Hlynsson voorlopig slachtoffer van Farioli-tactiek

Foto: Hlynsson voorlopig slachtoffer van Farioli-tactiek

Kristian Hlynsson was een half jaar geleden nog een aanstormend talent dat tegen de hoofdmacht van Ajax aan zat, in de voorbereiding op het nieuwe seizoen is hij dat uitzicht volledig verloren. Francesco Farioli maakte in de oefenduels nauwelijks gebruik van hem en geeft de voorkeuring aan zijn concurrenten. Wat is zijn perspectief in Amsterdam?

Inside: Kristian Hlynsson verliest basisplek bij Ajax

Afgelopen voetbaljaar was de IJslander een van de grote talenten die doorbrak. Maurice Steijn maakte aan het begin van het seizoen al gebruik van hem, door hem in de uitwedstrijden tegen Excelsior Rotterdam (2-2) en Fortuna Sittard (0-0) speelminuten te geven. De oefenmeester zette hem weer in de basis in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en dat bleek zeer succesvol te zijn. De Amsterdammers kwamen namelijk op een ruime achterstand te staan, waarna Hlynsson met twee doelpunten overtuigend zijn visitekaartje afgaf.

De toon was gezet, ondanks het ontslag van Steijn. De hoofdtrainer ruimde het veld en werd opgevolgd door John van ‘t Schip. De opvolger van Steijn bleef gebruik van hem maken en werd terugbetaald met doelpunten en assists. Lang bleef Hlynsson in het basisteam staan, totdat een blessure roet in het eten gooide. Tijdens de historische nederlaag tegen Feyenoord (6-0) vond het laatste optreden van de aanvallende middenvelder plaats. In het volgende duel, thuis tegen FC Twente, moest hij al tijdens de warming-up afhaken met een kwetsuur.

Door enkele terugvallen slaagde hij er niet in om nog voor het einde van het voetbaljaar fit te worden, waardoor hij zich moest richten op het nieuwe seizoen. Wetende dat twee hoofdtrainers bij Ajax hem al voldoende kansen gaven om zichzelf in de hoofdmacht te laten zien, sprak Hlynsson zijn vertrouwen uit in zijn toekomst in de Johan Cruijff ArenA. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen lijkt Farioli echter tot de conclusie zijn gekomen dat de IJsland niet bepaald past in het spelsysteem dat de Italiaan de komende jaren voor ogen heeft.

Farioli geeft concurrentie voorkeur

Farioli kiest in zijn tactiek niet voor de ‘klassieke’ aanvallende middenvelder, die achter de centrumspits speelt. In plaats daarvan wil hij een speler in zijn team hebben die veel meters maakt en op de juiste momenten achter de spits duikt. Met Kenneth Taylor heeft de oefenmeester een speler gevonden die dat vooralsnog uitstekend invult. In de tweede voorronde van de Europa League tegen FK Vojvodina bewees de jeugdexponent van Ajax al hoe goed hij in staat is om die momenten aan te voelen en dat hij daarom uitstekend in de tactiek past.

Een speler als Hlynsson speelt daarentegen simpelweg te ver naar voren en dat is wat Farioli juist niet wil van zijn middenvelders. Hij weet dat de restverdediging vorig jaar niet goed op orde was, waardoor Ajax zeer compact moet staan wanneer de bal bij de tegenstander is. Hlynsson moet het vooral van zijn aanvallende kwaliteiten hebben en komt in de tactiek van Farioli dan ook te vaak in situaties terecht waarin hij minder uit de strijd komt dan andere middenvelders in de huidige selectie. Voorlopig zit hij dan ook op de reservebank.

Ook op andere posities vindt de Italiaan hem namelijk niet geschikt. Hlynsson liet onder Van ‘t Schip zien dat hij als vrije linksbuiten eveneens in staat is om gevaar te stichten, maar Farioli vraagt andere zaken van zijn buitenspelers. Zij moeten in balbezit aan de zijlijn blijven staan en op het juiste moment ingespeeld worden, zodat ze een actie kunnen aangaan. Voor Hlynsson is het juist belangrijk om naar binnen te trekken en de ruimtes tussen de linies op te zoeken, maar in die gevallen zou hij op plekken komen waar Farioli hem niet wil hebben.

Kenneth Taylor krijgt voorlopig de voorkeur boven Kristian Hlynsson.

Meerdere opties voor Hlynsson

Aangezien Hlynsson zich vorig seizoen positief heeft laten zien, lijkt het er niet op dat Ajax zomaar afscheid van hem gaat nemen. Er is echter wel werk voor de IJslander aan de winkel. Een terugkeer naar Jong Ajax is voor de lange termijn namelijk geen optie meer. Hlynsson speelde de voorbije jaren maar liefst 80 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, waarin hij goed was voor 16 doelpunten en 13 assists. In de hoofdmacht kwam hij in de Eredivisie alweer tot 25 wedstrijden (7 doelpunten, 1 assist) en in Europa tot 8 duels (2 assists).

De 20-jarige middenvelder heeft dan ook voldoende ervaring om op het hoogste niveau aan de slag te gaan en is klaar voor de volgende stap in zijn loopbaan. Hij heeft allereerst de optie om zich door Farioli te laten omturnen tot middenvelder die wél in het spelsysteem past. Het is echter de vraag of Hlynsson dat moet doen, gezien zijn specifieke kwaliteiten die hem vorig seizoen juist een groot talent maakten. Het zou betekenen dat Hlynsson, opgeleid door Breidablik Kopavogur, zijn blik naar buiten moet richten en eventueel een huurtransfer moet afdwingen.

Met zijn huidige leeftijd heeft hij dringend speelminuten nodig en het lijkt er niet op dat deze in Amsterdam voor het oprapen liggen. Zijn contract loopt nog tot medio 2026 door en dus zal Hlynsson hopen dat hij, eventueel middels een huurconstructie, mag bewijzen dat hij een grote bijdrage kan leveren aan de prestaties van Ajax. Mocht het uiteindelijk leiden tot zijn definitieve vertrek, dan is hij simpelweg slachtoffer geworden van de komst van Farioli. Er zijn meer spelers die dat in het verleden zijn overkomen, en dat hoort uiteindelijk bij een teamsport als voetbal. Maar zover is het nog lang niet.

Hoort Hlynsson in de basis te staan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
521+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:00
1+
Koeman schept duidelijkheid over Oranje-toekomst Memphis
14:54
8+
Koeman reageert op akkefietje Weghorst met gebroeders Timber
14:41
1720+
Özcan Akyol hard aangepakt na uitspraak in VI: “Onzin”
14:28
10+
Ajax kan transfervrije optie wegstrepen: PEC slaat toe
14:17
92+
Farioli laat clubloze oude bekende meetrainen bij Ajax
14:00
19+
Andere toptrainer (in wording) haalt zijn gram in Eindhoven
13:48
87+
Zorgen om Oranje-basisspeler: “Wat is er met hem aan de hand?”
13:36
49+
Spits klopt op deur Koeman: ‘Als je dat niet nastreeft, wat doe je dan hier?’
13:20
711+
‘Dit is de ware reden van ruzie Weghorst met gebroeders Timber’
13:03
1831+
‘Galatasaray wil Ajax verlossen van dure miskoop’
12:45
114+
‘Feyenoord-ingreep op komst’
12:30
27+
Van Dijk kent Oranje-rol: “Zeg ik niet graag over mezelf, maar is wel zo”
12:15
345+
‘Wijndal vertrekt tóch bij Ajax’
11:46
162+
Rai Vloet hakt knoop door over gevangenisstraf
11:30
66+
‘PEC Zwolle legt Ajax-alternatief opnieuw vast’
11:15
163+
Driessen wijst drie nieuwe Oranje-leiders aan
11:00
674+
Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman heeft verrassingen voor Duitsland
10:55
160+
‘Carrièrewending voor Tom Egbers’
10:40
353+
‘Oranje-fiasco voor Brian Brobbey’
10:25
113+
Vastberaden Weghorst: “Niet ideaal, maar ik ben er klaar voor”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie