Hoopgevende statistieken Ajax in sleutelduel met AEK Athene

Foto: Hoopgevende statistieken Ajax in sleutelduel met AEK Athene

Ajax speelt donderdagavond hét duel van het seizoen. In de eigen Johan Cruijff ArenA moet de ploeg van John van ‘t Schip zien te winnen om te overwinteren in de Conference League. Hoewel de Amsterdammers aan een historisch slecht Europees seizoen bezig zijn, kan Ajax hoop putten uit het verleden. De historie biedt de club namelijk het nodige vertrouwen.

Inside: Ajax heeft tegen AEK Athene overwinning nodig

Dacht Ajax er aan het begin van de poulefase nog aan om de volgende ronde van de Europa League te bereiken door tussen de eerste twee clubs op de ranglijst te eindigen, de realiteit is intussen anders. Nadat het de eerste twee wedstrijden tegen Olympique Marseille (3-3) en AEK Athene (1-1) gelijkspeelde, ging Ajax tweemaal pijnlijk onderuit tegen Brighton & Hove Albion (2-0 en 0-2). Als klap op de vuurpijl slaagden de Amsterdammers er onlangs eveneens niet in om op bezoek bij Olympique Marseille (4-3 nederlaag) minstens een punt mee naar huis te namen, waardoor het ambitieuze Ajax met een pijnlijke constatering te maken kreeg.

Waar Olympique Marseille en Brighton & Hove Albion na vijf speelronden al zijn geslaagd om te overwinteren in de Europa League, vechten AEK Athene en Ajax nog voor een ticket voor de Conference League. De Grieken staan er het beste voor. AEK Athene behaalde in de eerste speelronde een overwinning op Brighton & Hove Albion (2-3), waardoor het met 4 punten op de derde plek staat. Ajax kwam niet verder dan 2 punten en heeft donderdagavond dan ook een overwinning nodig om nog derde te worden. Het lijkt een zware opgave voor Van ‘t Schip en zijn mannen, aangezien de tegenstander zich volledig gaat ingraven. Tóch zijn er hoopgevende statistieken terug te vinden.

Europese successen bieden Ajax hoop

Allereerst is het alweer een tijdlang geleden dat het Ajax niet lukte om te overwinteren in Europa. Daarvoor moeten we terug naar het seizoen 2017-2018, toen Marcel Keizer net aan het roer stond. Ajax stond een paar maanden daarvoor nog in de finale van de Europa League, maar werd tweede in de competitie. Daardoor moest het in de voorronde van de Champions League proberen om de poulefase te bereiken. De oefenmeester kreeg het met zijn ploeg echter zwaar te verduren toen in de voorbereiding Abdelhak Nouri plotseling op een veld in Oostenrijk neerviel en na een reanimatie nooit meer de oude zou worden.

Met een verslagen team, en een gebroken Donny van de Beek, nam Ajax het vervolgens op tegen OGC Nice. Op bezoek in Frankrijk verdienden de bezoekers een overwinning, maar eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Ajax moest daarna in eigen huis proberen om het af te maken, maar OGC Nice kreeg het knap voor elkaar om de opponent in bedwang te houden en speelde met 2-2 gelijk. Het zorgde ervoor dat Ajax de laatste voorronde van de Europa League speelde, waarin het eveneens werd uitgeschakeld. Ditmaal was Rosenborg BK over twee wedstrijden de sterkste, waardoor Keizer met zijn selectie met lege handen stond.

Bereikt Ajax de poulefase van een Europees toernooi, dan lukt het al bijna 20 jaar om minstens derde te worden. De laatste keer dat dit niet gebeurde, was in het voetbaljaar 2003-2004. Ronald Koeman stond destijds aan het roer van de Amsterdammers. In de voorronde versloeg Ajax Grazer AK, waarna het in een groep met Celta de Vigo, AC Milan en Club Brugge terechtkwam. Met onder meer Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, John Heitinga en Zlatan Ibrahimovic in de selectie leek het voor Ajax een gunstige loting, maar niets was minder waar. In het laatste duel bij Club Brugge verloor het en was uitschakeling onvoorkoombaar. In de 20 jaar die volgden, viel het muntje dus wél steeds de goede kant op.

Bergwijn schiet op bezoek bij AEK Athene een penalty binnen.

AEK Athene-thuis voor Ajax garantie voor zege

Het is pas voor de zesde keer in de geschiedenis dat Ajax en AEK Athene het tegen elkaar opnemen. Slechts tweemaal stonden beide clubs tegenover elkaar in Amsterdam. De eerste keer was in het legendarische seizoen 1994-1995. Louis van Gaal stond bij Ajax aan het roer en slaagde er dat voetbaljaar met spelers als Frank en Ronald de Boer, Marc Overmars, Frank Rijkaard en Edgar Davids verrassend genoeg in om de Champions League te winnen. In de poulefase kwamen beide clubs tegenover elkaar te staan. Ajax speelde destijds nog in het Olympisch stadion en zette de Grieken na hard werken met 2-0 aan de kant.

De andere thuiswedstrijd vond recenter plaats, in het seizoen 2018-2019. Wederom was het een zeer succesvol Europees jaar voor Ajax. Onder leiding van Erik ten Hag lukte het Ajax om de halve finale van het miljardenbal te bereiken. In de groepsfase ontmoette het onder meer AEK Athene en had het opnieuw weinig moeite met de tegenstander. De tegenstander was voor het eerst in de Johan Cruijff ArenA te bewonderen en ging kansloos onderuit (3-0). Het was overigens bepaald geen sterk Europees seizoen voor AEK Athene. In een poule met Bayern München, Ajax en Benfica werd het na zes nederlagen gedesillusioneerd naar huis gestuurd.

Meer statistieken spreken in voordeel van Ajax

Er zijn echter veel meer onderdelen waaruit Ajax hoop kan putten. Neem bijvoorbeeld Craig Pawson, de scheidsrechter van de avond. Onder leiding van de arbiter is het nog altijd ongeslagen. Daarbij moet aangetekend worden dat hij pas slechts één wedstrijd van Ajax floot, in de zomer van 2019. Ajax speelde destijds in de voorronde van de Champions League tegen PAOK en won moeizaam met 3-2. Diego Biseswar opende in het duel vroeg de score en dwong Ajax om hard te werken. Dankzij twee doelpunten uit penalty’s van Dusan Tadic, en een mooi doelpunt van Nicolás Tagliafico, lukte het de thuisploeg om een 3-2 zege neer te zetten.

Wanneer we naar het verleden van AEK Athene kijken, dan zien we dat het de club nauwelijks lukte om van Nederlandse tegenstanders te winnen. Door de jaren heen nam deze het op tegen FC Twente, PSV, Vitesse en Ajax, waarin nauwelijks punten werden behaald. De enige zege dateert uit 1992, toen de Eindhovenaren in Griekenland met 1-0 onderuitging. In eigen stadion maakte PSV het echter goed. Zes jaar later speelde AEK Athene gelijk tegen Vitesse (3-3). De Griekse opponent verloor in de tien andere ontmoetingen wel, waardoor het met een negatieve geschiedenis naar Amsterdam afreist om het tegen Ajax op te nemen.

Tot slot speelde Ajax in het verleden een of meerdere keren tegen AEK Athene, Olympiakos Piraeus, Panathinaikos, PAOK Saloniki, waarin het goed was voor 12 overwinningen, 7 gelijke spelen en 3 nederlagen. Het verleden is Ajax kortom goed gezind, maar het is afwachten hoeveel het zegt over het duel van donderdagavond. AEK Athene verkeert namelijk in een prettige positie, aangezien een gelijkspel voldoende is om door te gaan. Ajax zal moeten winnen en daarmee risico moeten nemen, waardoor het achterin mogelijk ruimte weggeeft. Het is dan ook een typische ‘wedstrijd op zich’, waarbij de Amsterdammers wat geluk nodig zullen hebben voor een zege.

Overwintert Ajax in de Conference League?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik verwacht het niet
6282+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:50
12322+
‘Bliksemsnel vertrek voor Mo Ihattaren’
23:35
4110+
‘Bliksemontslag voor ‘RKC-tiran’
23:25
31+
Van Hanegem prijst Ajax-aanwinst: “Dat klinkt gek, maar…”
23:10
45+
ESPN-analisten vol onbegrip over penaltymomenten Feyenoord en Ajax
22:48
10+
AC Milan in slotminuten langs Internazionale
22:40
27+
El Ahmadi wijst ‘slechtste’ PSV’er aan: “Worstelt met zichzelf”
22:25
50+
Perez laakt ‘overschat’ Ajax: “Hij werkt af als een kind”
22:10
261+
‘Grof Kuip-schandaal’
21:41
190+
‘Gigablunder met Jordan Henderson’
21:31
127+
‘Gaan zij óóit het niveau van Feyenoord halen?’
21:26
160+
Peter Bosz gaat los: ‘Zeven of acht PSV’ers’
21:04
131+
‘Overspannen’ Marc Nagtegaal keihard aangepakt
20:59
112+
Vijfklapper Barcelona bij Villarreal, Ter Stegen zwaar geblesseerd
20:20
75+
Reacties Heerenveen en Groningen na Derby van het Noorden | SN Mixed Zone
20:13
357+
‘Erling Haaland maakt bizarre supertransfer’
20:05
34+
Heerenveen-spits Nicolaescu maakt belofte aan fans waar
20:00
83+
Karsdorp doet boekje open over ruzie met Mourinho
19:55
17+
John Stones verpest Arsenal-feestje
19:24
652+
‘Weghorst-bom ontploft nu al’
19:11
58+
Ten Hag over Rashford-speculatie: “That’s crazy”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie