Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?

Foto: Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?

Wie wordt de opvolger van PSV als winnaar van de KNVB Beker? Er staan twee compleet verschillende teams in de finale dit jaar. Feyenoord speelt in het eigen stadion en weet ondertussen dat het een ticket voor de Champions League zo goed als in handen heeft. Voor tegenstander NEC is dit een unieke kans op een prijs en op een felbegeerd Europees ticket. Kunnen de Nijmegenaren verrassen? Lees in deze voorbeschouwing alle informatie over deze finale.

KNVB Cup

21 april 2024

18:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 april 2024 18:03.

Feyenoord: teaminfo en vorm

Feyenoord komt natuurlijk uit een seizoen waarin het de zestiende landstitel uit de clubgeschiedenis pakte. Men hoopte die jaargang nu te kunnen evenaren. En in zekere zin lukt dat ook redelijk. Na dertig Eredivisiewedstrijden heeft de ploeg van coach Arne Slot slechts één punt minder dan vorig seizoen op hetzelfde moment. Alleen leverde dat uiteindelijk een titel op en staat Feyenoord nu negen punten achter PSV. Dan maar de blik op de beker.

Vanwege de Europese verplichtingen mocht Feyenoord de eerste profronde van de beker overslaan. Daarna kreeg het met FC Utrecht direct een Eredivisieploeg op bezoek. Deze werd met 2-1 verslagen. In januari mocht het opnieuw aan de bak, tegen PSV. Mede door een niet gegeven strafschop aan de Eindhovense club won Feyenoord met 1-0. De volgende tegenstander was AZ, dat met 2-0 aan de kant werd gezet. De laatste horde richting de finale was FC Groningen. Tegen de club uit de Keuken Kampioen Divisie werd het 2-1.

De laatste tijd wisselt Feyenoord goede en matige wedstrijden met elkaar af. Na een 3-0-zege op Heracles Almelo werd nipt bij sc Heerenveen gewonnen: 2-3. FC Utrecht werd met 4-2 verslagen, waarna degradatiekandidaat FC Volendam de Kuipclub op 0-0 hield. Aartsrivaal Ajax werd met 6-0 van het kastje naar de muur gespeeld, maar daarna kwam Feyenoord weer niet verder dan een nipte 0-1-zege op Fortuna Sittard. Tijdens de laatste drie duels werd dus wel de nul gehouden.

Dat gebeurde omdat Timon Wellenreuther zijn doel schoonhield. De Duitser zag concurrent Justin Bijlow terugkeren van een blessure, maar krijgt wel de voorkeur tijdens deze finale. Door het gemis van Quilindschy Hartman is het mogelijk dat Dávid Hancko linksback speelt en Gernot Trauner centraal. De andere optie is Lutsharel Geertruida en dan Bart Nieuwkoop rechtsachter. Op het middenveld is de kans groot dat Ramiz Zerrouki weer op de bank moet plaatsnemen.

Feyenoord houdt de nul

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

NEC: teaminfo en vorm

Heel Nijmegen staat compleet op zijn kop. Door de hele stad heen vind je rood-groen-zwarte vlaggen en er zijn speciale nummers uitgebracht over deze aanstaande bekerfinale. En dat is ook niet zo gek, want NEC kan voor het eerst sinds 2009 Europees voetbal gaan spelen, maar nog veel belangrijker: voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker winnen. In 1973 (tegen NAC), 1983 (tegen Ajax), 1994 (tegen Feyenoord) en 2000 (tegen Roda JC) verloren de Nijmegenaren de bekerfinale.

Nu staan ze er weer. En daar heeft NEC wel wat moeite voor moeten doen. Eerst werd Roda JC met 5-3 uitgeschakeld, waarna het simpel 1-6 werd bij GVVV. De zege op Go Ahead Eagles was nipt (2-1), waarna ADO Den Haag weer eenvoudig met 3-0 werd verslagen. In de halve finales was SC Cambuur de tegenstander. NEC kwam op achterstand en na de gelijkmaker van Koki Ogawa moest er verlengd worden. Daarin was Kodai Sano de matchwinner: 1-2.

Terwijl de focus nu even volledig ligt op deze finale staat er ook in de laatste vier competitiewedstrijden nog wat op het spel voor NEC. De achterstand op Ajax is één punt. Wanneer deze club ingehaald wordt kan de Nijmeegse club vijfde worden, wat een evenaring zou zijn van de beste eindpositie ooit in de Eredivisie. Het is wel jammer dat deze plek werd weggegeven door recente gelijke spelen tegen Fortuna Sittard (1-1) en PEC Zwolle (2-2), al werd tussendoor wel met 0-3 van aartsrivaal Vitesse gewonnen.

In de eerste bekerduels koos coach Rogier Meijer voor Robin Roefs onder de lat, maar sinds de halve finale staat daar toch Jasper Cillessen. Het is de vraag of Bart van Rooij fit genoeg is, anders mag Brayann Pereira als rechtsback spelen. Op het middenveld is Dirk Proper teruggekeerd van een hamstringblessure en hij lijkt een basisplek te kunnen verwachten, ook omdat Lasse Schöne pas terugkomt van een blessure. Voorin strijden Sontje Hansen, Rober González en Lars Olden Larsen om een plekje in de opstelling.

Gelijkspel in reguliere speeltijd

Vorige ontmoetingen

Waar Feyenoord normaliter de favoriet is tegen NEC, lukte het de Rotterdammers al twee duels op rij niet om (in de reguliere speeltijd) te winnen. In de beker werd het vorig seizoen 4-4, waarna Feyenoord de strafschoppen beter nam. Eerder dit seizoen pakte NEC een punt in De Kuip: 2-2. In de laatste negen wedstrijden won Feyenoord zesmaal en werd het drie keer gelijk. Voor de laatste Nijmeegse zege moeten we terug naar december 2015 (3-1).

Wedtip Feyenoord NEC

Het is een ongelooflijk cliché maar daarom niet minder waar: een bekerfinale is een wedstrijd op zich. Feyenoord is de favoriet gezien de individuele kwaliteiten, maar NEC doet het dit seizoen goed tegen de topclubs. Daarom kiezen we ervoor om te voorspellen dat beide teams scoren. Hiervoor geeft Unibet je een quote van 1.82.

Beide teams scoren

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:11
3+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
133+
Theo Janssen blij met N.E.C. supporters
20:55
272+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
29+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
70+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
80+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
84+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
42+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
10+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
198+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
345+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
72+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
3+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
228+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
46+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
97+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
15:45
77+
Ten Hag lacht om transfersuggestie: “Iedere transferperiode weer…”
15:30
392+
Van der Gijp doet onthulling over Gullit én Frenkie de Jong
15:15
65+
‘FC Twente heeft Boschker-opvolger in beeld’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie