Oranje mazzelt met EK-loting

Foto: Oranje mazzelt met EK-loting

Het Nederlands elftal heeft gewoon dikke mazzel met de loting voor het EK 2024 in Duitsland. Oranje treft een zwakkere broeder, een zwakkere broeder en Frankrijk in Groep D. Het had allemaal veel erger af kunnen lopen, maar met de huidige opzet van het EK en de vooruitzichten kunnen we ons gaan opmaken voor een Oranjefeest in Düsseldorf.

Opinie: Oranje heeft geluk met loting voor EK-groep en moet fluitend naar Düsseldorf gaan

Het Nederlands elftal zit in een groep met Oostenrijk en Frankrijk. De derde tegenstander en eerste tegenstander van Oranje op het EK is de winnaar van play-offs A waarvan de halve finales Polen-Wales en Finland-Estland zijn. Weer Frankrijk, dacht bondscoach Ronald Koeman. Ik dacht alleen maar: mooi, de topfavoriet in de groep.

Want mijns inziens is het ideaal om een hele sterke tegenstander in de groep te hebben. Zo’n club, of in dit geval land, die 9 punten haalt in de groep en dan moet je het onderling gaan uitvechten met die andere twee. Daar kan Feyenoord over meepraten. Als zij in een poule met Bayern München, Lazio en Celtic hadden gezeten waren ze waarschijnlijk wel verder in de Champions League.

Nederland moet de nummer 24 en misschien 122 van de FIFA-ranking bedwingen

Frankrijk kan lekker 9 punten pakken en dan moet Oranje Oostenrijk bedwingen. Ter vergelijking: Nederland is de nummer 6 van de FIFA-ranking, Oostenrijk staat op die lijst 24e. Daar komt in het slechtste geval nog de nummer 29 Wales bij of in het beste geval de nummer 122 Estland. In de wetenschap dat de nummer 2 en zelfs vier beste nummers 3 van de groep doorgaan is Nederland aan zijn stand verplicht om de achtste finales te halen. Als nummer twee speelt Oranje dan in Düsseldorf. Een ideale speellocatie voor de Oranjefans.

Wat mij verder opviel is dat het gastland Duitsland weer een mooi pouletje voor zichzelf heeft geregeld met tegenstanders als Schotland, Hongarije en Zwitserland. Net als Nederland heeft Duitsland dus ook een groep waarin het zich uit moet kwalificeren. Bij Duitsland als land uit pot 1 kon je dat verwachten. Bij Nederland (pot 3) is heel wat geluk om de hoek komen kijken.

Je zal maar in Spanje wonen

Mijn tweede land Spanje (pot 1) heeft het wat dat betreft een stuk slechter getroffen. Wat heet. De Spanjaarden vrezen nu al met grote vrezen. Als nummer 8 van de wereld even in een groep komen met de nummers 9 en 10. Kroatië en Italië en dan nog het onberekenbare Albanië. Met recht een groep des Doods met een hoofdletter D.

Maar goed als topfavoriet, want dat is Spanje in mijn ogen, moet je iedereen verslaan. La Roja moet er gelijk staan en kan andere EK-favorieten Kroatië en Italië gelijk uitschakelen. Net als het Nederlands elftal zien we Spanje dus ook gewoon terug bij de laatste 16. Wat een feest wordt dat EK (voor mij).

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Oranje moet fluitend Groep D overleven

  • Eens
  • Oneens
3068+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:44
11+
‘Bizar Frenkie de Jong-drama’
19:34
1+
Dit zijn de opstellingen van PEC en AZ
19:29
36+
‘Wout Weghorst krijgt duidelijk signaal’
19:24
47+
‘Nachtmerrie Joey Veerman komt uit’
18:37
140+
Ivan Perisic zet Ajax op scherp met pikante uitspraak
18:03
50+
‘Van Persie-uitdaging tegen FC Groningen’
17:24
47+
‘Mbappé en Bellingham krijgen Ronaldo-behandeling’
17:05
1+
Voorbeschouwing Manchester City – Arsenal: Guardiola versus Arteta
17:00
10+
ZAND in ogen PSV, Feyenoord LOS ZAND | Twee Viertje met Aad #92
16:19
84+
‘Koeman haat hem echt’
15:51
259+
Memphis Depay krijgt mokerslag
15:49
22+
Voorbeschouwing Fortuna Sittard – PSV: koploper moet wonden likken
15:13
199+
‘Arne Slot-drama bij Liverpool’
14:54
123+
Coëfficiëntendrama in aantocht na blamages PSV en Feyenoord?
14:36
48+
Priske ziet ondanks nederlaag ‘positieve punten’: “Die moeten we meenemen”
14:24
42+
Ihattaren dolgelukkig met nieuwe kans: “Heb een traantje gelaten”
14:14
72+
‘Onvoorstelbare Feyenoord-miskoop’
14:10
93+
Promes neemt duidelijk besluit over zijn rechtszaak
14:00
44+
Voorbeschouwing Feyenoord – NAC Breda: Kan Feyenoord zich revancheren?
13:55
144+
Perisic geeft update over zijn fitheid: ‘Het is aan de coach, maar…’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie