De onmisbare grootheid van Die Mannschaft is uitgestoomd

Foto: De onmisbare grootheid van Die Mannschaft is uitgestoomd

Duitsland moest de uitschakeling van het nationale elftal op het ‘eigen’ EK verwerken en daarna volgde het aangekondigde afscheid van grootheid Toni Kroos. Maar er bleek nóg iemand ‘klaar’ met die Mannschaft te zijn: Thomas Müller. Qua prestaties en leiderschap net zo een topper die het zwart-witte shirt van zijn vaderland definitief aan de wilgen heeft gehangen.

Portret: Duitsland verliest met Thomas Müller een belangrijke pion

In de catacomben klonk het onder deskundigen in het voetbal de voorbije jaren vaker: Thomas Müller is de nummer één die op het opstellingsformulier wordt gezet. Bij absolute topclub Bayern München welteverstaan. Kán ook geen andere sportieve werkgever zijn eigenlijk, want de aanvallende middenvelder annex spits speelde in zijn actieve carrière als voetballer alleen voor der Rekordmeister.

Al vele, vele jaren is hij bij die Europese grootmacht een heel belangrijke speler. Eentje die voorop gaat in de strijd, maar daarbij ook nog heel goed kan voetballen. Müller heeft de gave meegekregen om heel vaak op de juiste plaats voor het vijandelijke doel te staan door zich heel slim vrij te lopen. Een gewiekste voetballer is hij.

Bij FCB hoeven ze niet te vrezen: ook komend seizoen zal hij in het rood-witte tricot te bewonderen zijn. Weliswaar niet meer elke wedstrijd in de Bundesliga, DFB Pokal of de Champions League, maar toch nog genoeg om van zijn geslepenheid en doorzettingsvermogen te kunnen genieten op de Duitse en Europese voetbalvelden.

Wereldkampioen

Voor wat betreft het nationale elftal van zijn vaderland zit het er dus wél op. Müller debuteerde op twintigjarige leeftijd voor Duitsland. Joachim Löw was toen bondscoach van Duitsland. Müller beleefde met die Mannschaft het grootste haalbare succes als voetballer: in 2014 werd de ploeg wereldkampioen.

Een prestatie van wereldformaat. Waarin Müller met zijn bekeken voetbal een heel belangrijke rol had gespeeld. Hij was op dat moment een onmisbare pion in het geheel die immer en altijd als een trein naar voren stoomde om het de verdediging van de tegenstanders zo moeilijk mogelijk te maken.

Magistrale cijfers

Een WK eerder eindigde Müller met Duitsland al als derde. Een bronzen plak dus, zeker ook niet verkeerd om als voetbal in de eigen prijzenkast te hebben na een wereldwijd toernooi. De aanvaller van Bayern München kwam uiteindelijk tot 131 interlands, waarin hij 45 doelpunten maakte en 41 assists gaf.

Uitzonderlijk goede cijfers. Alleen Miroslav Klose (137) en Lothar Matthäus (150) speelden in het verleden overigens meer interlands dan Müller. Dat laatstgenoemde zijn Duitsland-shirt na de uitschakeling tijdens het EK aan de wilgen zou gaan hangen, lag eigenlijk al voor de hand. Dit omdat hij daar zelf al min of meer op gehint had.

56 minuten had hij in totaal mogen spelen van bondscoach Julian Nagelsmann, die duidelijk had gekozen voor wat meer verjonging in zijn team. Maar het feit dat Müller toch nog in de selectie zat, dat zei ook wel weer iets over zijn grote kwaliteiten op het veld maar ook in de kleedkamer.

Duitse tranen

Müller was zichtbaar ontdaan na afloop van de verloren kwartfinale tegen Spanje. Toen wist hij waarschijnlijk al dat zijn afscheid een feit was. Pas deze week is dat nieuws definitief bevestigd geworden. Bij Bayern heeft de klasbak nog een contract van een jaar. Dat gaat hij wel uitdienen, een aardigheidje voor nieuwe trainer in de Allianz Arena Vincent Kompany.

De Belgische oud-international krijgt te maken met een zware taak in de Duitse competitie: Bayern weer kampioen laten worden én minimaal tot in de finale van de prestigieuze Champions League laten reiken. Daar zal hij Müller zeker nog bij nodig gaan hebben. Al is het maar om in lastige slotfases iets te laten openbreken. Omdat zijn team dit dan hard nodig zal hebben. De stoomwals is uitgestoomd, maar dus nog niet helemáál.

Gaat het Duitse elftal Thomas Müller missen?

  • Ja
  • Nee
115+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:00
6+
Giménez klaar voor nieuw seizoen mét of zonder Feyenoord: “Alles kan gebeuren”
23:46
70+
Perez adviseert Lang: “Dan is het Robben wel”
23:30
122+
Bijlow maakt indruk na klap: “Net zo enthousiast”
23:24
106+
Bosz weigert PSV-transfer te blokkeren: “Zo ben ik niet”
23:14
61+
Perez adviseert PSV-transfer: “Meteen doen”
23:00
148+
Giménez laat Feyenoord in spanning: “Als er een club komt…”
22:46
213+
Bosz: “Wij moeten gewoon winnen van Feyenoord”
22:34
577+
Veerman noemt Feyenoord ‘vervelend en irritant’
22:25
209+
“Toon eens persoonlijkheid, kom op man!”
22:14
349+
Lang onthult trauma en baalt: “Beter dan Feyenoord”
22:00
854+
‘PSV-schandaal tijdens Feyenoord-huldiging’
21:51
130+
Hancko sneert naar media: “Helemaal niet waar”
21:43
70+
‘Erg trotse’ Priske: “Het gaat niet om mij”
21:30
448+
X ontploft over Noa Lang-interview
21:21
73+
Priske-systeem op de schop? “Nog niet klaar voor”
21:12
77+
Perez: “Hij is écht onmisbaar voor Feyenoord”
21:00
587+
‘Conflict in Dortmund: exit Sven Mislintat’
20:45
57+
Wellenreuther: “Ik speelde niet geweldig”
20:37
195+
De Jong: “Dat vind ik toch wel kwalijk”
20:26
194+
‘Feyenoord bezorgt PSV megatransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie