Emoties lopen hoog op bij gestopte Van Aken: “Ben fysiek en mentaal op”

Foto: Emoties lopen hoog op bij gestopte Van Aken: “Ben fysiek en mentaal op”

De beslissing om te stoppen gaat Joost van Aken zeker niet in de koude kleren zitten. De 30-jarige oud-verdediger kon het leven als een profvoetballer fysiek en mentaal niet meer opbrengen.

Joost van Aken breekt in interview met ESPN over keuze om te stoppen

Van Aken kondigde halverwege juli aan te stoppen met profvoetbal. “De beslissing om te stoppen was niet makkelijk, maar de laatste jaren waren fysiek zwaar. Dit is de beste keuze voor zowel mijn fysieke als mentale gezondheid”, liet hij weten op Instagram.

Nu geeft hij tekst en uitleg in een interview met ESPN. Hij breekt al snel voor de camera. “Ik ben fysiek en mentaal gewoon op, het is klaar”, klinkt het. Toch voelde het voor Van Aken goed om de knoop door te hakken. “Het was echt een opluchting. Ik heb veel mooie momenten aan mijn carrière overgehouden, maar ik kreeg er niet meer voor terug wat ik eerst wel kreeg. Het wordt een frustratie voor jezelf.”

Die frustratie kwam mede door zijn fysieke en daarmee sportieve aftakeling. “Ik heb het nooit naast me kunnen neerleggen dat ik minder goed werd. Ik wilde altijd honderd procent zijn, maar dat was ik niet meer en dat zou ik niet meer worden. Dat was pijnlijk.”

‘Zoveel meer in gezeten’

Hij speelde voor tienduizenden supporters, in prachtige competities als de 2. Bundesliga (VfL Osnabrück) en de Championship (Sheffield Wednesday). Toch knaagt er nog altijd iets aan Van Aken. “Mensen zeggen vaak dat ik trots mag zijn op wat ik hebt bereikt, maar voor mij voelt het van: er had zoveel meer in gezeten.”

De carrière van Van Aken bestond uit vele fysieke tegenslagen. Het had weinig gescheeld of Van Aken had twee jaar geleden op Het Kasteel geschitterd. “Ik zou naar Sparta gaan in mijn tweede periode bij Heerenveen, maar ik kwam niet door de medische keuring. Toen heb ik Heerenveen opgebeld om te vragen of hun aanbod nog gold.” Zijn fysieke problemen resulteerde steeds vaker in de nodige onzekerheid. “Ik had nooit voorzien dat de medische keuringen altijd de spannendste momenten van het jaar zouden worden.”

Medische keuringen

Wat dat betreft had Van Aken nog geluk bij zijn overstap naar Sheffield Wednesday. “Ik had de keuring gehad, een gesprek gehad en het contract was rond. We hoorden toen maar niks en zaten al op het vliegveld om terug te gaan naar Heerenveen.” De transfer werd afgeblazen, zo leek het. “Maar toen belden ze dat het toch nog – ondanks de keuring – doorging. De dokter die bij het eerste zat, zei later: ‘Je had geluk dat ik op vakantie was. We hadden een assistent-dokter die jou keurde, bij mij was je er nooit doorheen gekomen.'”

Van Aken speelde uiteindelijk meer dan honderd wedstrijden voor sc Heerenveen en kwam verder naast Sheffield en Osnabrück nog één wedstrijd uit voor Zulte Waregem. Afgelopen winter was hij als transfervrije speler nog te gast bij de SN Transfershow.

Zat er meer in voor Van Aken?

  • Dat denk ik ook
  • Nee hoor
28+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:57
0+
Interne oplossing voor Ajax-probleem: “Als de trainer het vraagt…”
09:42
44+
‘Vroegtijdig Oranje-vertrek voor Ronald Koeman’
09:28
28+
Studio Voetbal-gasten geïrriteerd: “Slaat nergens op”
09:12
33+
Van der Vaart adviseert Oranje-ingreep: “Bij PSV vaak gespeeld”
08:55
127+
‘Frenkie de Jong vertrekt bij Barcelona’
08:40
77+
Nieuwe Edson Álvarez voor Ajax?
08:25
78+
Van Gelder velt oordeel over Oranje-international: “Lekker om erbij te hebben, maar…”
08:10
541+
‘Ajax-ontploffing op komst’
07:55
197+
Weghorstrelletje onder de loep: “Als Memphis dit gedaan had…”
07:40
70+
Van Gelder: “Hij is de echte leider van Oranje”
07:25
117+
‘Oranje-knockout voor Memphis Depay’
23:45
70+
Bruggink krijgt tik op vingers: “Slecht managen”
23:30
268+
Britse media blunderen over Erik ten Hag
23:25
184+
Druk neemt toe, Henk de Jong vraagt om statement
23:13
38+
Van Gelder prijst Oranje: “Frivool, speels, leuk”
23:00
60+
‘Deschamps gooit roer om: géén Mbappé’
22:43
28+
Tiental Spanje wint ruim, Portugal dankt Ronaldo
22:31
149+
Nagelsmann: “Nederland heel erg goed team”
22:25
293+
Weghorst wekt onbegrip: “Gaat helemaal nergens over”
22:13
57+
Manhoef spreekt doel uit: “De Premier League”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie