‘Feyenoord en PSV leidraad voor EK-succes Oranje’

Foto: ‘Feyenoord en PSV leidraad voor EK-succes Oranje’

Valentijn Driessen verwacht niet dat het Nederlands elftal ver gaat komen op het EK 2024 in Duitsland. Oranje plaatste zich na de 1-0 overwinning op Ierland voor het eindtoernooi, maar overtuigde niet. Ook Driessen is totaal niet onder de indruk van het spel van Nederland en ziet dat Oranje ‘een grijze muis’ is geworden op eindtoernooien. De voetbaljournalist voorspelt dan ook weinig goeds tenzij Koeman een blik werpt op het PSV van Peter Bosz en het Feyenoord van Arne Slot.

Hollandsche school verloedert bij Oranje

In zijn column in De Telegraaf begint Driessen met een verwijzing naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, waar Oranje het mooiste voetbal van deze eeuw produceerde. “Wereldkampioen Italië en vicewereldkampioen Frankrijk werden onder bondscoach Marco van Basten in sensationele duels met geweldig offensief en dominant voetbal verslagen alvorens alle reserves in de laatste groepswedstrijd op indrukwekkende wijze Roemenië naar de slachtbank leidden. De Hollandse School van de jaren zeventig bij benadering, toen het Oranje van Johan Cruijff de wereld voor eeuwig veroverde met totaalvoetbal.”

Volgens Driessen is het nu heel anders gesteld met Oranje en heeft de kentering plaatsgevonden na het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar nog wel de finale werd gehaald. “Daarna is het zogenaamde realisme van het winnen er bij Oranje ingeslopen. Winnen voor alles, bij de bondscoaches en internationals. Of ze nou Louis van Gaal en Frank de Boer heten of Wesley Sneijder en Virgil van Dijk. De erfenis van de Hollandse School wordt steeds vaker verkwanseld, zelfs door diegenen die er alles aan te danken hebben, zoals Van Gaal en de huidige bondscoach Koeman.”

De voetbaljournalist vindt dat de nieuwe speelwijze, ondanks onder andere een halve finale in Brazilië, weinig heeft opgeleverd en stelt dat men in het buitenland ook anders tegen Oranje is gaan aankijken. “Zelfs de goodwill is verspeeld; niemand die internationaal nog praat over deelnames van het Nederlands elftal aan de grote toernooien. Oranje is een kleurloze EK- en WK-ganger geworden, een grijze muis zoals de meeste andere landen.”

Feyenoord en PSV als voorbeeld voor Oranje

Driessen zegt dan ook veel liever te kijken naar het PSV onder Bosz en het Feyenoord onder Slot. “Bosz heeft het ingeslapen PSV wakker gekust en de metamorfose, die PSV onder zijn leiding ondergaat, wordt in Eindhoven, Brabant en zelfs heel Nederland bejubeld. Dat prestaties en leuk en goed voetbal handen in hand kunnen gaan bewijst Slot al tweeënhalf jaar bij Feyenoord. De club lag aan de geeuwhonger, maar met een geweldige offensieve en intensieve speelstijl heeft Slot Feyenoord gereanimeerd en wil iedereen een straaltje van de schijnwerpers meepikken.”

Dat geldt volgens Driessen ook voor Koeman, die bij zijn tweede termijn aankondigde om het anders te gaan doen dan zijn voorganger Louis van Gaal, maar ook overstapte naar een systeem met vijf verdedigers. De wedstrijden van Oranje zijn sindsdien net zo slecht en weinig memorabel als ten tijde van het WK 2022 in Qatar. Dat belooft allemaal weinig goeds voor EURO 2024. Of Koeman moet alsnog worden gepakt door de visie van zijn collega’s Slot en Bosz.”

Hoever gaat Oranje komen op het EK?

  • Ze vliegen eruit na de groepsfase
  • Achtste finale
  • Kwartfinale
  • Halve finale
  • Finale
286+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:19
14+
‘Koeman haat hem echt’
15:51
60+
Memphis Depay krijgt mokerslag
15:49
14+
Voorbeschouwing Fortuna Sittard – PSV: koploper moet wonden likken
15:13
53+
‘Arne Slot-drama bij Liverpool’
14:54
59+
Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?
14:36
34+
Priske ziet ondanks nederlaag ‘positieve punten’: “Die moeten we meenemen”
14:24
30+
Ihattaren dolgelukkig met nieuwe kans: “Heb een traantje gelaten”
14:14
55+
‘Onvoorstelbare Feyenoord-miskoop’
14:10
52+
Promes neemt duidelijk besluit over zijn rechtszaak
14:00
26+
Voorbeschouwing Feyenoord – NAC Breda: Kan Feyenoord zich revancheren?
13:55
120+
Perisic geeft update over zijn fitheid: ‘Het is aan de coach, maar…’
13:42
80+
Driessen velt zijn oordeel na CL-blamage: “De ontmaskering van PSV en Feyenoord”
13:22
0+
Koeman maakt voorselectie voor Nations League-duels bekend
13:09
28+
Nieuwe klus voor Van Bommel? “Ik zie wel wat in hem”
12:58
85+
Slot kijkt uit naar Feyenoord-rëunie: “Alleen maar mooie herinneringen”
12:58
2+
Voorbeschouwing Juventus – Napoli en Internazionale – AC Milan: Gevecht om koppositie in de Serie A
12:33
80+
Marktwaarde-crash bij Feyenoord? “Begint hoofdpijndossier te worden”
12:30
99+
Lichtpuntjes in de Feyenoord-duisternis
12:20
89+
Kritiek op psychiater Ihattaren na ‘bijzondere’ uitspraken
11:45
161+
‘Van der Gijp en Derksen gooien vaste Vandaag Inside-gast voor de bus’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie