Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Spanje – Italië: Zuid-Europeanen strijden om groepswinst

Foto: Voorbeschouwing Spanje – Italië: Zuid-Europeanen strijden om groepswinst

Het wordt donderdagavond smullen in groep B, als met Spanje en Italië twee titelkandidaten tegenover elkaar staan in Gelsenkirchen. Beide voetbalreuzen wisten hun eerste EK-duel te winnen en lijken daarmee al bijna verzekerd van een plaats in de achtste finales. Toch zijn de belangen in deze tweede groepswedstrijd gigantisch, want de winnaar van dit duel kroont zich vrijwel zeker tot groepswinnaar. Lees snel verder om alles te weten te komen over deze Zuid-Europese titanenstrijd!

Stand in de groep

Al na de eerste speelronde zien we twee uitgesproken favorieten in groep B. Spanje en Italië pakten in hun EK-opener direct de volle buit en staan daarmee nu al met een been in de achtste finales van het EK. Hun onderlinge duel van donderdagavond kan echter weleens bepalend worden in de strijd om groepswinst. Albanië en Kroatië staan nog op de hatelijke nul en staan daarom vol onder druk. Zij hebben nog twee wedstrijden de tijd om met hangen en wurgen een plek om zich bij de laatste zestien landen van dit EK te scharen.

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

Spanje had zich geen betere EK-start kunnen wensen. Met een comfortabele 3-0 overwinning lieten de Zuid-Europeanen zaterdagavond namelijk geen spaan heel van het toch niet misselijke Kroatië. De eindstand stond zelfs bij rust al op het scorebord via doelpunten van Alvaro Morata, Fabian Ruiz en Dani Carvajal. Na de thee probeerde Kroatië met onder meer een gemiste strafschop nog wel wat terug te doen, maar de Spaanse zege kwam geen moment meer in gevaar.

De Spaanse pers was na afloop natuurlijk lyrisch over het optreden van hun nationale ploeg. “Een ander, gedurfd, druk zettend en modern Spanje”, zo kopte het toonaangevende Marca. We kregen inderdaad een heel ander Spanje dan voorheen. Op voorgaande toernooien speelden de Spanjaarden de bal vaak oeverloos rond, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. In Berlijn had Spanje echter het minste balbezit en kwam het ook tot minder doelpogingen dan Kroatië. La Roja speelde echter veel dynamischer en onvoorspelbaarder dan hun tegenstander.

Met zijn nieuwe speelwijze zou Spanje dit EK weleens heel ver kunnen komen. Voor bondscoach Luis de la Fuente is er in elk geval geen enkele reden om veel aan zijn ploeg te sleutelen. Waarschijnlijk zullen we daarom donderdagavond grotendeels dezelfde elf namen aan de aftrap zien als afgelopen zaterdag tegen Kroatië.

Blessures en schorsingen

Het lijkt erop dat Spanje donderdagavond op volle oorlogssterkte is. Aymeric Laporte moest de openingswedstrijd van afgelopen weekend nog laten schieten, maar de ervaren verdediger traint inmiddels weer mee. Alvaro Morata moest tegen Kroatië geblesseerd naar de kant, maar ook bij hem lijkt de schade gelukkig mee te vallen.

Rodri staat tegen Italië echter op scherp. De middenvelder moest tegen Kroatië een gele kaart incasseren en is bij een volgende prent geschorst.

🇮🇹 Italië: teaminfo en vorm

Italië kwam in zijn EK-openingswedstrijd met de schrik vrij. De regerend Europees kampioen beleefde een horrorstart, want tegen Albanië keek het na amper 23 seconden op de klok al tegen een 0-1 achterstand aan. De Azzurri stelden echter snel orde op zaken en stonden een kwartier later alweer op een 2-1 voorsprong via goals van Alessandro Bastoni en Nicolo Barella. In het restant van de wedstrijd kregen de Italianen wel kansen op een ruimere score, maar het zou uiteindelijk bij 2-1 blijven in het Signal Iduna Park in Dortmund.

Zodoende heeft Italië zijn eerste drie punten al op zak en is het net als Spanje al bijna zeker van een plek in de achtste finales van het EK. Toch lijkt de ploeg van Luciano Spalletti qua niveau nog ver verwijderd van de ploeg die het EK van 2020 op zijn naam wist te schrijven. “Om eerlijk te zijn, denk ik dat Spanje over meer individuele kwaliteiten beschikt”, aldus middenvelder Davide Frattesi. “Dat kunnen we echter compenseren met onze Italiaanse strijdlust en passie. Het is voor ons zaak om veel in de duels te komen”.

Italie zal dit EK dus uit een ander vaatje moeten tappen, want er is nog geen nieuwe Alessandro Del Piero of Francesco Totti opgestaan bij de Zuid-Europeanen. De selectie van Spalletti bestaat vooral uit harde werkers die het teambelang voorop stellen. Het zal dit EK vooral aankomen op de mouwen opstropen en op de tanden kunnen bijten, al heeft Barella wel wat speciaals. De Italiaanse hoop rust voornamelijk op zijn schouders.

Blessures en schorsingen

Dat Italië dit EK niet tot de topfavorieten behoort, komt ook deels door de vele blessures. Onder meer Nicolo Zaniolo, Francesco Acerbi en Giorgio Scalvini konden door blessureleed een streep zetten door het EK. De huidige EK-selectie is tot dusverre echter wel gevrijwaard van blessures.

Riccardo Calafiori en Lorenzo Pellegrini staan dit EK al op een gele kaart. Dat betekent dat zij bij een volgende gele kaart een schorsing zullen moeten uitzitten.

Onderlinge ontmoetingen

Spanje en Italië liepen elkaar in het verleden natuurlijk al vaak tegen het lijf. Het duel van donderdagavond in de Veltins Arena wordt namelijk alweer de 37ste onderlinge ontmoeting tussen beide Europese grootmachten.

Met veertien Spaanse overwinningen, twaalf Italiaanse zeges en tien gelijke spelen zijn beide landen behoorlijk aan elkaar gewaagd. De laatste jaren was Spanje echter duidelijk de bovenliggende partij, want drie van de laatste vier onderlinge ontmoetingen waren een prooi voor La Roja. Dat was ook tijdens het laatste duel tussen beide landen het geval. In de halve finales van de Nations League in de Grolsch Veste in Enschede won Spanje met 2-1 dankzij goals van Yeremi Pino en Joselu. Domenico Berardi was namens de Italianen trefzeker vanaf de strafschopstip.

Verwachte opstellingen Spanje en Italië

Conclusie

Iedere voetballiefhebber kijkend natuurlijk halsreikend uit naar dit topaffiche tussen de voormalig en regerend Europees kampioen. Spanje is na zijn sterke optreden tegen Kroatië licht favoriet, maar Italië weet op grote toernooien vaak boven zichzelf uit te stijgen. Beide landen staan al op drie punten, dus de absolute noodzaak om in dit tweede groepsduel vol gas te gaan is er niet. Een gelijkspel zou beide landen daarom helemaal niet slecht uitkomen.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor Spanje – Italië!

Wie kroont zich tot groepswinnaar in Groep B?

  • Spanje. Dat land heeft het beste elftal!
  • Italië. De Italiaanse passie zal doorslaggevend zijn!
  • Geen van beiden. Kroatië of Albanië knokken zich terug en pakken de groepswinst.
13+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:10
5+
“Ik droom wel eens van dat Oranje-middenveld”
17:50
89+
Ooijer laakt keiharde Koeman-actie: “Hou ik niet van”
17:30
32+
Driessen fileert Roemeen met ‘vrouwenkapsel’: “Helemaal niks gepresteerd”
17:10
8+
Talentvolle Leipzig-Nederlander komend seizoen te bewonderen in KKD
16:50
19+
Heerenveen heeft nieuwe ‘artiest op de vleugel’ binnen
16:30
204+
Ervaringsdeskundige waarschuwt Oranje: “Dan lig je er uit”
16:11
46+
België niet bang voor Frankrijk: “Je kunt ook van Nederland verliezen”
16:00
274+
Spanje staat in brand, maar loert naar Nederland-Roemenië
15:52
393+
Roemenië juist blij met Oranje als tegenstander? ‘Lekker voor ze’
15:30
660+
‘Oranje-speler misdraagt zich in Wolfsburg’
15:12
10393+
‘Kevin De Bruyne maakt transfer van 100 miljoen’
15:05
180+
‘Nieuw Ajax-shirt is slechte grap’
14:55
81+
Mossou zag ploeterende Oranje-speler: ‘Van kwaad tot erger’
14:38
264+
Zo reageren de Roemeense media op treffen met Nederland
14:23
571+
Dirk Kuijt doet prognose voor Nederland – Roemenië
14:00
689+
Huwelijk Ajax en Jordan Henderson onder druk
13:40
187+
Van der Gijp donderdagavond niet in Vandaag Inside, dit is waarom
13:25
466+
Driessen pleit voor opvallende Veerman-vervanger in Oranje
13:17
119+
‘Ten Hag wil naast Van Nistelrooij ook Eredivisie-hoofdcoach halen’
13:00
11+
Geluk bij een ORANJE-CRASH, politie ziet ze vliegen! | SN Update Oranje
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie