Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen

Foto: Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen

Ajax heeft woensdagavond in het thuisduel met Excelsior punten gemorst. Een rode kaart van Steven Bergwijn kantelde de wedstrijd in Rotterdams voordeel. Ze leken op weg naar een historische overwinning in Amsterdam, maar in de slotfase eindigde het nog gelijk.

Ajax en Excelsior spelen met 2-2 gelijk in de Johan Cruijff ArenA

Ajax en Excelsior kenden allebei lastige maandag maar ging wel met een positief gevoel de ‘bekerbreak’ in. De Amsterdammers versloegen FC Twente in eigen huis, terwijl de degradatiekandidaat uithaalde tegen concurrent FC Volendam (4-0). De gastheren misten woensdagavond nog altijd Jordan Henderson en Steven Berghuis, de bezoekers moesten het onder meer stellen zonder Troy Parrott. De harde kern van Ajax liet middels spandoeken wederom weten de terugkeer van Alex Kroes aan te moedigen, rvc-voorzitter Michael van Praag zien ze daarentegen het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

Amsterdammers komen op voorsprong

Het spel golfde al snel op en neer. Mika Godts dribbelde gevaarlijk langs de achterlijn richting het doel van Stijn van Gassel, maar de keeper kon een voorzet voorkomen. Aan de andere kant werd Julian Baas vrij gespeeld. Hij kreeg een kans om in te schieten maar mikte recht op het lichaam van Gerónimo Rulli. Excelsior speelde heel aardig mee, maar kon niet voorkomen dat het toch op achterstand kwam. Kenneth Taylor zette goed door en bediende de mee opgekomen Devyne Rensch: 1-0.

Rode kaart zet duel op z’n kop

Een minuut of zeven ontstaat er een controversieel moment. Excelsior gooide snel in, waarbij Mimeirhel Benita uit de rug van Steven Bergwijn wegliep. De aanvoerder trok aan de noodrem en hield zijn tegenstander vast. Nadat de VAR lang naar de situatie keek werd scheidsrechter Sander van der Eijk naar de kant geroepen. Hij oordeelde dat naast de penalty de overtreding ook de rode kaart waard was. Zo moest Bergwijn het veld verlaten en Ajax het lang stellen met tien man. Baas schoot vanaf elf meter onberispelijk raak.

Brian Brobbey haalde de rust niet: de aanvaller lijkt opnieuw met fysieke klachten te kampen te hebben en werd vervangen door Chuba Akpom. Na rust leek bij Excelsior nog meer het besef dat het gewoon kon gaan winnen in Amsterdam. Zeker nadat het in de 53ste minuut de 1-2 aantekende. Kenzo Goudmijn zette goed voor en Lazaros Lamprou rekende in de lucht af met Rensch. Zijn kopbal bleek te machtig voor Rulli.

Ajax probeerde het wel met tien man maar het kon aanvallend niet echt een vuist maken. Derensili Sanches Fernandes kon uithalen voor de Rotterdammers, maar mikte naast. Hij werd bovendien afgevlagd voor buitenspel. De frustraties namen toe bij de thuisploeg: Benjamin Tahirovic kreeg geel voor aanmerkingen op de leiding en is net als Bergwijn geschorst voor het volgende duel tegen FC Volendam. Invaller Anton Gaaei ging vervolgens ook nog stevig door met een tackle, en mocht blij zijn dat hij slechts geel kreeg.

Alsnog late gelijkmaker

John van ‘t Schip bracht ook nog Julian Rijkhoff, Branco van den Boomen en Borna Sosa voor een slotoffensief. Excelsior werd nog terug gedrongen: Gaaei zette goed voor vanaf de rechterkant en Taylor kopte op de lat. Het was de grootste kans van Ajax in de tweede helft. In de 89ste minuut glipte Rensch door de Excelsior-defensie met een mooie actie. Van Gassel kon met de voet redden, maar de rebound kwam op het been van de inlopende Akpom die met meer geluk dan wijsheid de gelijkmaker aantekende: 2-2.

De supporters in de Johan Cruijff ArenA veerden op, die in de blessuretijd nog even hoop hadden op de zege. Daar kwam het niet van, het treffen eindigde in een remise. Excelsior had een grote stap kunnen zetten in de race om handhaving, terwijl bij Ajax de verslagenheid heerste ondanks het late punt.

Scoreverloop: 1-0 (27′) D.Rensch, 1-1 (38′) J.Baas (pen.), 1-2 (53′) L.Lamprou, 2-2 (89′) C.Akpom

Had Excelsior dit moeten winnen?

  • Absoluut
  • Nee, dit is terecht
130+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie