Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”

Foto: Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”

Iedere oud-speler vindt zelf voetballen nog steeds het allerleukste wat er is. Maar als de jaren beginnen te tellen, doet het lichaam niet altijd meer wat het hoofd wil. Daar zullen verschillende Ajax Legends vanavond weer achterkomen tijdens een bijzondere wedstrijd in het Olympisch Stadion. Grote voetbalnamen uit het verleden gaan in op de uitnodiging van Clarence Seedorf om te voetballen voor diversiteit. SoccerNews kreeg de kans om ze vooraf te spreken.

Ajax en BIF Legends over wedstrijd voor diversiteit

Sol Campbell twijfelde geen moment toen Seedorf hem vroeg voor de wedstrijd tussen de Ajax Legends en de BIF Legends, een nieuw collectief bestaande uit voetballers van Afrikaanse afkomst en daarbuiten. “Ik ken Seedorf al sinds we als achttienjarige talenten interlands tegen elkaar speelden. Hij heeft het goed gedaan om iedereen hier te krijgen.” Toch maakt de voormalig verdediger van Tottenham Hotspur en Arsenal zich een beetje zorgen over zijn deelname aan het duel. “Laten we kijken wat ik kan doen, want ik heb lang niet gespeeld. Ik hoop dat ik de wedstrijd doorkom. Ik weet echt niet hoe lang ik het volhoud. Maar het belangrijkste is dat ik er een onderdeel van ben.”

George Boateng hoopt dat er hulptroepen klaarstaan, mocht iemand conditioneel in de problemen komen. “Ik maakte al een grapje tegen Clarence: ‘Je kunt het best twee ambulances klaarzetten langs de zijlijn, want een paar van ons gaan de negentig minuten niet redden.’ Maar we hebben gelukkig genoeg tijd gehad om ons voor te bereiden. Ik denk dat het een spektakel wordt.”

Oud-Ajacieden van de partij

Ook Ryan Babel is van de partij. De oud-Ajacied is nog niet officieel gestopt, maar speelde zijn laatste wedstrijd alweer acht maanden geleden. Flitsende acties wilde hij dus niet beloven. “We gaan het zien. Het brein wil het altijd, maar even kijken of het lichaam het toelaat”, vertelt ook hij aan SoccerNews. “Het gaat een speciale wedstrijd worden. Ik ben lang niet in Nederland geweest. Het is leuk om op het veld te staan met andere voetballers, die ook gestopt zijn en waar je misschien nooit mee gespeeld hebt. Met sommigen kan ik nu eindelijk samenspelen.”

Michael Reiziger heeft vaker als gelegenheidsspeler op het veld gestaan. De nieuwe assistent-trainer van het Nederlands elftal kent de gevolgen van ‘een lekker potje voetballen’. “Het gaat wat langzamer allemaal. Je denkt dat je het nog heel snel kunt, maar dat valt tegen. Na zo’n wedstrijd heb ik meestal drie dagen last.” Maar hij ondersteunt het evenement, dat in het teken staat van eenheid, diversiteit en de verenigende kracht van voetbal. “Het is een super initiatief.”

Swart en Gullit slaan even over

Sjaak Swart geniet ervan om weer tussen de voetballers van verschillende generaties te verkeren. De wedstrijd zelf laat Mister Ajax echter aan zich voorbij gaan. “Ik voel me best goed, maar ik ben bijna 86 jaar. Dat geloven veel mensen niet. Ik voel me ook fit en ben nog soepel, maar ik speel niet mee deze keer. Al die jongens zijn in de veertig. Dat scheelt veertig jaar. Dat is wel erg veel. Maar ik train nog, ik speel nog en als ik de bal heb, dan is-ie nog van mij. Net als vroeger. Dat gaat nooit weg.”

Ruud Gullit heeft ook een goede reden om zich niet op het veld te melden. “Ik heb een kunstknie, jongens. Dus het kan niet meer. Ik kan helemaal niet meer voetballen. Jullie moeten het met de oude beelden doen.”

Ajax Legends en team van Clarence Seedorf kijken uit naar bijzonder duel | SN Mixed Zone

Geniet jij van zulke Legend-wedstrijden?

  • Ja, leuk om al die oud-spelers weer te zien.
  • Nee, ik kijk liever naar de nieuwe generatie.
309+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie