Farioli is een verademing voor Ajax

Foto: Farioli is een verademing voor Ajax

Ajax is door naar de derde voorronde van de Europa League. Dat de Amsterdammers hierin slagen met dezelfde onevenwichtige selectie als vorig jaar, zegt iets over de kwaliteiten van Francesco Farioli. De Italiaan raakt vooralsnog namelijk de juiste snaar in de spelersgroep.

Opinie: Ajax-selectie zorgt nog altijd voor problemen

Passie, het was het centrale begrip van vorig seizoen. Onder zowel Maurice Steijn als John van ‘t Schip, trainers die doorgaans goed met spelers kunnen omgaan, lukte het maar niet om energie in het team te krijgen. Het was lamlendig en, erger nog, in de slotfase werden veelal punten weggegeven. Er was binnen de gehele groep geen scherpte aanwezig, waardoor tegenstanders aan het einde van het duel bloed roken. Het zorgde ervoor dat Ajax afgelopen seizoen een hoop punten heeft ingeleverd.

In de wedstrijd tegen FK Vojvodina is gebleken dat er onder Farioli nog veel hetzelfde is gebleven. Nog altijd laten Carlos Forbs, Chuba Akpom en Christian Rasmussen zien dat ze niet het niveau hebben om bij Ajax in de basis te beginnen. Hetzelfde geldt voor spelers als Josip Sutalo en Kian Fitz-Jim. De spelers zullen bij andere clubs ongetwijfeld goed mee kunnen komen, maar hebben simpelweg niet de kwaliteiten om in Amsterdam aan de verwachtingen te voldoen. En dus komt er logischerwijs het eerste gemopper in de hoofdstad.

Tegen de Serviërs was het donderdagavond opnieuw niet goed. Vooral in de eerste helft leed Ajax veel balverlies en met een beetje pech had de club dan ook tegen een uitschakeling aangelopen. Het was niet voor niets dat Farioli ervoor koos om tijdens de theepauze Kenneth Taylor in de kleedkamer achter te laten en Branco van den Boomen in de ploeg te zetten. De laatste speler levert meer zekerheid in de middelste linie en was ook tegen Vojvodina een stabiele factor in het team. Het gaf Ajax meer controle over het duel.

Francesco Farioli (links) met zijn technische staf.

Farioli maakt het verschil

Met Farioli aan het roer is er tegelijkertijd weldegelijk iets veranderd in het team. Natuurlijk, de spelers worden niet opeens veel beter met een trainer, maar de energie in het team op de momenten waarop het gaat is wél terug. Het is geen toeval dat zowel in het thuis- als uitduel de doelpunten aan het einde van de wedstrijd vielen. De fitte selectie is in staat om ook wanneer het minder gaat in de wedstrijd, het vertrouwen erin te houden. Bovendien brengen de wisselspelers extra energie op het veld.

Het spel dat de Italiaan in zijn hoofd heeft, laat nog te wensen over op het veld. Ballen komen niet aan, het druk zetten gebeurt niet zoals afgesproken en spelers met specifieke kwaliteiten ontbreken. Alex Kroes en Farioli lijken dat voorlopig echter te accepteren. Wie namelijk op een bepaalde manier wil voetballen zoals ze dat in Amsterdam verwachten, aanvallend voetbal met mooie combinaties, heeft daarvoor wél de spelers nodig. En als Ajax voorlopig een ding niet kan, dan is het wel het binnenhalen van versterkingen.

Daarom is het wishful thinking dat Ajax beter zou kunnen spelen. Ajax mist in elke linie kwaliteit om mee te doen voor de landstitel. De transfermarkt moet de komende weken uitwijzen of Kroes in staat is om versterkingen te halen die het niveau van het team vooruit kunnen helpen. Lukt dat niet, dan zal het dit seizoen vooral gaan om strijd en het over de streep trekken van overwinningen. Het is overleven in Amsterdam. Passie blijft daarbij het centrale woord, en Farioli kan die als geen ander in de Johan Cruijff ArenA leveren.

Over Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Farioli bij Ajax slagen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik denk het niet
937+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:45
4+
‘Feyenoord-ingreep op komst’
12:30
6+
Van Dijk kent Oranje-rol: “Zeg ik niet graag over mezelf, maar is wel zo”
12:15
55+
‘Wijndal vertrekt tóch bij Ajax’
12:00
78+
Koeman slechts een paar stappen verwijderd van juiste weg Oranje
11:46
100+
Rai Vloet hakt knoop door over gevangenisstraf
11:30
46+
‘PEC Zwolle legt Ajax-alternatief opnieuw vast’
11:15
95+
Driessen wijst drie nieuwe Oranje-leiders aan
11:00
405+
Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman heeft verrassingen voor Duitsland
10:55
83+
‘Carrièrewending voor Tom Egbers’
10:40
253+
‘Oranje-fiasco voor Brian Brobbey’
10:25
92+
Vastberaden Weghorst: “Niet ideaal, maar ik ben er klaar voor”
10:10
71+
‘Bazoer heeft nieuwe club beet’
09:57
126+
Interne oplossing voor Ajax-probleem: “Als de trainer het vraagt…”
09:42
350+
‘Vroegtijdig Oranje-vertrek voor Ronald Koeman’
09:28
117+
Studio Voetbal-gasten geïrriteerd: “Slaat nergens op”
09:12
85+
Van der Vaart adviseert Oranje-ingreep: “Bij PSV vaak gespeeld”
08:55
790+
‘Frenkie de Jong vertrekt bij Barcelona’
08:40
231+
Nieuwe Edson Álvarez voor Ajax?
08:25
117+
Van Gelder velt oordeel over Oranje-international: “Lekker om erbij te hebben, maar…”
08:10
1164+
‘Ajax-ontploffing op komst’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie