Dit kan Feyenoord tegen AS Roma verwachten

Foto: Dit kan Feyenoord tegen AS Roma verwachten

Feyenoord neemt het donderdagavond in de kwartfinale van de Europa League op tegen het AS Roma van José Mourinho. Het wordt een bijzondere ontmoeting, aangezien beide ploegen elkaar vorig seizoen nog tegenkwamen in de finale van de Conference League. Destijds waren de Italianen de winnaar, maar dat wil Arne Slot ditmaal met zijn ploeg voorkomen.

Weg naar kwartfinale

Feyenoord plaatste zich afgelopen seizoen voor de groepsfase van de Europa League, waardoor het pas later hoefde in te stromen. In de poulefase kwam het te spelen tegen Midtjylland, Lazio en Sturm Graz. Het leverde Feyenoord, dat vanwege het vertrek van veel spelers veel nieuwelingen in de ploeg had, opvallend weinig problemen op. De Rotterdammers eindigden zelfs op de eerste plek en hoefden daardoor de tussenronde niet af te werken. In de achtste finale kwam het tegenover Sjachtar Donetsk te staan. Na een 1-1 gelijkspel maakte Feyenoord het thuis met 7-1 af. Het ziet dan ook vol vertrouwen de kwartfinale tegemoet.

AS Roma heeft wat meer wedstrijden achter de rug. De winnaar van de Conference League in 2022 mocht eveneens in de poulefase van de Europa League beginnen en trof Real Betis, Ludogorets en HJK Helsinki. De Spanjaarden behaalden over zes wedstrijden meer punten dan AS Roma, waardoor de laatste club nog een tussenronde moest afwerken. Na het met 1-0 verloren duel met RB Salzburg moest de ploeg van Mourinho vrezen voor een uitschakeling, maar dankzij een 2-0 overwinning in de terugwedstrijd mocht het alsnog door. In de achtste finale was AS Roma vervolgens over twee wedstrijden met 2-0 te sterk voor Real Sociedad.

Finale Conference League

Sinds de finale van de Conference League van afgelopen kalenderjaar is er veel veranderd binnen de selectie van Feyenoord. Wie de opstelling van de huidige koploper in de Eredivisie erbij pakt, ziet onder meer de namen van Marcos Senesi, Fredrik Aursnes en Luis Sinisterra op het formulier staan. Het drietal, dat afgelopen seizoen uitblonk in het elftal, vond in de zomer van 2022 onderdak in het buitenland, waardoor Feyenoord opnieuw op zoek moest gaan naar leiders in het elftal. Desondanks zal Slot de laatste wedstrijd erbij pakken om te onderzoeken waar hij AS Roma over twee wedstrijden pijn kan doen.

Waar veel supporters de finaledag ongetwijfeld nog goed zullen herinneren, was de wedstrijd zélf niet direct om over naar huis te schrijven. In een matig duel kwam Mourinho met AS Roma binnen een half uur op een gelukkige wijze op een voorsprong te staan. Het was Nicolo Zaniolo die het geluk had dat hij de bal kon meenemen en het doelpunt op zijn naam schreef. Feyenoord probeerde er vervolgens alles aan te doen om weer op gelijke hoogte te komen, maar had niet het geluk aan haar zijde. Mede door het tijdrekken aan het einde van de wedstrijd kreeg AS Roma het uiteindelijk voor elkaar om de overwinning over de streep te trekken.

Verdedigend AS Roma

AS Roma komt donderdagavond allereerst bij Feyenoord op bezoek, alvorens de Rotterdamse club een week later naar Italië afreist. Zeker in het heenduel hoeft Feyenoord geen aanvallende opponent te verwachten. De tegenstander speelt doorgaans in een 5-2-2-1 systeem. Doelverdediger Rui Patrício heeft standaard Roger Ibañez, Gianluca Mancini en Chris Smalling als centrale verdedigers voor zich staan. Om extra zekerheid in te bouwen staat Leonardo Spinazzola als linksback opgesteld en bezet Nicola Zalewski de rechterkant. De Pool verliest doorgaans de concurrentiestrijd met Rick Karsdorp, maar de voormalig Feyenoorder is geblesseerd.

Het blijft echter niet bij de vijfmans verdediging, want ook op het middenveld stelt Mourinho steevast mensen op die voor de stabiliteit in het team kunnen zorgen. Zo lijken tegen Feyenoord Bryan Cristante en Georginio Wijnaldum als controlerende middenvelders te gaan spelen. De doelpunten moeten komen van de superster Paulo Dybala, die weinig steun heeft in de aanval. Het is dan ook niet voor niets dat AS Roma dit seizoen moeilijk een doelpunt weet te maken. Zo kwam de club in de Serie A voorlopig in 29 wedstrijden niet verder dan 39 treffers. Dybala maakte van dat aantal elf doelpunten.

Vertrouwen bij Feyenoord

Voor Feyenoord zal het naar verwachting dan ook een zware opgave worden om door het verdedigend opererende AS Roma te komen. Aan vertrouwen is er in het team echter geen gebrek. Zo verloor het in de Eredivisie nog altijd uitsluitend van PSV (4-3). In de halve finale van de KNVB Beker verloor het vorige week woensdagavond van Ajax, maar op het spel van Feyenoord was weinig aan te merken. Na de 5-1 overwinning van afgelopen weekend op RKC Waalwijk hoopt Slot dat de bekernederlaag een uitzondering was en dat Feyenoord ook in Europa weer in staat is om boven zichzelf uit de stijgen.

Voor Slot telt maar één ding: een zege. “Een minimale overwinning zou een prima resultaat zijn”, stelde hij op de persconferentie. “Ik heb ook nog geen wedstrijd gezien waarin AS Roma anders uit speelt dan thuis. Maar het maakt natuurlijk wel een verschil als je daar voor 70.000 mensen die tegen jouw ploeg zijn, moet spelen of hier thuis in de Kuip waar iedereen achter Feyenoord staat.”

Bereikt Feyenoord de halve finale?

  • Ja, zeker
  • Nee, AS Roma gaat door
99+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
2+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
3+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
53+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
18+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
297+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
123+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
12+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
89+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
36+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
79+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
219+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
289+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
81+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
141+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie