Voorbeschouwing Sparta – Feyenoord: Eerste Rotterdamse derby voor Priske

Foto: Voorbeschouwing Sparta – Feyenoord: Eerste Rotterdamse derby voor Priske

Sparta staat voor een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Op zondagmiddag komt stadsgenoot Feyenoord op bezoek. In deze wedstrijd bepalen de twee clubs wie de komende maanden de beste club van Rotterdam is. Voor Brian Priske wordt het zijn eerste Rotterdamse derby, terwijl Jeroen Rijsdijk inmiddels enige ervaring heeft in deze mooie stadsderby.

Sparta Rotterdam: teaminfo en vorm

De ploeg van Rijsdijk heeft na twee wedstrijden twee punten verzameld. Vanuit het oogpunt van Sparta hadden dat er echter meer moeten zijn. Vooral in de seizoenopener tegen Heracles heeft Sparta echt twee punten laten liggen. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Sparta was negentig minuten lang de bovenliggende partij en had 68% balbezit gedurende de hele wedstrijd. Dat balbezit niet alles is, bleek wel uit deze wedstrijd tegen Heracles. Ondanks het overwicht kon Sparta niet veel grote kansen creëren. Hoewel Sparta de wedstrijd had moeten beslissen, hield Heracles knap stand.

Afgelopen week mocht Sparta echter spreken van een gewonnen punt. Tegen FC Twente eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Het leek erop dat Sparta zou verliezen na het doelpunt van Sem Steijn in de 75e minuut. Maar Tobias Lauritsen dacht daar anders over en scoorde in blessuretijd de gelijkmaker, waardoor Sparta toch met een punt terugkeerde naar Rotterdam.

Het lijkt erop dat Sparta nog niet het niveau van vorig seizoen heeft bereikt. Dit is niet verrassend, gezien het vertrek van spelers als Tijs Velthuis, Django Warmerdam, Bart Vriends, Patrick Brouwer en Delano van Crooij.

Blessures en schorsingen

Rijsdijk kan tegen Feyenoord over een geheel fitte selectie beschikken.

Feyenoord: teaminfo en vorm

Bij Feyenoord is er in de afgelopen twee weken al veel gebeurd. In een spectaculaire wedstrijd versloeg Feyenoord PSV in de Johan Cruijff Schaal en behaalde daarmee de eerste prijs van het seizoen. Priske begon het seizoen uitstekend. De Deen startte met een 3-4-3 formatie, waarmee hij redelijk succesvol was tegen PSV. Hoewel PSV vier keer scoorde, was Feyenoord eveneens vier keer trefzeker en won het uiteindelijk na strafschoppen.

Toch lijkt Priske voorlopig afgestapt te zijn van deze formatie. Tegen Willem II speelde Feyenoord teleurstellend gelijk (1-1). Zowel de fans als de media waren niet enthousiast over de 3-4-3 formatie en dat kreeg Priske te horen. Afgelopen week tegen PEC Zwolle begon Feyenoord verrassend genoeg in een ‘normale’ 4-3-3 formatie. Dit bleek direct succesvol. PEC werd met 1-5 vernederd op eigen veld.

Een verandering van formatie was niet het enige dat er de afgelopen weken gebeurde. Calvin Stengs leek op weg naar het Amerikaanse Charlotte FC, maar uiteindelijk ging de deal niet door. De aanvallende middenvelder liet zijn voeten spreken tegen PEC en werd met 1 doelpunt en 2 assists de man van de wedstrijd. Sinds de wedstrijd tegen PEC heeft Feyenoord zich ook nog versterkt met Ibrahim Osman, die gehuurd wordt van Brighton & Hove Albion.

Blessures en schorsingen

Osman kan echter nog niet meedoen tegen Sparta, aangezien zijn visum nog niet is geregeld. Verder zijn Gernot Trauner, Jeyland Mitchell en Quilindschy Hartman afwezig vanwege blessures.

Onderlinge ontmoetingen

Feyenoord is logischerwijs de sterkere van de twee in de recente ontmoetingen. Vijf van de laatste zes wedstrijden werden allemaal gewonnen door Feyenoord. De laatste overwinning van Sparta dateert van 2017, toen Mathias Pogba het titelfeestje van Feyenoord met één week wist uit te stellen.

Conclusie

Feyenoord is de laatste jaren dominant geweest tegen Sparta, maar dat was in het tijdperk van Arne Slot. Met Brian Priske begint alles weer opnieuw en maakt Sparta uiteraard weer kans om te winnen. Als Feyenoord echter het niveau haalt van de wedstrijd tegen PEC, zou het geen probleem moeten zijn om op Het Kasteel van Sparta te winnen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Sparta – Feyenoord.

Welke club weet de Rotterdamse derby te winnen?

  • Sparta natuurlijk!
  • Gelijkspel
  • Feyenoord wint!
50+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
33+
Derksen ziet Nederlandse superster in Champions League: ‘Niet normaal!’
23:15
19+
Mbappé trefzeker voor Real Madrid in Champions League, schiettent in München
23:00
30+
Van Dijk en Gakpo bezorgen Slot en Liverpool zege op Milan
22:05
0+
‘Van Persie voor de Kerst alweer weg, dit is zijn vervanger’
22:04
29+
Voorbeschouwing Feyenoord – Bayer Leverkusen: Rotterdammers direct aan de bak
21:54
40+
Wereldgoal Steijn brengt Robin van Persie in grote problemen
21:17
191+
Joey Veerman: ‘Ik ben toch niet de eerste?’
21:10
124+
‘Ajacied moet salaris inleveren’
21:02
112+
Buitenland kijkt met open mond naar één man bij Juventus-PSV
20:51
87+
Luuk de Jong heeft het over ‘ballen tonen’ na harde nederlaag
20:36
73+
PSV compleet vernederd door Juventus, topspeler kop van jut
20:18
56+
Oranje-feestje in opstellingen AC Milan-Liverpool
20:11
101+
Van Basten haalt hard uit naar Bakayoko
20:09
184+
‘Juventus-PSV krijgt dramatisch staartje’
19:43
114+
Ajax maakt ‘noodtransfer’ officieel
19:32
36+
‘Nederlands voetbal gaat eraan!’
19:29
17+
‘Zien jullie liever een dooie lul voor de camera?’
19:24
276+
‘Ontslag op staande voet na Juventus-PSV’
19:16
61+
‘Eén ding verpest Juventus-PSV’
18:46
200+
PSV-talent maakt Champions League-droom waar tegen Juventus
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie