Voorbeschouwing Marokko – Verenigde Staten en Japan – Spanje: wie worden eerste halvefinalisten OS?

Foto: Voorbeschouwing Marokko – Verenigde Staten en Japan – Spanje: wie worden eerste halvefinalisten OS?

De helft van de deelnemende landen heeft het mannenvoetbaltoernooi van de Olympische Spelen inmiddels moeten verlaten. Nog acht landen zijn over en maken kans op die felbegeerde gouden medaille. Vrijdag gaat het toernooi verder. Wij blikken hier vooruit op de eerste twee kwartfinales: Marokko – Verenigde Staten en Japan – Spanje.

🇲🇦 Marokko: teaminfo en vorm

Tot nu toe is Marokko verantwoordelijk geweest voor de grootste verrassing van dit toernooi. In de eerste groepswedstrijd werd Argentinië, een van de favorieten voor de eindwinst, met 1-2 verslagen. Hierdoor leek het Afrikaanse land op koers te liggen voor de knock-outfase, maar een 2-1-nederlaag tegen Oekraïne was een fikse tegenslag, waardoor het moest aankomen op de derde groepswedstrijd.

Tegen Irak overtuigde Marokko. Amir Richardson, Soufiane Rahimi en Abde Ezzalzouzi zorgden voor een comfortabele 3-0-overwinning. Door het betere onderlinge resultaat tegen Argentinië zijn de Marokkanen als groepswinnaar door. Rahimi is enorm op dreef, want hij is goed geweest voor vier doelpunten en is daarmee op dit moment topscorer van het toernooi.

🇺🇸 Verenigde Staten: teaminfo en vorm

De Verenigde Staten hopen minimaal op een herhaling van de Olympische Spelen van 2000, toen de halve finales gehaald werden. Sindsdien lukte het überhaupt niet meer de groepsfase te overleven. De start tegen gastland Frankrijk was dan ook niet zo lekker voor het zelfvertrouwen, want dit duel ging met 3-0 verloren. Gelukkig voor de Amerikanen wisten ze hun rug te rechten en beter voor de dag te komen in de latere twee duels.

Nieuw-Zeeland keek bij rust al tegen een 0-3-achterstand aan tegen de VS en ging uiteindelijk met een 1-4-nederlaag van het veld. In de laatste groepswedstrijd wist de ploeg van Eredivisionisten Paxten Aaronson en Taylor Booth dat een zege op Guinee genoeg was. Ex-AZ’er Djordje Mihailovic opende de score en door een dubbelslag van Kevin Paredes gaan de VS ondanks de ruime nederlaag tegen Frankrijk toch met een mooi doelsaldo van +3 door naar de volgende ronde.

Blessures en schorsingen bij Marokko en Verenigde Staten

Abde Ezzalzouzi knokte zich in het basisteam en lijkt nu ook samen met toernooitopscorer Soufiane Rahimi een spitsenduo te mogen vormen. Bij de VS hoopt men dat Gianluca Busio er na het missen van het duel met Guinee nu wel weer bij kan zijn. Maximilian Dietz speelde in het derde groepsduel, maar verhuist nu mogelijk weer naar de bank.

🇯🇵 Japan: teaminfo en vorm

Weinig landen zijn zo ervaren als de Japanners op de Olympische Spelen. Het land kwalificeerde zich voor de laatste acht toernooien, alleen Zuid-Korea (7), Argentinië en Brazilië (allebei 6) komen enigszins dichtbij. Maar in slechts twee edities werden de halve finales gehaald. In de groepsfase maakten de Japanners deze keer in elk geval indruk, mede door de ruime 5-0-zege op Paraguay in het eerste duel.

Na deze overwinning, de ruimste van de gehele groepsfase, ging het twee wedstrijden een stuk moeizamer. Tegen Mali werd acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd eindelijk de bevrijdende 1-0 gemaakt. Israël bleek nog een zwaardere kluif, want hier duurde het zelfs tot de blessuretijd van de tweede helft voor Japan tot de winnende 0-1 wist te komen. Zeven doelpunten voor en nul tegen: dat zijn mooie cijfers.

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

Hoe mooi wordt deze Spaanse voetbalzomer? Na het gewonnen EK kan dit jaar natuurlijk al niet meer stuk, maar het kan nog een stukje mooier worden. Álex Baena en Fermín López zijn al Europees kampioen en zijn nu ook mee naar dit toernooi om nog een prijs te winnen. De eerste wedstrijd was echter een nipte. Het een stuk lager aangeschreven Oezbekistan hield de schade beperkt en Spanje won het duel met 1-2.

Daarna werd een ruimere zege geboekt. De twee EK-gangers waren allebei goed voor een doelpunt; mede daardoor won Spanje met 1-3 van de Dominicaanse Republiek. Het leek dus telkens een stukje beter te gaan, maar dit werd een fikse halt toegeroepen in de derde groepswedstrijd. Ibrahim Adel van Egypte scoorde twee keer en pas in de absolute slotfase wist Samu Omorodion namens Spanje iets terug te doen: 1-2. Hierdoor werden de Spanjaarden tweede, achter Egypte.

Blessures en schorsingen bij Japan – Spanje

Rihito Yamamoto scoorde in de eerste twee duels van Japan, maar werd tegen Israël vroeg gewisseld. Het is onduidelijk of hij geblesseerd is of hier kan spelen. Spanjaard Pau Cubarsí was geschorst tegen Egypte, maar keert nu weer terug. Alejandro Iturbe keepte in het derde groepsduel, maar Arnau Tenas zal nu weer terugkeren onder de lat.

Conclusie

Het is erop of eronder voor deze vier ploegen. Twee van hen gaan het tegen elkaar opnemen in de halve finale. In de eerste kwartfinale lijken de teams het dichtst bij elkaar te liggen. Spanje zou kwalitatief zijn wedstrijd moeten winnen, maar Japan is een niet te onderschatten tegenstander.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor deze kwartfinales.

Welke van deze vier teams haalt de finale?

  • Japan
  • Marokko
  • Spanje
  • Verenigde Staten
16+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:00
2+
Andere toptrainer (in wording) haalt zijn gram in Eindhoven
13:48
32+
Zorgen om Oranje-basisspeler: “Wat is er met hem aan de hand?”
13:36
26+
Spits klopt op deur Koeman: ‘Als je dat niet nastreeft, wat doe je dan hier?’
13:20
360+
‘Dit is de ware reden van ruzie Weghorst met gebroeders Timber’
13:03
1754+
‘Galatasaray wil Ajax verlossen van dure miskoop’
12:45
87+
‘Feyenoord-ingreep op komst’
12:30
24+
Van Dijk kent Oranje-rol: “Zeg ik niet graag over mezelf, maar is wel zo”
12:15
256+
‘Wijndal vertrekt tóch bij Ajax’
12:00
124+
Koeman slechts een paar stappen verwijderd van juiste weg Oranje
11:46
147+
Rai Vloet hakt knoop door over gevangenisstraf
11:30
63+
‘PEC Zwolle legt Ajax-alternatief opnieuw vast’
11:15
147+
Driessen wijst drie nieuwe Oranje-leiders aan
11:00
592+
Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman heeft verrassingen voor Duitsland
10:55
120+
‘Carrièrewending voor Tom Egbers’
10:40
335+
‘Oranje-fiasco voor Brian Brobbey’
10:25
107+
Vastberaden Weghorst: “Niet ideaal, maar ik ben er klaar voor”
10:10
93+
‘Bazoer heeft nieuwe club beet’
09:57
149+
Interne oplossing voor Ajax-probleem: “Als de trainer het vraagt…”
09:42
408+
‘Vroegtijdig Oranje-vertrek voor Ronald Koeman’
09:28
140+
Studio Voetbal-gasten geïrriteerd: “Slaat nergens op”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie