Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Frankrijk: Xavi Simons en Joey Veerman onder druk

Foto: Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Frankrijk: Xavi Simons en Joey Veerman onder druk

Het Nederlands elftal maakt zich op voor de tweede groepswedstrijd van het EK 2024: tegen Frankrijk. Vrijdagavond om 21.00 uur wordt afgetrapt voor deze clash in de Red Bull Arena in Leipzig. Juist het stadion waar Xavi Simons een geweldig jaar had met RB Leipzig. Wordt het ook de avond van de jonge aanvaller? Bondscoach Ronald Koeman zit in ieder geval met hem in zijn hoofd voor de opstelling.

Vermoedelijke opstelling Nederland tegen Frankrijk: Koeman twijfelt niet over enkele posities

Maar twijfelen doet de Oranje-korpsheer daarbij niet. Gedurende zijn hele loopbaan als trainer is Koeman standvastig geweest en geeft hij altijd het vertrouwen aan zijn basiself. Ook als het moeizaam ging, zoals het scoren en later ook het spel tegen Polen, verandert de bondscoach niet. Hij hoopt daarbij dat tegen topland Frankrijk alles samenvalt. In eerdere wedstrijden tegen het Franse elftal was Oranje kansloos, maar op het EK is alles anders.

Zo heeft Koeman zijn 1-5-3-2-plannen even in de Oranje-ijskast geparkeerd. 1-4-3-3 is nu de formatie waarmee naar buiten toe gecommuniceerd wordt. Toch heeft de bondscoach in zijn tijd bij onder meer FC Barcelona laten zien dat hij snel schakelt en accenten verlegt naar een driemansverdediging. Voor de inmiddels onbetwiste doelman Bart Verbruggen kan dat ook. Je hebt met Denzel Dumfries immers een echte rechterwingback hebt en met Nathan Aké zelfs een speler die als centrale man, maar ook als linkerwingback uit de voeten kan. Jerdy Schouten heeft bij PSV juist bewezen om vanuit achteren te voetballen en zou dus door Franse nood naar achteren getrokken kunnen worden. In een behoudendere vorm kan Aké ook als derde centrale verdediger functioneren, waardoor de linkerkant even openblijft.

Laatste kans voor Veerman en Simons

Op het middenveld staat Joey Veerman opvallend genoeg even onder druk. De PSV’er kreeg heel veel lof toegezwaaid, maar was onzichtbaar tegen Polen. Hij was alleen zichtbaar bij fouten en kon vooral het spel op rechts niet maken. Vanuit links met Cody Gakpo (een zekerheidje nu voor Koeman) voltrok het gehele spel. Tijjani Reijnders en Schouten complementeren het middenveld.

Zo lijkt er dus niets te veranderen want ook voorin geeft Koeman het liefst de kans aan Xavi Simons. Memphis Depay is de man die (mits fit) altijd als eerste op het opstellingsformulier staat bij Koeman. Simons moet het weer bewijzen, maar krijgt nu wel de perfecte omgeving ervoor. Ondertussen weten invallers Jeremie Frimpong, Wout Weghorst, Lutsharel Geertruida en Donyell Malen waar ze aan toe zijn. Hopen op een kans in de derde wedstrijd tegen Oostenrijk. Die kans lijkt groot. Bij een goed resultaat tegen de Fransen en een plaatsing voor de volgende ronde kan Koeman rustig wat wissels aan het werk zetten. Bij een slecht resultaat kan zelfs de grootste vertrouwengever niet meer om spelers als Frimpong en Malen heen. Hun kans komt nog wel, denkt ook Koeman. Het is nu de beurt aan dezelfde elf van Polen, het is de beurt aan Xavi Simons en ook een beetje Joey Veerman. Gaat de rechterkant nu wel renderen?

Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal tegen Frankrijk op EK 2024 (1-4-3-3)

Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Veerman, Reijnders; Simons, Depay, Gakpo.

Is dit de beste Oranje-opstelling?

  • Ja, eens met Koeman
  • Nee, moet nog net wat veranderen
  • Nee, moet veel veranderen
3258+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie