Het Feyenoord-talent dat klaar is voor hogerop, slapen de clubs?

Foto: Het Feyenoord-talent dat klaar is voor hogerop, slapen de clubs?

In Rotterdam zal men hem, zeker op het voormalige Varkenoord en huidige 1908, ongetwijfeld nog kennen: Boyd Reith. Kind van Feyenoord, dát was hij in het verleden. Talentvol ook. Tegenwoordig balt hij bij KKD-verrassing Roda JC de pannen van het spreekwoordelijke dak. Klaar voor de Eredivisie, maar liggen die clubs nog te maffen?

Opinie: Boyd Reith van Roda JC is een ‘slimme sterkhouder’ met kwaliteiten voor Eredivisie

Hij heeft iets weg van het guitige kopje van held en tevens deugniet uit de boeken uit vroegere tijden Pietje Bell. Die nooit bang was om de wereld om hem heen streken te leveren, kon hem dat verrekken. Boyd Reith (24) heeft zoiets ook wel in zich, op het veld dan welteverstaan. Een tegenstander om de tuin leiden, hij draait zijn hand er niet voor om.

Via één van zijn voormalige voetbalmaten en oud-Feyenoord-collega Dylan Vente belandde Reith medio 2022 in het diepe Zuid-Limburg. Na een jeugdopleiding van bijna 10 jaar in de havenstad, via een uitstapje in het Brabantse Helmond, naar de zogeheten Mijnstreek. Waar hard werken immer en altijd gevraagd wordt.

Wingback bij Roda

Reith is in het succeselftal van trainer Bas Sibum inmiddels uitgegroeid tot renner op rechts. Maar zeker niet alleen dat. De twintiger is als wingback een vaste basiskracht omdat hij heel aardig kan voetballen. Verdedigend is hij vinnig, geconcentreerd, lastig voor zijn tegenstanders en ook in aanvallend opzicht staat hij met zijn bekeken rushes meer dan zijn mannetje.

In de top van het spelersklassement van weekblad Voetbal International is Reith de enige speler die namens Roda hoge ogen gooit. Nou kun je erover redetwisten of niet méér spelers van de Kerkradenaren in dat rijtje zouden kunnen thuishoren, maar de kleine verdediger in ieder geval zeker wel.

Hogerop

Roda JC, dat nog volop verwikkeld is in de strijd om directe promotie naar de Eredivisie, wil de rechtspoot heel graag behouden. De optie in zijn aflopende contract is daarom inmiddels gelicht. Er is echter één maar: die geldt alléén maar als de Limburgse club volgend seizoen ook daadwerkelijk op het hoogste voetbalniveau in Nederland speelt.

Boyd Reith wil sowieso hogerop namelijk. Nou hoor ik dat wel vaker uit de mond van voetballers, sommigen hebben dan net een paar speelminuten gemaakt, maar in deze vind ik die ambitie meer dan terecht. Omdat de als dreumes bij de amateurs van VV Groeneweg uit Zevenhuizen met voetballen begonnen prof klaar is om de spreekwoordelijke stap te gaan maken.

Ook omdat hij volgens mensen die hem goed kennen “een slim persoon is”. Die zich als rustig mens qua karakter inmiddels heeft ontpopt tot sterkhouder bij zijn huidige club Roda. Een goede keuze maken is voor de achterhoedespeler heel belangrijk in deze fase van zijn sportieve leven. Dat beseft Reith zelf in zijn koppie zelf ook wel, ga ik gemakshalve van uit.

Danny Buijs

Hij kan de Eredivisie zonder meer aan, daar ben ik van overtuigd. Ron Jans, Joseph Oosting en clubbaas Ferry de Haan van Heerenveen zullen goed moeten opletten, Reith is namelijk een versterking voor de middenmoot annex subtop. Anders pakweg Fortuna Sittard, Heracles of Sparta?

Bij die laatste club speelde de rechtspoot in het verleden al even en bij de Fortunezen staat met Danny Buijs een trainer voor de groep die Boyd Reith misschien nog sterker en volwassener kan maken. Ga er stiekem vanuit dat Eredivisieclubs niet slapen op dit moment. Anders een terugkeer naar oude liefde Feyenoord misschien?

Waardoor na al die Rotterdamse jeugdjaren aan de ‘overkant’, er alsnog een debuut voor hem komt in De Kuip? Ik acht die kans niet supergroot, maar als nieuw hoofdstuk in zijn eigen jongensboek zou dat natuurlijk prachtig zijn.

Terugkeer bij Feyenoord

Pietje Bell naast pakweg Lutsharel Geertruida, alleskunner Dávid Hancko of naast de Apotheker, Gernot Trauner. Zou Boyd Reith er stiekem van gedroomd hebben? Een terugkeer naar de plek waar het ooit allemaal voor hem begon. Zijn ontwikkeling als voetballer heeft jaren na dato inmiddels een vlucht naar voren gemaakt. Het is nu nog de vraag wie hiervan als club gaat profiteren.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Eredivisieclub moet Boyd Reith snel vastleggen?

  • Ja
  • Nee
274+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie