Wat Ajax precies te wachten staat in de Europa League

Foto: Wat Ajax precies te wachten staat in de Europa League

Ajax plaatste zich eind augustus ten koste van Jagiellonia Bialystok voor de hoofdfase van de Europa League. Anders dan in de voorbije jaren, komen de Amsterdammers maar liefst acht verschillende clubs tegen. De helft komt op bezoek in de Johan Cruijff ArenA, voor de andere vier duels reist de ploeg van Francesco Farioli naar het buitenland. Welke clubs komt Ajax tegen? We zetten alles voor je op een rijtje.

Analyse van wat Ajax staat te wachten in de Europa League

Eerst even kort de nieuwe opzet van de Europese toernooien. Elke deelnemende club heeft acht wedstrijden met even zoveel tegenstanders. Zij zitten in één grote poule. De nummer 1 t/m 8 plaatst zich direct voor de achtste finales. Ook de nummer 9 t/m 24 is door, maar moet voor een plaats in de achtste finales nog een tussenronde spelen. De nummer 9 t/m 16 heeft een geplaatste status, de nummer 17 t/m 24 heeft een ongeplaatste status. Tot slot is de nummer 25 t/m 36 na de hoofdfase uitgeschakeld.

Ajax treft in deze fase vier kampioenen en heeft een aantal interessante trips in het verschiet liggen. Hoewel de grootste opponenten op bezoek komen in Amsterdam, liggen er ook buiten de eigen landsgrenzen nog een aantal uitdagingen te wachten op het elftal van de Italiaanse oefenmeester.

Besiktas (thuis)

De openingswedstrijd vindt in de Johan Cruijff ArenA plaats, waarbij Ajax het opneemt tegen het Turkse Besiktas. Dat eindigde afgelopen seizoen op de zesde plek in de competitie, met een achterstand van 46 punten (!) op kampioen Galatasaray. Het Europese seizoen van vorig jaar wil Besiktas het liefst zo snel mogelijk vergeten. Het eindigde in de Conference League namelijk op de derde plek in de groepsfase en ging daardoor niet door. Deze zomer won het in de voorronde van de Europa League overtuigend van FC Lugano, waardoor de Turkse club dit najaar in het tweede Europese toernooi staat.

Ajax speelde in 2021 ook al eens tegen Besiktas.

Slavia Praag (uit)

Voor het treffen van de tweede tegenstander reist Ajax af naar Tsjechië. Met Slavia Praag treft het de nummer 2 uit de Tsjechische competitie van afgelopen seizoen. Ook Europees was het vorig voetbaljaar sterk. Zo eindigden de Tsjechen bovenaan in de poulefase van de Europa League, waarna AC Milan in de achtste finale te sterk bleek te zijn. Dit seizoen stond Slavia Praag in de voorronde van de Champions League en was LOSC Lille de tegenstander. De Fransen waren de betere partij, waardoor Slavia Praag genoegen moest nemen met een plek in de Europa League.

FK Qarabag (uit)

Ajax blijft vervolgens nog even in het buitenland spelen. FK Qarabag is namelijk de derde opponent. De club uit Azerbeidzjan pakte vorig seizoen de landstitel en eindigde in de poulefase van de Europa League als tweede. In de achtste finale was Bayer Leverkusen daarna te sterk. Dit voetbaljaar was het dichtbij het bereiken van de hoofdfase van de Champions League. Nadat Qarabag voorbij Ludogorets was gekomen, kwam het hard in aanraking met Dinamo Zagreb. Na een pijnlijke uitschakeling gaan de Azeri in de Europa League de komende maanden volop de strijd aan.

Maccabi Tel Aviv (thuis)

Afgelopen seizoen was Maccabi Tel Aviv de kampioen van Israël. Het bleef ruim voor de grote concurrent Maccabi Haifa en plaatste zich zo voor de voorronde van de Champions League. Daarin verloren de Israëliërs van FCSB (voormalig Steaua Boekarest), maar wonnen ze vervolgens twee voorronden in de Europa League. Vorig voetbaljaar eindigde Maccabi Tel Aviv in de poulefase van de Conference League nog bovenaan. Vervolgens liepen ze in de achtste finale van het toernooi tegen een uitschakeling aan, Olympiakos bleek beter. De Grieken pakten aan het einde van het seizoen de Europese hoofdprijs.

Real Sociedad (uit)

Volgers van deze Baskische club weten dat Ajax een zware kluif tegemoet gaat. Real Sociedad heeft namelijk veel kwaliteiten in de selectie zitten. Vorig seizoen eindigden de Basken als zesde in de competitie. Wat meer opviel, was de eerste plek die Sociedad in de poulefase van de Champions League behaalde. De club zat daarbij in een groep met Internazionale, Benfica en Red Bull Salzburg. Paris Saint-Germain was in de achtste finale daarna te sterk.

Real Sociedad was vorig seizoen in de Champions League ijzersterk.

Lazio (thuis)

Feyenoord weet als geen ander dat Lazio ook een taaie opponent is. Vorig jaar troffen de Rotterdammers de club namelijk in de poulefase van de Champions League. De Italianen eindigden op de tweede plek en liepen vervolgens tegen het sterkere Bayern München aan. Door de zevende eindplek in de Serie A plaatste Lazio zich voor komend seizoen voor de hoofdfase van de Europa League. Geen voetbal op het hoogste podium dus, maar tegenstanders in de Europa League. Op bezoek in Amsterdam hoopt Lazio een goed resultaat te boeken.

Rigas FS (uit)

Nog een bestemming waar veel Ajacieden niet vaak komen: Letland. Met Rigas FS ontmoeten de Amsterdammers de Letse kampioen van afgelopen seizoen. Letland heeft een competitie die over een kalenderjaar loopt en ook dit voetbaljaar staat de club bovenaan. Alleen in het seizoen 2022-2023 stond Rigas FS al eens in de poulefase van de Europa Leauge, verder lukte dat nooit. Deze zomer begon Rigas FS in de eerste voorronde van de Champions League en keerde de club terug naar de voorronde van de Europa League, waarin de Letten wonnen van APOEL Nicosia.

Galatasaray (thuis)

Opent Ajax de groepsfase van de komende Europa League tegen een Turkse club, ook in de laatste speelronde van de groepsfase is dat het geval. Deze keer is Galatasaray de tegenstander. De Turken pakten vorig seizoen de landstitel en zijn dan ook niet te onderschatten. Voor de club is het een behoorlijke tegenvaller dat ‘slechts’ de Europa League werd bereikt. Cim Bom Bom probeerde via Young Boys namelijk de voorronde van de Champions League binnen te halen, maar dat lukte niet. Vorig seizoen begon de geel-rode club nog in de poulefase van de Champions League, om na een derde plek terug te keren naar de Europa League.

ThuiswedstrijdUitwedstrijd
26 september
21:00 uur
Besiktas3 oktober
18:45 uur
Slavia Praag
7 november
21:00 uur
Maccabi Tel Aviv24 oktober
18:45 uur
FK Qarabag
12 december
21:00 uur
Lazio28 november
21:00 uur
Real Sociedad
30 januari
21:00 uur
Galatasaray23 januari
21:00 uur
Rigas FS
Het programma van Ajax in de hoofdfase van de Europa League.

Bereikt Ajax in ieder geval de tussenronde?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, ik denk het niet
120+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie