Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Wat is de geschiedenis van Oostenrijk op het EK?

In deze miniserie wordt iedere tegenstander uit de poule van Nederland op het aankomende Europees kampioenschap uitgelicht op basis van hun EK-geschiedenis. Oostenrijk is de derde en laatste tegenstander in de groepsfase van Oranje. Maar hoe is de geschiedenis van het Alpenland op het EK?

Geschiedenis van Oostenrijk op het Europees kampioenschap

Deze zomer doet Oostenrijk voor de vierde keer mee, met bondscoach Ralf Rangnick, aan het Europees Kampioenschap. Na 2008, 2016, 2020 hebben ze zich nu geplaatst voor het EK 2024 in Duitsland.

Debuut

Oostenrijk debuteerde pas in 2008 op het Europees kampioenschap. Voor dit eindtoernooi hoefde ze ook geen kwalificatie te spelen, omdat het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk werd gehouden. Hierdoor was Oostenrijk automatisch gekwalificeerd. In de groepsfase waren de Oostenrijkers gekoppeld aan buurland Duitsland, Kroatië en Polen.

Deze groepsfase is er één om snel te vergeten voor Oostenrijk. Na drie wedstrijden eindigden ze met slechts één punt op de derde plaats, hierdoor waren ze uitgeschakeld. Alleen tegen Polen werd, weliswaar in de blessuretijd, gelijkgespeeld.

EK 2016

In 2016 kwalificeerde Oostenrijk zich voor de tweede keer voor het Europese landentoernooi. Dit keer zaten ze in een poule met Portugal, Hongarije en debutant IJsland. De openingswedstrijd werd met 2-0 verloren van Hongarije. Het tweede duel werd knap met 0-0 gelijkgespeeld tegen latere EK-winnaar Portugal. De beslissende wedstrijd werd in de blessuretijd verloren van het verrassend goed presterende IJsland. Hierdoor strandde het avontuur, net als in 2008, in de groepsfase.

EK 2020

Tijdens het EK 2020, dat vanwege de coronapandemie werd verplaatst naar de zomer van 2021, kwam Oostenrijk net als bij het komende EK bij Nederland in de groep. Oekraïne en Noord-Macedonië maakten de poule compleet. De Oostenrijkers pakte zes punten uit drie wedstrijden waardoor ze tweede in de groep werden, achter Oranje. Hierdoor had het Alpenland voor de eerste keer in de historie de achtste finale bereikt.

In laatste zestien stond Oostenrijk een zware wedstrijd te wachten: Italië was de tegenstander. Op Wembley stond na 90 minuten de brilstand op het bord. Italië opende de ban in de eerste helft van de verlenging. Ook de 2-0 werd nog in de eerste helft gemaakt. In de tweede helft van de verlenging kwam Oostenrijk nog terug tot 2-1, maar daar bleef het bij. Oostenrijk was uitgeschakeld door latere winnaar Italië.

Gaat Oostenrijk de groepsfase overleven?