Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Slordig Nederland houdt Frankrijk op gelijkspel

Frankrijk en Nederland hebben tijdens het tweede groepsduel op het Europees kampioenschap in Duitsland tegen elkaar gelijkgespeeld. Beide teams wisten niet te scoren, maar het was allerminst een saaie wedstrijd.

Verrassende openingsfase Nederlands elftal

Het team van Ronald Koeman begon met één personele wijziging aan het duel met Frankrijk. Jeremie Frimpong kwam in de ploeg voor Joey Veerman. Het betekende dat Tijjani Reijnders als controlerende middenvelder ging spelen, naast Jerdy Schouten, en dat Xavi Simons op de ’10’-positie terechtkwam.

Oranje begon hoopvol aan de wedstrijd en kon binnen een minuut al op een voorsprong staan. Het maakte namelijk direct gebruik van de snelheid van Frimpong, die aan de rechterkant van het veld weg was. De hoek om te schieten was echter te klein, waardoor keeper Mike Maignan redding kon bieden.

Voor Frankrijk was het daarmee direct duidelijk dat Nederland zich niet zomaar gewonnen zou geven. De Fransen hadden dan wel veelal de bal, maar Oranje werd gevaarlijk in de tegenaanvallen. Zo draaide Cody Gakpo uitstekend naar binnen en schoot hij met zijn rechterbeen richting de lange hoek, waarbij opnieuw Maignan in de weg stond.

Frankrijk scherper in het duel

Door de verschillende kansen schrok de tegenstander echter ook wakker. Adrien Rabiot en Antoine Griezmann kwamen plotseling gevaarlijk voor het doel van Bart Verbruggen. Beide spelers hadden de bal voor het intikken, maar van dichtbij wisten zij deze niet hard genoeg te raken.

Virgil van Dijk maakte daarbij meermaals geen goede indruk. De aanvoerder ging niet scherp de wedstrijd in en was in de eerste helft meermaals zijn man kwijt. Vlak voor rust zorgde dat nog voor een kans voor Griezmann. Zijn kopbal belandde in de handen van Verbruggen die opnieuw overtuigend stond te keepen.

Open wedstrijd levert spanning op

Na de rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. Nederland had haar handen vol met de aanvallende kwaliteiten van de opponent en probeerde in de counter gevaarlijk te worden, maar bleef slordig. Het kreeg na tien minuten een vrije trap, nadat Simons viel. Memphis schoot de bal van twintig meter echter hard de muur in.

Frankrijk bleef na de theepauze het gevaarlijkst en was na een uur spelen meermaals zeer dichtbij de openingstreffer. Waar de kopbal van Aurélien Tchouaméni over het doel van Verbruggen ging, kon de keeper zich ternauwernood voor de bal gooien toen Griezmann de bal voor het intikken had.

Twintig minuten voor tijd leek Oranje de 1-0 te maken. Het dook gevaarlijk op in het Franse strafschopgebied en maakte via Simons de openingstreffer, maar Denzel Dumfries bleek hinderlijk buitenspel te staan. Daardoor bleven beide landen op gelijke hoogte staan en kwam Frankrijk goed weg.

Zinderende slotfase in Leipzig

Het was direct de laatste actie van Simons. Koeman koos er namelijk voor om twintig minuten voor tijd in te grijpen met een dubbele wissel. Ook Frimpong ging naar de kant, terwijl Georginio Wijnaldum en Veerman binnen de lijnen kwamen. Zo probeerde Koeman frisse energie in het team te krijgen.

Nadat ook Wout Weghorst binnen de lijnen kwam, kon het slotoffensief van Nederland beginnen. Oranje kreeg echter geen grip meer op Frankrijk en werd door slordigheden achteruitgedwongen. Wat volgde was een lastige eindfase waarin Nederland moeizaam op de been bleef, maar alsnog een punt veiligstelde.