De lachwekkende hype rond kroonprins Graham Potter

Foto: De lachwekkende hype rond kroonprins Graham Potter

De hype rondom Harry Potter, hoewel persoonlijk absoluut geen liefhebber, begreep ik nog wel. Maar tegenwoordig worden we ook zo goed als doodgegooid met een naamgenoot: Graham Potter. Nadrukkelijk in het vizier van Ajax, Feyenoord wordt ook genoemd. Alsof deze goeie man het voetbalspelletje van een compleet nieuw groot elan heeft voorzien. Mag ik even proesten, tussen de grote twijfels door.

Opinie: is Graham Potter wel de hoogvlieger zoals hij overal wordt aangeprezen?

Ho, ho, ho, hoor ik je als fanatiek lezer van SoccerNews en dus groot voetballiefhebber nu denken. Was het namelijk niet Graham Potter die in nota bene de Premier League met Brighton & Hove Albion enkele seizoenen geleden hoge ogen gooide door zijn elftal behoorlijk aanvallend, en dus aardig aantrekkelijk, te laten voetballen?

Klopt. Was inderdaad best leuk om te zien. 142 duels in de Premier League: 41 keer winst, 50 verloren, 51 keer gelijk. Geen wereldcijfers, maar ook niet slecht. Graham Potter kwalificeerde zich in één seizoen met Brighton zelfs voor de prestigieuze Champions League. Een knappe prestatie, zonder meer. One day fly?

Chelsea-mislukking

De nieuwe kroonprins van het (Engelse of misschien ook wel het internationale) trainersgilde was geboren, zo werd er hier en daar althans zonder enige gêne georakeld. Potter werd in alle euforie niet geheel verrassend opgepikt door topclub Chelsea om daar om de grote prijzen te gaan meespelen. Dit moest en zou een succeshuwelijk gaan worden.

Stamford Bridge hunkerde namelijk weer naar vervlogen tijden. De in Solihull geboren trainer moest de miljonairsclub uit Londen weer laten swingen binnen de witte lijnen. Op 8 september 2022 ging hij aan de slag aldaar. In plaats van één grote zegetocht verzandde deze samenwerking eigenlijk meer in een langgerekte treurmars.

Voor Chelsea en ook Graham Potter. Maar zeker en vooral voor die laatste. Omdat The Blues er helemaal niks van bakten met de aangetrokken trainer aan het roer. Deze ‘ballon der hoop en verwachting’ klapte dan ook alweer heel snel uit elkaar, want Potter moest op 2 april 2023 zijn biezen alweer pakken.

Dat was nauwelijks zeven maanden na zijn aanstelling alweer. Binnengehaald als de grote redder, maar met de staart tussen de benen de spreekwoordelijke kling op gejaagd. Wegwezen, you are fired. Graham Potter had daarmee al razendsnel zijn eerste ontslag in het Europese topvoetbal te pakken. Hijzelf zal hier zeker niet blij mee zijn geweest.

Multimiljonair

Al zal een korte blik op zijn bankrekening, Potter kreeg een afkoopsom van vele tientallen miljoenen mee, een en ander iets hebben verlicht. Hij is inmiddels, in korte tijd, multimiljonair geworden. De Brit zit sinds zijn mislukking bij Chelsea thuis, werkloos welteverstaan. Te wachten op een nieuwe uitdaging.

Die Graham Potter. Die zit gewoon te wachten op een nieuwe topclub. Vooral dat laatste woord doet me glimlachen. Of wat zeg ik: schaterlachen. Want waarom is hij precies nou zo gewild? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, waarom nu juist híj een nieuwe stap naar de top (in Nederland) zou moeten maken. Snap niks van de hype die er rondom Potter in de afgelopen tijd is ontstaan.

Kandidaat Ajax

Of, ik zou hier niet raar van opkijken, is gecreëerd. Door bepaalde mensen om hem heen. Zijn naam zingt nu zelfs nadrukkelijk rond bij het naar een hoofdtrainer zoekende Ajax. Toch een topclub die één van de belangrijkste functies binnen zijn organisatie ingevuld moet hebben.

In Amsterdam zou zelfs al meerdere keren met Graham Potter gesproken zijn. Dus hij is één van de topkandidaten in de Johan Cruijff ArenA. Meneer heeft behoorlijk wat eisen op tafel gelegd, hoor ik zo hier en daar. Alsof je dichterbij niet iemand kan vinden die op zijn minst evenzoveel kwaliteiten als de overzeese kandidaat heeft. Moet ik u even een lijstje geven?

Lijstje opvolgers Van ‘t Schip

Kleintje dan: Pascal Jansen, Wim Jonk, Alex Pastoor, Dick Schreuder, Alexander Blessin die van het kleine Union St. Gilloise in België een echte topclub maakte, Mark van Bommel en, jawel hij is er ook altijd nog, Frank de Boer. Al deze namen hebben iets in hun mars om de leiding van de technische staf in de Nederlandse hoofdstad te gaan overnemen.

De één is talentvol of een ervaren rot, de ander tactisch misschien wat beter onderlegd. Geldt voor Feyenoord ook. Zoek het niet zover Dennis te Kloese, maak er niet zo’n spannend schouwspel van. Gewoon Giovanni van Bronckhorst (werkloos en ervaren), Kees van Wonderen (clubman en kundig) of Mark van Bommel(bravoure, nog niet werkloos, maar ook ervaren) aanstellen. Dan weet je wat je binnenhaalt.

Sta ik niet open voor (buitenlandse) vernieuwing aan het Nederlandse trainersfront? Natuurlijk wel. Maar wie van ver komt, moet wel beduidend meer in zijn mars hebben dan namen uit eigen land. Dus hou op met dat gepotter.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie