Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Nederland – Oostenrijk: kroont Nederland zich tot groepswinnaar?

Foto: Voorbeschouwing Nederland – Oostenrijk: kroont Nederland zich tot groepswinnaar?

Met vier punten is Nederland zeker van een plek in de achtste finales van het EK. Toch staat er dinsdagavond in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk nog ontzettend veel op het spel voor de manschappen van Ronald Koeman. We kunnen namelijk nog groepswinnaar worden, maar kunnen bij een domper tegen Oostenrijk ook zomaar op de derde plaats eindigen in groep D. Bovendien hebben ook de Oostenrijkers de punten hard nodig. Lees daarom snel verder voor alle informatie voor het EK-duel tussen Oranje en Oostenrijk!

Voorbeschouwing Nederland – Oostenrijk

Stand in de groep

Een blik op de tussenstand in Groep D leert ons dat Nederland en Frankrijk met ieder vier punten al voor 99 procent zeker zijn van een plek bij de laatste zestien landen van dit EK. Oostenrijk koerst met drie punten af op de derde plaats, want het moet dinsdagavond in Berlijn winnen om Nederland de loef af te steken. Het nog puntloze Polen is al uitgeschakeld en speelt zijn laatste groepsduel tegen Frankrijk dus om spek en bonen.

De eerste doelstelling van Nederland – de groepsfase overleven – is dus al bijna behaald. Toch is het voor Oranje belangrijk om tegen de Oostenrijkers minimaal een punt te pakken en daarmee bij de bovenste twee te eindigen in Groep D. Dan mogen onze jongens het in de achtste finales namelijk opnemen tegen de nummer twee van Groep F of Groep E. Bij een nederlaag tegen Oostenrijk zullen we ons hoogstwaarschijnlijk als een van de beste nummers drie weliswaar alsnog plaatsen voor de achtste finales, maar dan staat ons vervolgens wel direct een krachtmeting met een van de groepswinnaars te wachten. Dat zullen Ronald Koeman en zijn staf koste wat kost willen voorkomen.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Koeman wond zich na afloop van het tweede groepsduel tegen Frankrijk vooral op over de afgekeurde goal van Xavi Simons, na hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries. Toch was het doelpuntloze gelijkspel uiteindelijk wel terecht. De Fransen waren namelijk de bovenliggende partij en doken een paar keer gevaarlijk op voor het doel van Bart Verbruggen. Tot grote opluchting van het Oranje-legioen liet met name Antoine Griezmann enkele grote kansen onbenut. Bovendien kwam een puntendeling beide landen niet slecht uit.

Met het punt tegen Frankrijk en de eerdere 2-1 overwinning op Polen staat Nederland nu namelijk op vier punten. Daarmee scharen we ons zo goed als zeker bij de laatste zestien landen van dit EK. In de speelsteden van Oranje en natuurlijk in Nederland zelf neemt de EK-gekte steeds verder toe. Natuurlijk kunnen we qua spelersmateriaal niet tippen de absolute topfavorieten, maar iedereen voelt dat het toch wel eens een heel speciaal EK kan gaan worden. Met name onze verdediging ziet er prima uit, en in het verleden is al vaak gebleken dat je daarmee ver kunt komen op een groot toernooi.

Nederland onderscheidt zich dit EK dus vooral als een taaie tegenstander die je niet makkelijk op de knieën krijgt. In aanvallende zin hebben we echter nog geen potten kunnen breken. In de EK-opener tegen Polen grossierde Oranje in gemiste kansen en ook tegen de Fransen kwam onze voorhoede niet goed uit de verf. Met name bij Memphis Depay begint dat te knagen aan zijn zelfvertrouwen, want de 93-voudig international wacht nog op zijn eerste goal én assist van dit EK. Misschien kiest daarom Koeman dinsdagavond voor Brian Brobbey, Joshua Zirkzee of Wout Weghorst op zijn plek. Aan de andere kant staat Koeman bekend om zijn loyaliteit richting zijn spelers en behoort Depay samen met spelers als Cody Gakpo, Virgil van Dijk en Dumfries tot de absolute sterkhouders van dit Nederlands elftal.

Blessures en schorsingen

Brian Brobbey is sinds kort weer hersteld van een blessure. Dat betekent dat Koeman op dit moment kan beschikken over een volledig fitte EK-selectie.

Wel zullen de PSV-middenvelders Joey Veerman en Jerdy Schouten dinsdagavond op hun tellen moeten passen. Zij werden dit EK namelijk al op de bon geslingerd en zouden bij een prent tegen Oostenrijk geschorst zijn voor de achtste finales. Pas na de kwartfinales worden eerdere gele kaarten uit het toernooi kwijtgescholden.

🇦🇹 Oostenrijk: teaminfo en vorm

Voor Oostenrijk is deze laatste groepswedstrijd nog belangrijker dan voor Nederland. Het Alpenland moest in zijn eerste groepsduel een 1-0 nederlaag slikken tegen Frankrijk, maar wist zich enkele dagen later prima te herstellen. Polen ging met 3-1 over de Oostenrijkse knie, waardoor de roodhemden opeens weer uitzicht hebben op een plek in de achtste finales van het EK. Feyenoord-verdediger Gernot Trauner tekende voor de Oostenrijkse openingstreffer, waarna ook Christoph Baumgartner en Marko Arnautovic trefzeker waren.

Dankzij deze overwinning schijnt de zon weer boven de Oostenrijkse EK-selectie. De huidige drie punten zijn waarschijnlijk genoeg om als een van de beste nummers drie door te gaan naar de laatste zestien van het EK, maar om aan alle twijfel een einde te maken heeft de formatie van bondscoach Ralf Rangnick eigenlijk nog een punt nodig. Bij een zege op Nederland kan het land zelfs nog tweede worden in Groep D. Er bestaat zelfs nog een piepkleine kans op groepswinst, maar dan moeten de voetbalgoden wel echt het allerbeste voor hebben met Das Team.

Oostenrijk blaakt in elk geval van het zelfvertrouwen. Dat geldt met name voor Baumgartner, die in maar liefst zes van zijn laatste zeven interlands trefzeker was. In het Red Bull-systeem van Rangnick voelt de aanvallende middenvelder zich als een vis in het water. Mede dankzij zijn sterke spel wist Oostenrijk in zijn laatste negen duels maar liefst acht keer ongeslagen te blijven.

Blessures en schorsingen

In de aanloop naar het EK zag Oostenrijk de ene na de andere sterkhouder wegvallen. Nu kan het land echter opgelucht ademhalen, want de huidige EK-selectie kent geen serieuze blessuregevallen. Gernot Trauner hoopt de voor hem extra speciale wedstrijd tegen Oranje te halen, nadat hij in het vorige duel uitviel met een – zo bleek later – lichte spierblessure.

Wel staan er bij Oostenrijk ontzettend veel spelers op scherp. Maar liefst zeven spelers zijn bij een volgende gele kaart geschorst, waaronder ook de sterspelers Baumgartner en Arnautovic.

Onderlinge ontmoetingen

Nederland had in het verleden meestal weinig moeite met Oostenrijk, want het wist de laatste zeven onderlinge ontmoetingen allemaal te winnen. De laatste keer dat we de Oostenrijkers tegen het lijf liepen was tijdens de groepsfase van het EK 2020. Op 17 juni 2021 won Oranje met 2-0 in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam met Dumfries als grote uitblinker. Al vroeg in de wedstrijd versierde de rechtsback een strafschop, die door Depay feilloos werd binnengeschoten. Na de thee wist hij op aangeven van Donyell Malen zijn naam ook zelf op het scorebord te zetten.

Verwachte opstellingen Nederland en Oostenrijk

Conclusie

Als je de elftallen van Nederland en Oostenrijk naast elkaar legt, zal iedereen met ook maar een greintje voetbalverstand concluderen dat Oranje dinsdagavond favoriet is. Toch is een Nederlandse zege in onze ogen geen abc’tje. Het EK duurt voor onze jongens hopelijk nog lang, dus Koeman zou deze laatste groepswedstrijd best wel eens kunnen aangrijpen om wat te energie te sparen. Bovendien heeft Oostenrijk eigenlijk nog een punt nodig om zich definitief te verzekeren van een startbewijs voor de achtste finales. Wij voorspellen daarom dat het Nederlands elftal de groepsfase zal afsluiten met een gelijkspel.

Doe jouw voorspelling in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Nederland – Oostenrijk!

Gaat Oranje winnen van Oostenrijk?

  • Absoluut! De Nederlandse leeuw gaat ook in Berlijn weer brullen!
  • Nee. Een gelijkspel is genoeg om een zware tegenstander in de achtste finales te ontlopen.
176+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:39
247+
Rafael van der Vaart walgt van Valentijn Driessen: ‘Tenenkrommend’
23:15
131+
Onzekerheid over Oranjemars in München
22:46
220+
Puscas waarschuwt Oranje: ‘Jullie moeten je zorgen maken’
22:22
57+
‘Gio’ voegt Nederlander toe aan technische staf Besiktas
21:50
63+
Selectie en staf Oranje genieten van rustdag
21:14
146+
Georgische ploeg rijkelijk beloond door gefortuneerde landgenoot
20:59
50+
Spaanse groeibriljant Yamal slaagt voor examen
20:36
356+
Julián Carranza tekent meerjarig contract bij Feyenoord
20:15
143+
‘Zaakwaarnemer Uruguayaans talent in Rotterdam voor onderhandelingen’
19:53
358+
Sneijder stipt missing-link Oranje aan
19:32
132+
‘Feyenoord akkoord met Zweedse assistent-coach’
18:47
648+
Derksen kookt van woede door ‘schandalig’ Oranje en KNVB
18:29
31+
Southgate zelfbewust: “Ik weet dat de fans niet blij met me zijn”
18:10
251+
“Ik droom wel eens van dat Oranje-middenveld”
17:50
898+
Ooijer laakt keiharde Koeman-actie: “Hou ik niet van”
17:30
129+
Driessen fileert Roemeen met ‘vrouwenkapsel’: “Helemaal niks gepresteerd”
17:10
26+
Talentvolle Leipzig-Nederlander komend seizoen te bewonderen in KKD
16:50
36+
Heerenveen heeft nieuwe ‘artiest op de vleugel’ binnen
16:30
444+
Ervaringsdeskundige waarschuwt Oranje: “Dan lig je er uit”
16:11
125+
België niet bang voor Frankrijk: “Je kunt ook van Nederland verliezen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie