Voorbeschouwing Frankrijk – Polen: pakken de Fransen de groepswinst?

Foto: Voorbeschouwing Frankrijk – Polen: pakken de Fransen de groepswinst?

Frankrijk is al zo goed als door naar de volgende ronde, terwijl de Polen hun koffers alvast ingepakt hebben. Voor het zover is, moeten de twee landen het eerst nog tegen elkaar opnemen als afsluiting van Groep D. Eindigt Frankrijk ook als winnaar van deze poule of lukt het Polen nog om niet zonder punten dit EK af te sluiten? Wij blikken in deze voorbeschouwing vooruit op deze ontmoeting.

Stand in de groep

Door het 0-0-gelijkspel tegen Nederland gaat Frankrijk samen met dat land aan de leiding van Groep D. Vier punten is vrijwel zeker goed voor een ticket voor de achtste finales, dus Frankrijk kan rustig toewerken naar de knock-outfase. Dat geldt niet voor Polen. De eerste nederlaag werd opgevolgd door de tweede en dat betekent dat Polen al klaar is. De top drie is niet meer haalbaar dus na dit duel zit het EK erop.

🇫🇷 Frankrijk: teaminfo en vorm

Hoogstaand was het allerminst, maar dat zal bondscoach Didier Deschamps weinig uitmaken. Doordat tegen Nederland met 0-0 gelijkgespeeld werd, pakte Frankrijk met vrij veel zekerheid een ticket voor de achtste finales. Kylian Mbappé werd gespaard vanwege zijn neuskwetsuur en Deschamps besloot hem te vervangen door met Aurélien Tchouaméni nog een extra middenvelder op te stellen. Dat is hoe Deschamps vaak te werk gaat, zekerheid boven spektakel. En dat legt hem geen windeieren, want het levert vaak succes op.

Frankrijk won eerder met 0-1 van Oostenrijk en dat betekent dat er pas één keer gescoord is in twee duels. Dat is weinig voor een land dat gezien wordt als een van de grote favorieten om zich tot Europees kampioen te kronen dit jaar. Maar Deschamps maakt zich geen zorgen over de weinige doelpunten, want hij vertelde vooral blij te zijn dat er genoeg kansen worden gecreëerd. Wanneer deze kansen vaker worden afgemaakt, kan de combinatie met defensieve zekerheid wel eens tot een EK-titel leiden.

Als Frankrijk wint, zal bij een zege van Nederland op Oostenrijk het doelsaldo bepalen wie de eerste plek pakt. Wanneer de poule gewonnen wordt, is de nummer twee uit Poule F (op dit moment Turkije) de tegenstander. Bij een tweede plek is dat de nummer twee uit Poule E (op dit moment België) en als nummer drie is het nog onbekend wie de tegenstander kan worden. Maar de Fransen zullen zeker hun best doen om te winnen en die eerste plek te pakken.

Blessures en schorsingen

Het is net zoals tegen Nederland vooral de vraag of Kylian Mbappé gaat spelen. De aanvaller draagt een masker na een blessure aan zijn neus. Als hij niet speelt, kan Deschamps opnieuw kiezen voor een extra middenvelder, maar hij zou ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Kingsley Coman, Olivier Giroud of Randal Kolo Muani als extra aanvaller. Mbappé staat net als Ousmane Dembélé op scherp.

🇵🇱 Polen: teaminfo en vorm

Dit is een toernooi om heel snel te vergeten voor Polen. Zelfs als er nog van Frankrijk gewonnen wordt. Want voor de vierde keer in vijf EK-deelnames eindigt het avontuur al na de groepsfase. Alleen in 2016, toen de kwartfinales gehaald werden, kwamen de Polen verder dan de eerste drie wedstrijden. En sterker nog: als ook van Frankrijk verloren wordt, blijft het EK van 2016 de enige editie waarin Polen überhaupt wist te winnen. Twee zeges in zestien wedstrijden: Polen is absoluut geen hoogvlieger op Europese kampioenschappen.

En dat terwijl Polen het toernooi nog goed begon. Want tegen Nederland zorgde Adam Buksa ervoor dat zijn land op voorsprong kwam. Maar door een goal van Cody Gakpo voor rust en een van Wout Weghorst na de pauze werd met 1-2 verloren. Oostenrijk zou de uitgelezen tegenstander moeten zijn in deze poule om drie punten te pakken, maar ook dit ging mis. Gernot Trauner zetten Polen op achterstand, maar Krzysztof Piątek maakte gelijk. Christoph Baumgartner en Marko Arnautović dompelden Polen echter in rouw in de tweede helft.

Door de 1-3-nederlaag heeft Polen nu twee keer verloren en heeft het de twijfelachtige eer het eerste land te zijn dat officieel uitgeschakeld is op dit EK. Ook Robert Lewandowski, die terugkeerde van een blessure en een halfuur meespeelde tegen Oostenrijk, kon niets veranderen aan de nederlaag. Opnieuw een EK zonder succes dus, al zullen de spelers van Polen er extra op gebrand zijn om nog één keer te vlammen en misschien wel één punt of drie punten te pakken. Een doorgang naar de volgende ronde zal het niet opleveren, maar wel het redden van de eer.

Blessures en schorsingen

Lewandowski zal ook zijn klasse willen laten zien op dit EK en de kans is dan ook groot dat hij een plek in de basisopstelling krijgt van bondscoach Michał Probierz. Bartosz Salamon zal door een blessure niet kunnen meedoen. Jakub Moder, die twee keer in de rust inviel, zal ook hopen op een basisplaats.

Onderlinge ontmoetingen

Zeventien keer eerder speelden de nationale teams van Frankrijk en Polen tegen elkaar. Tien keer leverde dit een overwinning voor de Fransen op en drie keer voor Polen. De laatste keer dat de twee elkaar ontmoetten was tijdens het afgelopen WK. Destijds speelden ze tegen elkaar in de achtste finales. Na een goal van Olivier Giroud en twee treffers van Kylian Mbappé kon Robert Lewandowski vanaf de strafschopstip wat terugdoen in de blessuretijd: 3-1.

Conclusie

Wie de favoriet is voor deze wedstrijd, is wel duidelijk. Frankrijk heeft op elke positie een betere speler lopen dan Polen en dat laatste land heeft ook nog eens een gebutste ego na de eerdere twee nederlagen in deze groepsfase. Het is vooral de vraag of Frankrijk bij een nipte voorsprong genoegen gaat nemen met de drie punten of dat Deschamps en zijn mannen meer willen overtuigen dan dat.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Frankrijk – Polen.

Hoe eindigt deze wedstrijd?

  • Frankrijk wint
  • Gelijkspel
  • Polen wint
16+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie