EK 2024: de uitslagen van dinsdag (25 juni)

Op dinsdag 25 juni werden er maar liefst vier EK-duels afgewerkt. Frankrijk nam het op tegen Polen in Groep D, terwijl Oranje met Oostenrijk streed. In Groep C kwam Engeland in actie tegen Slovenië. Denemarken nam het in diezelfde groep op tegen Servië.

De uitslagen van vandaag op het EK 2024

Nederland – Oostenrijk 2-3

Oranje zakt door het ijs tegen Oostenrijk

Het Nederlands elftal was nog zo gewaarschuwd voor de Oostenrijkse storm, want zo beginnen de mannen van bondscoach Ralf Rangnick altijd. Toch leek Oranje overrompeld en werd er in het eerste kwartier bijna niet onder de druk uit. Door een eigen doelpunt van Donyell Malen kwam Oranje ook nog eens op achterstand. Het spel werd daarna niet veel beter.

Pas na rust sloeg Oranje toe. Cody Gakpo was vanaf het begin scherp en werkte al snel de gelijkmaker binnen. Toch verviel Oranje in oude patronen en liet het zich keer op keer verrassen door het sterke spel van Oostenrijk. Tien minuten na de gelijkmaker zette Romano Schmid de Oostenrijkers weer op voorsprong. Met een hele mooie treffer van Memphis Depay keerde de hoop bij de Oranje-fans even terug, maar Marcel Sabitzer had daar geen boodschap aan. De aanvoerder van de Oostenrijkers deed tien minuten voor tijd Oranje nog eens pijn, waardoor zijn land als groepswinnaar door is naar de volgende ronde.

Nederland eindigde op plaats 3 in Groep D. Dat is niet best, want nu dreigt een horrorscenario. Het is afwachten wie we treffen, maar de kans dat we Spanje of Engeland in de volgende treffen is door het verlies tegen Oostenrijk exponentieel toegenomen.

Frankrijk – Polen 1-1

Zuinig Frankrijk weet niet van Polen te winnen

Tegen Polen was sterspeler Kylian Mbappé weer terug na zijn neusblessure. Hij werkte het duel gemaskerd af, maar zijn impact was merkbaar. Vanaf het begin was Frankrijk dreigend en kreeg het een aantal kansen. Toch vielen de twee treffers pas na de rust.

Na tien minuten in de tweede helft werd Ousmane Dembélé gevloerd. Mbappé mocht de strafschop die daarop volgde nemen en schoot binnen voor 1-0. Even daarna kreeg ook Polen een penalty toegekend. Lewandowski zag zijn inzet eerst gekeerd worden, maar de strafschop moest opnieuw genomen worden omdat Mike Maignan te snel van zijn lijn was. In tweede instantie was het wel raak voor Lewandowski.

Engeland – Slovenië 0-0

Inspiratieloos Engeland groepswinnaar na salonremise

In de eerste helft was er eventjes hoop dat Engeland eindelijk goed voetbal zou gaan laten zien. Bondscoach Gareth Southgate had de opstelling immers omgegooid en Slovenië is op papier de minst sterkte tegenstander uit Groep C. Toch lukte het de Engelsen niet om Slovenië voetballes te geven.

De enige echte kans ontstond halverwege de eerste helft. Phil Foden werd bereikt na een loopactie, waarna hij de bal voortrok. Bukayo Saka kon vrij binnenschieten en dus vierde de Arsenal-speler een bescheiden feestje. Zijn Manchester City-collega stond echter buitenspel en dus ging het doelpunt niet door. Na een saaie, doelpuntloze tweede helft eindigde het duel in een salonremise. Engeland eindigt op de eerste plaats en Slovenië is verrasend derde.

Denemarken – Servië 0-0

Denemarken en Servië na negentig minuten in balans

Een heuse thriller tussen Denemarken en Servië is uitgelopen in een 0-0 gelijkspel. De eerste helft had wat weg van Engeland – Slovenië, maar na rust regende het kansen. Dusan Tadic en Aleksandar Mitrovic kregen in de eerste twintig minuten na rust een aantal kansen om Servië naar de volgende ronde te schieten, maar Kasper Schmeichel was telkens alert.

Net toen iedereen dacht dat het 0-0 zou blijven, verraste Denemarken opeens bij het Servische doel. Kasper Dolberg was erg dichtbij de 1-0, maar slaagde er niet in om de bal binnen te werken. Daarmee gaf hij Dusan Vlahovic nog één kans om Servië naar de volgende ronde te schieten. Ook de Juventus-spits scoorde niet.

Slovenië gaat stunten in de knock-outfase.