Dortmund zet tegen PSG eerste stap naar CL-finale in duel vol kansen

Foto: Dortmund zet tegen PSG eerste stap naar CL-finale in duel vol kansen

Borussia Dortmund heeft de heenwedstrijd van de halve finale in Champions League met 1-0 gewonnen. In het eerste bedrijf maakte Niklas Füllkrug de enige goal van de wedstrijd. In de tweede helft volgden kansen voor beide clubs, maar werd er niet meer gescoord.

Borussia Dortmund wint heenwedstrijd van de halve finale Champions League met 1-0 van Paris-Saint Germain

Richting de clash met PSG kreeg Dortmund-trainer Edin Terzic goed nieuws: hij kon weer beschikken over de van een knieblessure herstelde Donyell Malen. Logischerwijs startte de Oranje-aanvaller op de bank, met Ian Maatsen stond er wel een Nederlander aan de aftrap. De Fransen, die net als Dortmund in de kwartfinale afrekende met een Spaanse club, hoopten op de bevliegingen van sterspeler Kylian Mbappé. Afgelopen weekend mocht hij van trainer Luis Enrique maar weer een helftje meedoen.

Gesteund door de fanatieke Gelbe Wand pakten de gastheren al snel het initiatief. Marcel Sabitzer werd weggestuurd en stond oog in oog met Gianluigi Donnarumma. De Italiaanse sluitpost had het doel goed verkleint, waarna de middenvelder tegen hem aanschoot vanuit een moeilijk hoek. Aanvoerder Emre Can liet zich gelden door twee keer in korte tijd Ousmane Dembélé onderuit te schoffelen. Vervolgens pakte PSG voetballend de draad op. Dembélé, voormalig pareltje van Dortmund, ondernam twee keer een poging maar schoot beide keren naast.

Gastheren op 1-0

Na negentien minuten moest Maatsen ingrijpen toen het toptalent Warren Zaïre-Emery ervan door ging. De Nederlandse linksback kreeg geel voor zijn charge. Het was vooral een zeer slordige eerste helft met veel balverlies aan beide kanten. Kwalitatief kon het niet tippen aan de andere halve finale dinsdag tussen Bayern München en Real Madrid. In de 36ste minuut volgde wel een moment van klasse. Nico Schlotterbeck stuurde met een diepe bal Niklas Füllkrug weg, die op het randje van buitenspel vertrok. De Duitse spits schoot overtuigend raak in de korte hoek, in de herhaling bleek dat het zeker geen buitenspel was.

Dortmund wilde erop en erover en waagde een goede poging met een spectaculaire volley van Sabitzer. Dit keer kon Donnarumma wel redden. Bij PSG kwam Mbappé weinig in het stuk voor, het grootste gevaar kwam toch vooral via Dembélé. Zo ging de ploegen rusten bij een 1-0 tussenstand. Na het verprutsen van een veelbelovende aanval aan het begin van de tweede helft van de Duitsers, was daar aan de andere kant dan eindelijk Mbappé, die vanaf links weinig ruimte nodig had om de bal mooi richting de hoek te krullen, het leer strandde echter op de paal. In dezelfde aanval kreeg Nuno Mendes de herkansing en raakte met zijn schuiver de andere paal. Zo kwamen de Dortmundse fans twee keer met schrik vrij.

Leukere tweede helft met kansen over en weer

Niet veel later loste Mbappé weer een schot, maar leverde dart geen problemen voor Gregor Kobel op. Marquinhos had een geweldige voorzet in huis op Fabián Ruiz, maar de inlopende Spanjaard kopte naast. Dit kon toch niet goed blijven gaan voor BVB zou je denken. De thuisploeg werd naar achter gedrukt, terwijl de bezoekers elkaar ook steeds beter wisten te vinden. Dortmund probeerde onder de druk uit te komen en creëerde mogelijkheden via Füllkrug en Julian Brandt. Na uitstekend voorbereidend werk van Jadon Sancho vanaf de rechterkant, werkte Füllkrug de bal over vanuit zeer kansrijke positie. De spits had zich onsterfelijk kunnen maken met zijn tweede treffer.

Zo golfde het spel op en neer met kansen voor beide ploegen. Dortmund zette de voet weer op het gaspedaal. Eerst bereikte Brandt Füllkrug in de lucht, maar kon de international niet goed bij de bal. Hij claimde in de rug te zijn geduwd, de scheidsrechter wuifde het appèl voor een penalty resoluut weg. Füllkrug kreeg meerdere kansen op zijn tweede goal, maar kopte daarna over uit een gevaarlijke vrije trap. Even later bereikte Mbappé met een handig passje Dembélé, die richting Kobel kon. De Zwitserse goalie kwam goed uit zijn doel en voorkwam dat de Fransman kon scoren.

Slechts één goal

Tien minuten voor tijd was het weer Dembélé met een enorme kans. Achraf Hakimi ging zich maar eens bemoeien met het aanvalsspel en legde terug op zijn ploeggenoot. In kansrijke positie joeg Dembélé de bal wild over, waarmee hij weer naliet zijn oude club pijn te doen. Even later mikte Vitinha naast. Daarna was het weer aan Dortmund om iets te ondernemen. Sancho stak eerst Brandt weg, maar een belangrijke ingreep van Marquinhos blokte het schot. In de daaropvolgende aanval vond de Engelse vleugelaanvaller invaller Marco Reusi, die over kopte.

Het begon een klein wonder te worden dat er slechts één treffer was gevallen. Vitinha gaf voor op Fabián Ruiz die ook over het doel kopte. Het kwam niet meer van een invalbeurt van Malen, die wel lang warmliep. PSG ging nog voor een slotoffensief, maar in de laatste minuten bleven de echt grote kansen uit. De ploeg van Luis Enrique bleef vijftien uitduels op rij ongeslagen, die reeks kwam ten einde in Dortmund. Borussia deed goede zaken en won met 1-0. Zij zetten een eerste stap richting de finale, al kwam PSG ook tegen FC Barcelona terug van nederlaag na de eerste heenwedstrijd. De allesbeslissende return in het Parc des Princes wordt volgende week dinsdag gespeeld.

Scoreverloop: 1-0 (’36) N.Füllkrug

Wie haalt de finale?

  • Dortmund
  • PSG
34+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie