Feyenoord en Priske nog lang niet klaar met voorbereiding

Foto: Feyenoord en Priske nog lang niet klaar met voorbereiding

Feyenoord heeft woensdagavond de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een pijnlijke nederlaag. De ploeg van de nieuwe trainer Brian Priske kwam in de traditionele openingswedstrijd in De Kuip slecht voor de dag en moest dat bekopen met een verlies (1-3) tegen AS Monaco. Het was een symbolische wedstrijd voor een voorbereiding die veel te kort was, want Feyenoord en Priske zijn nog lang niet klaar met prepareren.

Analyse: Feyenoord en Brian Priske gaan (deels noodgedwongen) door met voorbereiden tijdens seizoen

Dat was wel te zien als je de wedstrijd van Feyenoord tegen AS Monaco analyseert. 40.000 supporters trokken woensdagavond vol verwachting naar De Kuip, maar kregen een elftal te zien dat niet voetbalt als een elftal en maar weinig lichtpuntjes toonde. Priske had ervoor gekozen om in de traditionele openingswedstrijd van het seizoen zijn beoogde basisspelers voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal op de tribune te laten plaatsnemen. Daardoor stond er een totaal ander Feyenoord dan we dit seizoen zullen zien.

Feyenoord begon met Justin Bijlow en Lutsharel Geertruida als bekendste gezichten. De Oranje-internationals zijn later bij de selectie gekomen en lijken daarom door Priske voor PSV op de bank te worden gehouden. Bovendien weet de Feyenoord-trainer en zijn technische staf nog niet precies wie de basiskeeper gaat worden. Bovendien staan Bijlow, Geertruida, samen met de andere basisspelers Antef Tsoungui en Marcus Pedersen op de nominatie om al dan niet tijdelijk te vertrekken.

Monaco-mix was los zand in onwennig nieuw Feyenoord-systeem

Verder zagen we opvallende jonge spelers als Jan Plug, Givairo Read, Antoni Milambo en Gjivai Zechiël in de basisopstelling. Voorin zagen we drie wisselspelers van vorig seizoen: Ondrej Lingr, Ayase Ueda en Luka Ivanusec. Inderdaad, een mix van spelers waarvan het maar de vraag is of het een team kan worden. In de eerst helft waren er slechts vlagen van goed spel te betreuren en dan vooral op defensief vlak. Geertruida, Plug, Milambo en Zechiël waren scherp en veroverden vele ballen. De voortzetting daarna was echter bedroevend. Ook in het nieuwe 1-3-4-3-systeem dat Priske opteert zien we nog geen sporen van het Feyenoord dat in de buurt komt van het team van vorig seizoen, laat staan dat er verbeteringen te bespeuren waren.

Lutsharel Geertruida juicht bij het enige Feyenoord-doelpunt. Hoe lang speelt hij nog in Rotterdam?

Priske kiest deels noodgedwongen voor gekunstelde voorbereiding bij Feyenoord

Het zorgde ervoor dat Monaco zich niet buitensporig hoefde in te spannen om de vele kansen die zij in de tegenstoot en door Feyenoord-fouten kregen af te maken. Het leverde een uiteindelijk terechte en voor Het Legioen teleurstellende 3-1 nederlaag op. Ook wisselspelers Leo Sauer, Ezequiel Bullaude, Mikki van Sas (keeper), Lugene Clarinda Arnaud, Jayden Candelaria, Djomar Giersthove, Luc Netten, Aymen Sliti, Paulo Julius Rudisill en Aleks Zekovic konden niet opvallen of iets betekenen voor Feyenoord. Aan het rijtje (jeugd)spelers viel wel te zien dat Priske de openingswedstrijd van het seizoen niet serieus nam. Hij gaf ook toe dat met de korte vakantie voor de internationals en de korte tijd tot aan de start van het seizoen hij keuzes moet maken. Zondag wacht PSV en zal er een heel ander Feyenoord staan. Maar wel een team dat nog lang geen team is, in een formatie dat nog niet hun formatie is.

Toch waren er wel wat opvallende zaken te zien bij de laatste wedstrijd van de voorbereiding. Zo kwam Bijlow weer betrouwbaar als altijd over en lijkt hij nog het vertrouwen te behouden ondanks dat hij bij Oranje en Feyenoord niet meer de nummer 1 lijkt. Voor hem stond een opvallende verdediger in de naam van Lutsharel Geertruida. Hij speelt nog steeds bij Feyenoord, waarbij Dennis te Kloese hem voor de hoofdprijs probeert te verkopen. Geertruida was veruit de beste man van het veld woensdagavond en zette ook in zijn eentje de aanval op waaruit Feyenoord uiteindelijk via Ivanusec het enige doelpunt maakte. De door Priske tot aanvoerder gemaakte Geertruida lijkt zich als enige dan ook op te mogen maken voor een basisplaats tegen PSV, als hij dan nog niet in verregaande onderhandelingen is met een nieuwe club dan wel verkocht is.

Jan Plug: winnaar van de Feyenoord-voorbereiding

Een andere opvallende naam tegen Monaco en eigenlijk van de hele voorbereiding is Jan Plug. De pas 19-jarige verdediger is in het nieuwe systeem van Priske een winnaar geworden. Hij kan namelijk niet alleen centraal uit de voeten, maar ook op links en zelfs als centrale middenvelder. De jonge linkspoot met de blonde haren is het neefje van Dirk Kuijt en toont met correcte ingrepen en onverzettelijkheid wel wat van zijn grote neef. Kuijt werd immers in zijn laatste jaren (zeker bij Oranje) ook overal neergezet en zelfs als linksback. Plug doet dat nog wat beter en is dé man geworden van de voorbereiding. In alle wedstrijden was hij erbij en veelal van de start. De geboren Katwijker dacht na de jeugd te zijn doorlopen bij Feyenoord Onder 21 aan de slag te gaan, maar lijkt die stap over te slaan. Het moet wel heel raar lopen of Priske neemt Plug niet op in zijn A-selectie voor het komende seizoen.

Jan Plug (neefje van Dirk Kuijt) ontpopte zich tot dé man van de voorbereiding van Feyenoord.

Middenveld-jongelingen groeien verder bij Feyenoord

Verder zagen we tegen Monaco veel van hetzelfde bij Feyenoord al was er met Milambo en Zechiël groei te noteren. Zij tonen aan stappen te maken en dichter tegen een basisplaats aan te zitten dan vorig seizoen het geval was. Destijds braken zij door in de voorbereiding, waardoor ze hun A-plekje afdwongen. Het tweetal op het middenveld speelt al jaren samen en voelt elkaar goed aan. De inmiddels fysiek flink gegroeide Milambo was een van de sterksten op het veld en had in zijn middenveldmaatje een goeie evenknie die hem goed aanvulde. Toch lijkt er niet gelijk plek bij Feyenoord voor twee jongelingen op het middenveld, maar door de blessures van Quinten Timber en Calvin Stengs en het vertrek van Mats Wieffer lijkt Milambo dichter dan ooit tegen een basisplaats aan te zitten.

De positieve puntjes maskeren niet de onzekerheid waarin Feyenoord op het moment leeft. Priske straalt nog niet de trainer uit die alles onder controle heeft en op de rit heeft. Hij zegt dat Feyenoord klaar is voor het nieuwe seizoen, maar dat is meer trainerspraat dan een werkelijk overtuigende: we zijn er klaar voor. Want wie naar de stand van zaken kijkt ziet blessures bij Feyenoord, internationals die nog niet in het ritme komen, frisse jeugdspelers die nog niet klaar zijn voor het grote werk en een systeem waaraan de gewenning nog lang niet voltooid is. Kortom, die voorbereiding had van Feyenoord en Priske nog wel heel wat langer mogen duren. Gedwongen door alle omstandigheden en deels door eigen keuzes moet de Deense trainer dus wel doorgaan met voorbereiden. Gaat Feyenoord daardoor net als vorig seizoen tegen een vroege achterstand aanlopen?

Hoeveel meer voorbereidingstijd heeft Feyenoord nog nodig?

  • Niets, zijn er klaar voor
  • Een weekje nog
  • Twee, drie weken
  • Nou plak er nog maar een maand aan vast
240+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie