Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Turkije – Portugal: Strijd om groepswinst barst los

Foto: Voorbeschouwing Turkije – Portugal: Strijd om groepswinst barst los

Zaterdagavond gaan Turkije en Portugal strijden om de koppositie in Groep F. Beide landen pakten in hun eerste EK-duel de volle buit en staan daarmee al met één been in de achtste finales, al moesten zij allebei hard werken om de overwinning over de streep te trekken. Ook de tweede groepswedstrijd in Dortmund belooft ontzettend spannend te worden, want de winnaar kroont zich vrijwel zeker tot groepswinnaar! In deze voorbeschouwing vertellen wij je alles wat je moet weten in aanloop naar het EK-duel tussen Turkije en Portugal.

Stand in de groep

Al na amper een speelronde zien we een duidelijke schifting in Groep F. Turkije en Portugal trapten hun EK af met een overwinning en zullen zaterdagavond in een rechtstreeks duel gaan strijden om groepswinst. De verliezers Tsjechië en Georgië staan nog met lege handen en moeten vrezen voor vroegtijdige uitschakeling, maar hebben nog twee groepswedstrijden de tijd om daar verandering in te brengen.

🇹🇷 Turkije: teaminfo en vorm

Voor de neutrale kijker is EK dit sowieso al smullen, en ook de 3-1 overwinning van Turkije op Georgië behoort absoluut tot een van de hoogtepunten van dit toernooi. Beide landen speelden alsof hun leven ervan af hing en haalden alles uit de kast om te kunnen winnen. Daarnaast waren de eerste twee Turkse goals werkelijk om je vingers bij af te likken. Bij de openingstreffer van Mert Müldür kwam wellicht nog wat geluk kijken, maar met name de 2-1 van wonderkind Arda Güler was simpelweg pure klasse. Georgië gaf de strijd echter niet op en was enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Pas diep in blessuretijd gooide invaller Kerem Aktürkoglu het duel eindelijk in het slot. Hij kon de bal simpel in een leeg doel schuiven, nadat de Georgische doelman mee naar voren was gegaan.

Ook tegen Portugal verwachten wij weer behoorlijk wat spektakel van Turkije. Het land speelt wederom een veredelde thuiswedstrijd, want reken maar dat het Signal Iduna Park in Dortmund weer vol zal zitten met tienduizenden bloedfanatieke Turken. Bovendien kan bondscoach Vincenzo Montella nu echt niet meer om de supertalenten Kenan Yildiz en Güler heen. Hun frivoliteit in combinatie met de altijd aanwezige Turkse passie maken van dit Turkije een gevaarlijke outsider voor dit EK.

De Turkse voetbalfans kunnen dus weer echt trots zijn op hun nationale ploeg. Een gelijkspel tegen Portugal volstaat hoogstwaarschijnlijk voor een plek bij de laatste zestien, maar daar zal Montella niet op gokken. Turken spelen immers altijd met hun hart en niet zozeer met hun hoofd. De overwinning op Georgië smaakt naar meer en Güler staat te trappelen om ook het Portugal van Ronaldo op de knieën te krijgen.

Blessures en schorsingen

Müldür moest tegen Georgië in de slotfase geblesseerd naar de kant. De schade lijkt echter mee te vallen, dus waarschijnlijk kan de rechtsback gewoon in actie komen tegen Portugal.

Verdediger Abdülkerim Bardakci en aanvoerder Hakan Calhanoglu moeten echter uitkijken. Zij staan namelijk al op scherp en kunnen bij een volgende gele kaart een schorsing tegemoet zien.

🇵🇹 Portugal: teaminfo en vorm

Ook Portugal begon zijn EK direct met drie punten door Tsjechië met 2-1 te verslaan. De Europees kampioen van 2016 werd echter flink op de proef gesteld. Na ruim een uur spelen kwamen Cristiano Ronaldo en consorten zelfs op een 0-1 achterstand. Dankzij een eigen goal van de Tsjechen en de winnende treffer van invaller Francisco Conceição in blessuretijd konden de Portugezen alsnog opgelucht ademhalen. De oud-Ajacied kon in zijn Amsterdamse periode geen potten breken, maar hij was maandagavond wel ontzettend belangrijk voor A Seleção das Quinas.

Dankzij deze overwinning ligt Portugal op koers voor groepswinst en daarmee ook een mogelijke confrontatie met Oranje in de kwartfinales van het EK. Als Portugal groepswinnaar wordt en Nederland in zijn poule achter Frankijk op de tweede plek eindigt, dan behoort dat scenario namelijk tot de mogelijkheden. Dat de Portugezen tegen Tsjechië nog niet echt top waren, doet er verder niet zo toe. Bij de Zuid-Europeanen draait immers alles om het resultaat – zo wisten zij tijdens hun gouden EK van 2016 pas in de halve finales hun eerste wedstrijd binnen 90 minuten te winnen.

De jonge Conceição was maandagavond de held van Portugal, maar eigenlijk gokt bondscoach Roberto Martinez dit toernooi vooral op routine. De 39-jarige Cristiano Ronaldo is bezig aan zijn zesde(!) EK en ook de 41-jarige Pepe heeft natuurlijk al het een en ander meegemaakt. Pepe stond in zijn tijd bij Real Madrid bekend als een echte smeerlap, maar tegenwoordig is hij een slimme verdediger die nauwelijks overtredingen nodig heeft om zijn tegenstanders af te stoppen.

Blessures en schorsingen

Bij Portugal loopt alles op rolletjes, want Roberto Martinez kan beschikken over een volledig fitte selectie. De Portugezen moeten het dit EK echter wel stellen zonder wingback Raphael Guerreiro.

Wel zullen Rafael Leão en Conceição zaterdagavond op hun tellen moeten passen. Zij liepen in de eerste groepswedstrijd tegen een gele kaart aan en zijn bij een volgende prent geschorst.

Onderlinge ontmoetingen

Portugal doet het meestal prima tegen Turkije. Vande voorgaande negen onderlinge ontmoetingen wonnen de Portugezen namelijk maar liefst zeven keer. Tweemaal bleek Turkije te sterk voor Portugal. Opmerkelijk genoeg eindigden interlands tussen beide landen nog nooit in een gelijkspel.

De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was tijdens de play-offs om een startbewijs voor het WK van 2022 in Qatar. Op 24 maart 2022 was Portugal voor eigen publiek met een 3-1 overwinning duidelijk te sterk voor Turkije. Otavio, Diogo Jota en Matheus Nunes tekenden die avond voor de Portugese treffers en Burak Yilmaz deed wat terug namens Turkije.

Verwachte opstellingen Turkije en Portugal

Conclusie

Portugal had het in zijn openingswedstrijd tegen Tsjechië erg moeilijk. Ook tegen Turkije gaan Ronaldo en consorten waarschijnlijk weer een zware avond tegemoet. Met Yildiz en Güler als smaakmakers blaken de Turken van het zelfvertrouwen. Bovendien speelt Turkije dit EK eigenlijk alleen maar thuiswedstrijden, want er wonen natuurlijk miljoenen Turken in Duitsland. Het zou ons daarom niets verbazen als deze EK-wedstrijd in een gelijkspel zal eindigen.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Turkije – Portugal!

Wie gaat dit EK-duel winnen?

  • Turkije. Arda Güler gaat ook tegen Portugal schitteren!
  • Portugal. Cristiano Ronaldo loodst zijn land naar de overwinning!
  • Geen van beiden. Turkije en Portugal nemen allebei genoegen met een punt.
20+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:17
0+
Zorgen om Bellingham: “Wat ik zag maakte me ongerust”
18:00
1+
Voorbeschouwing Engeland – Slowakije: Geeft Engeland nu wel thuis?
17:48
25+
PSV’er gefrustreerd: “Ik ben ontgoocheld dat ik niet speel”
17:35
161+
‘Totale verbazing over aanstelling Priske bij Feyenoord’
17:21
52+
Verrassingen in opstelling Italië tegen Zwitserland
17:07
68+
Dest maakt in video aan PSV-fans toekomstbeslissing bekend
17:00
235+
PSV wil ‘EK-schlemiel’ voor jaren vastleggen
16:55
101+
Dit zijn de opstellingen van Zwitserland en Italië
16:17
2016+
Roemeense pers haalt hard uit naar ‘Nederland’
15:47
296+
‘Ajacied wil vertrekken, en snel ook’
15:32
10660+
‘Kevin De Bruyne maakt transfer van 100 miljoen’
15:17
94+
“Een stunt van Roemenië tegen Oranje is écht mogelijk”
14:48
121+
“Uiteindelijk betaalt Joey Veerman daar dan de prijs voor”
14:33
39+
Sambo: ‘Yorbe verdient echt respect, maar ik wilde niet wat hij deed’
14:17
26+
ESPN legt commentator exclusief vast
14:00
2437+
Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Roemenië: Koeman valt toch weer terug
13:52
41+
Nieuwe club Bart Vriends bekend: prachtig avontuur
13:48
610+
Memphis Depay ruilt haarband in voor compleet nieuw kapsel
13:35
103+
‘Veel gesprekken met Ajax gehad, maar het is niet gelukt’
13:20
206+
Derksen hekelt ‘onprofessionele’ Koeman: “Dit kan je niet maken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie