Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa

Foto: Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa

De innige relatie tussen profvoetballers en muziek is niets nieuws. Johan Cruijff bracht in 1969 het nummer ‘Oei Oei Oei’ uit, Ruud Gullit heeft twee singles op zijn naam staan en tegenwoordig hebben we de rappers Memphis Depay en Noa Lang in de gelederen. Uitvoerende artiesten zijn er dus genoeg, maar waar luisteren voetballers in hun vrije tijd naar? SoccerNews analyseerde de Spotify-profielen van vijf Eredivisieclubs. In deze aflevering: de muzieksmaak van de spelers van AZ.

SN onderzoekt de muzieksmaak van AZ-spelers

Alkmaar is een heuse kweekvijver voor muzikaal talent. Dat zou je misschien niet denken. De meeste mensen kennen Alkmaar alleen vanwege de kaasmarkt. Toch komen een aantal van Nederlands grootste artiesten uit de Noord-Hollandse stad. Karin Bloemen mag dan wel Wat Voor Weer Zou Het Zijn In Den Haag gezongen hebben; ze blijft een Alkmaarse.

Ook Angela Groothuizen, Marco Borsato en Gerard Joling zijn geboren Kaaskoppen. Toch zul je Ticket To The Tropics niet snel horen in het AFAS Stadion. De muziek in het Alkmaarse stadion is niet veel anders dan muziek in de voetbalkantine bij de plaatselijke amateurs: een mooie mix tussen het levenslied (René Schuurmans met Laat de zon in je hart, bijvoorbeeld) en behoorlijke beukers (zoals Gimme Bass van Outsiders).

Waar luisteren de selectiespelers van AZ naar?

Een van de spelers die de muzikale selectie van de DJ in het AFAS Stadion ongetwijfeld kan waarderen, is reservedoelman Hobie Verhulst. Zijn Spotify-lijsten staan vol met EDM-knallers en Nederlandstalige platen. De elektronische knallers zijn een tandje zachter dan Outsiders, maar Animals van Martin Garrix is toch zeker een track van een stevig kaliber.

Ook lijkt Verhulst groot liefhebber te zijn van René Froger. In zijn lijst met Nederlandstalige muziek zien we het Toppers-lid meer dan eens terug. Ook zien we geboren Alkmaarder Gerard Joling in de lijst. Verder komen Sterren.nl-favorieten Wesly Bronkhorst, Rob Ronalds en Tino Martin voorbij. “Vroeger, op de markt in Italia…”, lekker hoor!

Alkmaar, hiphopstad?

Op het Spotify-profiel van Verhulst is er ook nog ruimte voor een ander genre: hiphop. De keeper is geboren in 1993, dus zijn voorkeur zal misschien liggen bij zijn old school playlist met daarin 50 Cent en Dr. Dre. Natuurlijk moet hij ook aansluiting vinden bij de jongere generatie, zoals Denso Kasius en Maxim Dekker. Zij luisteren liever naar Nederlandstalige hiphop. De inmiddels vertrokken Jens Odgaard was eenzaam in zijn liefde voor hiphop: hij luisterde het liefst naar hiphop uit het Verenigd Koninkrijk.

Actief van Lijpe, Skere Tijden van Josylvio, Kifesh van Sevn Alias. Maxim Dekker heeft een voorkeur voor rauwe Nederlandse straatrap, van muziek met een hoog badboy-gehalte. Maar vergis je niet: schijn bedriegt. In een gezamenlijke playlist met zijn vriendin is de sfeer een stuk liever. In een lijst vol met zwoele afrobeats en Nederlandstalige hiphop, moeten de autoritjes van Dekker en zijn geliefde romantisch zijn.

Buitenlandse spelers

In de Eredivisie scoort hij aan de lopende band, maar hoe scoort hij op de SoccerNews-muzieksmaakmeter? Nee, geintje. Over iemands smaak kun je geen oordeel vellen. Niet dat er bij Pavlidis iets geks te zien op zijn Spotify-profiel hoor. Hij is een trotse Griek en dus vinden we lijsten vol met Griekse pop- en folkmuziek terug. Behalve een neusje voor het doel heeft de spits ook een neusje voor hitjes: Rolling In The Deep van Adele en Leave The Door Open van Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson .Paak) prijken in zijn playlist.

David Møller Wolfe is ook een Top 40-fan. In zijn playlist met zijn favoriete nummers zien we Yellow  van Coldpay en Sex On Fire van Kings of Leon. In zijn andere playlists zijn er ook genoeg Top 40-knallers, oud én nieuw, te vinden. Dynamite van Taio Cruz en Happier Than Ever van Billie Eilish bijvoorbeeld. Ook lijkt Møller Wolfe een gevoelige jongen: zijn playlists zijn goedgevuld met kleine liedjes, zoals Skinny Love van Birdy en Easy On Me van Adele.

De losse heupjes van Pavlidis

Tijdens het bekijken van het Spotify-profiel van Vangelis Pavlidis viel SoccerNews één ding in het bijzonder op. Pavlidis is niet vies van een salsaatje. De Griek heeft in zijn playlists flink wat Latijns-Amerikaanse grooves staan. Wat te denken van de Lambada van Kaoma? Of Suavemente van Elvis Crespo? Nou goed, misschien is het helemaal niet zo bijzonder. Grieken zijn nou eenmaal een Mediterraan volk. Daar zijn de heupjes doorgaans wat losser dan in Noord-Holland.

SN onderzoekt

In SN onderzoekt gaat SoccerNews dieper in op actuele thema’s in de voetballerij. De (onderzoeks)journalisten van SoccerNews.nl bijten zich vast in een complex dossier en zetten dit in heldere taal op jouw scherm. In de serie SN onderzoekt de muzieksmaak in de Eredivisie duikt SoccerNews de Spotify-lijsten in van Eredivisie-spelers.

Disclaimer:

Dit verhaal is gebaseerd op een analyse van openbare Spotify-profielen van selectiespelers van vijf verschillende Eredivisieclubs. Bij het zoeken naar spelers zijn verschillende zoektermen gebruikt. Wanneer niet met zekerheid gezegd kon worden of het gevonden profiel écht van de beoogde speler was, is de speler buiten beschouwing gelaten in deze analyse. Ter verificatie hebben we de betreffende club gevraagd de profielen te controleren.

Wie is jouw favoriete artiest uit Alkmaar?

  • Gerard Joling
  • Angela Groothuizen (Dolly Dots)
  • Marco Borsato
  • Karin Bloemen
40+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie