajax. Hoe jammer hij dat als echte Ajacied ook zal vinden, dat is de realiteit. De Amsterdamse club moet snel een nieuwe directiebaas mét onbevlekt blazoen gaan aanstellen.

Nee, dan FC Volendam. Daar waar het, net zoals in het verderop gelegen Amsterdam, ook al enige tijd chaos is op bestuurlijk vlak. Omdat de ene ‘clubman’ zich kennelijk belangrijker vond dan de andere. Een heuse soap tussen de paling en garnalen. Heel voetbalgek Nederland heeft dit op een afstandje vol ongeloof gevolgd.

Andere puinhoop

Terwijl voormalig voorzitter Jan Smit na alle messen in zijn rug inmiddels denkt om in het mondaine Spaanse Marbella te gaan wonen, zit de plaatselijke FC nog altijd in zak en as. In een soort van moeras. Degradatie uit de Eredivisie is inmiddels zo goed als een feit. Terwijl bij het andere Oranje de voorbije maanden hardnekkig geroepen werd dat ‘er aan de toekomst gedacht moest worden’, is de puinhoop alleen maar groter geworden.

Bitterballen en Rosé

Het betaalde voetbal in Nederland blijft een circus. In Amsterdam, Volendam, maar ook bij Vitas in Arnhem. Met daarin altijd weer onkundige maar o zo eerzuchtige clowns aan het bewind. Die vooral genieten van de aandacht, bitterballen en glaasjes Rosé. Ook al staan ze tegelijkertijd ontzettend voor lul. En dat, ja dat heeft ook weer zo zijn charme.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Kan Alex Kroes nog terugkeren bij Ajax?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
779+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:10
12+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
15+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
17+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
59+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
11+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
158+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
441+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
12+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
44+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
15:32
25+
Clubicoon Boschker stopt na tien jaar als keeperstrainer Twente
15:12
938+
‘Trainer verkiest Feyenoord boven Ajax’
14:50
5+
‘Afgelopen jaren een zooitje van gemaakt, niet goed te praten’
14:36
149+
Rijkhoff tast nog in het duister betreft Ajax-plan
14:21
441+
‘Feyenoord denkt aan Mark van Bommel’
14:07
604+
‘Wellenreuther ondanks Feyenoord-wens weg’
13:53
241+
‘Ajax doet Potter nieuwe aanbieding, ook de volgende trainer al benaderd’
13:49
63+
PSV onthult wie de schaal uit mag reiken bij kampioenschap
13:35
282+
‘Transferstrijd tussen Ajax, Feyenoord en Barça’
13:20
405+
Harde kern AC Milan slaat terug met walgelijk Dumfries-spandoek
13:02
191+
Ajax sluit miljoenendeal middenin chaos
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie