Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Zwitserland zet stap richting achtste finales, Schotten leven nog

Schotland en Zwitserland hebben hun tweede wedstrijd van het EK met 1-1 gelijkgespeeld. De Schotten kwamen al snel op voorsprong, maar cultheld Xherdan Shaqiri maakte de prachtige gelijkmaker. Er waren vervolgens kansen over en weer, maar goals vielen er niet meer. De Zwitsers gaan zeer waarschijnlijk door met vier punten.

Schotland-Zwitserland eindigde in 1-1 op het EK

In Groep A had Duitsland zich eerder op de woensdagavond geplaatst voor de achtste finales, terwijl Hongarije puntloos bleef. Zwitserland kon ook goede zaken doen, nadat het de eerste groepswedstrijd had gewonnen. Voor de Schotten was het zaak om het blazoen op te poetsen na de veegpartij tegen de Duitsers. Beide ploegen voerden een aantal wijzigingen door. Zo was er onder meer een basisplek voor Xherdan Shaqiri, om wie de nodige twijfel is over zijn fitheid. De momentenvoetballer speelt tegenwoordig in de MLS.

Sterke start Schotland

Gesteund door de zeer fanatieke aanhang startte Schotland voortvarend. Na drie minuten kreeg het al twee corners, al leverde die geen echte kansen op. De goede beginfase werd wel beloond. In de dertiende minuut kopte de Schotse verdediging weg en brak het vervolgens razendsnel uit. De bal werd teruggelegd naar Scott McTominay, die inschoot. Fabian Schär probeerde dicht bij de eigen goal nog te keren, maar in plaats daarvan tikte de Newcastle United-verdediger de bal zeer ongelukkig in eigen doel: 1-0. Zonder die ingreep had doelman Yann Sommer waarschijnlijk kunnen keren.

Prachtige gelijkmaker cultheld Shaqiri

Zo hadden de uitzinnige Schotten de start die ze zo graag wilden. De Zwitsers namen vervolgens het initiatief om iets aan de achterstand te doen. Weer dertien minuten later was het raak, en hoe. Schotland verdedigde al een aantal keer risicovol uit, en ging nu volledig in de fout. Anthony Ralston passte verkeerde terug, waarna Shaqiri de bal meteen in de loop op doel poeierde. De bal krulde geweldig in de linkerkruising: 1-1. In het toernooi van de mooie goals – vooral van afstand – past deze ook perfect. Shaqiri heeft nu op drie EK’s gescoord, terwijl hij dat ook al op drie WK’s deed.

De Zwitsers probeerden erop en erover te gaan. Dan Ndoye zag een geplaatst schot niet het gewenste resultaat hebben. Even later scoorde de aanvaller daadwerkelijk, nadat hij attent na een standaardsituatie. Hij bleek echter zeer nipt buitenspel te staan, waardoor het feest niet doorging. Het tempo bleef hoog, maar het bleef bij 1-1 in de rust in deze vermakelijke eerste helft.

Geen goals meer in tweede helft

In de tweede helft begon Zwitserland aanvankelijk beter. Ndoye ging alleen op doelman Angus Gunn af, maar faalde in de afwerking. Hij schoot naast, terwijl de doelman ook nog contact kreeg met de bal. Schotland kreeg een tik te verwerken met Kieran Tierney die geblesseerd uitviel. Daarna kende het een goede fase en zette flink aan. Andy Robertson sneed een vrije trap gevaarlijk aan, waarbij Grand Hanley op de paal kopte. Er waren kansen over en weer, beide ploegen bleven voor de winst gaan.

Invaller Breel Embolo werd weggestuurd en bleef uiterst koel voor de goal met een raak stiftje. Wat men vermoedde bleek ook de waarheid: de spits stond buitenspel. Een andere offensieve invaller, Zeki Amdouni, kopte net naast na een gevaarlijke vrije trap maar ook hij stond buitenspel. Ze speelden op het randje en dus ook vaak er overheen. Zo bleef het bij 1-1, dat is waarschijnlijk genoeg voor Zwitserland om de volgende ronde te bereiken met vier punten. Schotland heeft hoopt, maar dan moet het wel winnen tegen Hongarije.

130+
Totáál niet bang voor Oranje: “Zou niet kunnen slapen van geluk”
21:06
48+
’40 miljoen euro voor Yankuba Minteh’
21:00
2+
Voorbeschouwing Spanje – Georgië: Strijd tussen David en Goliath in de achtste finales