Brobbey-exit ligt complex bij Ajax

Foto: Brobbey-exit ligt complex bij Ajax

Brian Brobbey lijkt komende zomer niet bepaald onwelwillend tegenover een overstap te staan. De aanvaller heeft een sterk seizoen achter de rug en geniet interesse van meerdere buitenlandse topclubs. Voor Ajax is het een mogelijkheid om geld op de bankrekening te krijgen. Desondanks zou het voor beide partijen om meerdere factoren verstandig zijn om de samenwerking nog mimimaal een jaar te vervolgen.

Inside: leidt succesvolle Ajax-terugkeer Brobbey gelijk vertrek in?

Jong was Brobbey toen hij in de zomer van 2021 bekendmaakte dat hij Ajax transfervrij ging verlaten om een avontuur aan te gaan bij RB Leipzig. Waar de Duitse club grote plannen met hem had, lukte het de Amsterdammers niet om hem te overtuigen van het eigen verhaal. Sébastien Haller was onder Erik ten Hag de eerste spits en Brobbey moest het hebben van invalbeurten, terwijl het Amsterdamse talent zo graag speelminuten wilde opdoen. De transfer naar Duitsland liep vervolgens uit op een mislukking: na een jaar haalde Ajax hem voor ruim 16 miljoen euro terug.

In het eerste seizoen sinds zijn terugkeer presteerde Brobbey beroerd. Schrikbarend was dat de centrumspits er telkens niet in slaagde om een hele wedstrijd af te werken en dat hij veelvuldig tegen blessures aanliep. Bovendien leek de aanvaller niet te passen in het overige gedeelte van de selectie, waardoor hij meermaals op de reservebank moest plaatsnemen. Dat is dit voetbaljaar echter wel anders. Ondanks de zeer teleurstellende resultaten van Ajax maakte hij in 29 wedstrijden in de Nederlandse competitie 18 doelpunten en zette hij 10 assists op zijn naam.

Enthousiasme in Amsterdam over prestaties

Dat Brobbey een tijdje in een mindere vorm verkeerde, kwam vooral door de tactiekwissel die hoofdtrainer John van ‘t Schip toepaste. De oefenmeester besloot vanwege de vele tegendoelpunten om voortaan in een 5-4-1 formatie te voetballen, waardoor de spits in zijn eentje stond. Het resultaat was dat hij volledig uit vorm raakte en dat hij weer een stuk moeizamer speelde. Tóch kan Brobbey voldoende positieve aspecten uit het voetbaljaar halen. Wie namelijk de Brobbey vóór en na het seizoen ziet, komt tot de conclusie dat hij een grote stap heeft gezet.

Hoewel het een ingewikkeld jaar was in Amsterdam, heeft hij op vele terreinen beter leren omgaan met zijn kwaliteiten. Zo gebruikt hij zijn lichaam slimmer, heeft hij zijn scorende vermogen weten te verbeteren en lukt het hem steeds vaker om zich vrij te maken in het strafschopgebied van de tegenstander. Het belooft een hoop voor de toekomst, want met zijn 22-jarige leeftijd heeft Brobbey nog voldoende tijd om zijn niveau verder omhoog te schroeven. Een basisplaats bij het Nederlands elftal moet het volgende hoofdstuk in zijn voetbalcarrière zijn.

Aan dromen heeft de jonge voetballer geen gebrek. Men’s Health interviewde hem onlangs en ging uitgebreid in op zijn toekomst. Tijdens het gesprek vertelde Brobbey dat hij het komende Europees kampioenschap van deze zomer in Duitsland als ultiem doel heeft. “Ik wil nog zoveel mooie dingen gaan bereiken in mijn carrière, zoals voor een heel grote voetbalclub spelen. Met het Nederlands elftal mee naar het EK is ook een droom van me. Als ik een doelpuntje kan pakken op het EK, speel ik mijzelf nog beter in de kijker en verhoog ik mijn waarde”, aldus de aanvaller.

Brian Brobbey is individueel bezig aan een sterk seizoen.

Vertrek bij Ajax ligt op de loer

De woorden van Brobbey zeggen genoeg: hij sluit niet uit dat hij komende zomer, na mogelijk een succesvol toernooi met Oranje, een transfer maakt naar een absolute topclub. De huidige staat van Ajax zal ongetwijfeld een rol spelen. De Amsterdammers hopen op de vijfde plaats in de competitie te eindigen en lijken een aantal jaar de tijd nodig te hebben om op het niveau terecht te komen waarop ze ooit speelden. Het is de vraag of Brobbey daarop wil wachten, wetende dat afgelopen winter Manchester United ook al haar best deed om hem binnen te halen.

De club van Ten Hag lijkt deze zomer, indien de Nederlander dan nog aan het roer staat, opnieuw een poging te willen doen om hem uit Amsterdam los te weken. Voor Brobbey zal het ongetwijfeld een interessante optie zijn. Onder de vleugels van zijn voormalige hoofdtrainer kan hij in Manchester wennen aan het nieuwe niveau en zo langzaam stappen zetten. Ten Hag liet eerder bij Ajax al merken dat hij zeer gecharmeerd is van zijn kwaliteiten en lijkt dan ook serieus met hem te willen omgaan. Zélf gaf hij eerder al aan dat Real Madrid, Arsenal en Manchester United zijn droomclubs zijn.

Transfer Brobbey geen uitgemaakte zaak

Desondanks zal het geheel onverstandig zijn als beide partijen nu al afscheid van elkaar nemen. Brobbey, die dit seizoen Ajacied van het Jaar werd, is namelijk nog helemaal niet op het constante niveau dat nodig is om het bij een club als Manchester United goed te doen. Niet alleen kreeg hij te maken met de nodige blessures, ook was er nadrukkelijk slechts een gedeelte van het seizoen waarin Brobbey zichzelf aan de buitenwereld liet zien. Tijdens andere momenten was de aanvaller nog veel te onzichtbaar om Ajax bij de hand te nemen.

Brobbey heeft in de Johan Cruijff ArenA nog een contract tot medio 2027 liggen en dus is het voor Ajax geen noodzaak dat hij deze zomer vertrekt. Sterker nog: de club kan hem beter behouden, als fundament van het nieuwe team dat de Nederlandse top weer moet gaan aanvallen. Als voormalig jeugdspeler weet Brobbey als geen ander wat er nodig is om bij Ajax te slagen en dat kan hij de nieuwe jongens meegeven. Hoewel voor een recordbedrag bij Ajax alle spelers wel zijn op te halen, zeker in deze financieel lastige tijd, speelt hij volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk nog in Amsterdam.

Is Brobbey klaar voor een Europese topclub?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
1688+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:17
36+
‘Nog liever lege stoel dan Oranjezondag-gast’
22:35
325+
Stront aan de knikker bij Feyenoord? ‘Is al een paar weken’
21:54
35+
Fortuna bezorgt AZ absolute horrorweek
21:02
262+
‘Feyenoord-schande krijgt staartje’
20:31
249+
Weghorst doet bijzondere onthulling over Ajax-heldenrol
19:42
169+
‘Ontslag voor tenenkrommende ESPN-man’
19:05
410+
Weghorst heeft keiharde mededeling voor Ajax-fans
18:49
89+
Hwang na heldenrol: “Dat is het verschil”
18:37
84+
Uitgerekend Weghorst bezorgt Ajax in blessuretijd de zege
18:18
119+
Unnerstall diep door het stof na blunder in De Kuip
18:01
77+
Timber looft ploeggenoot: “Hij is van Champions League-niveau”
17:52
166+
Priske niet tevreden met Ueda: “Dat moet beter”
17:31
315+
Vernietigend oordeel over gefrustreerde Brobbey
17:22
69+
Ten Hag weet voor vijfde wedstrijd op rij niet te winnen
17:17
126+
Farioli spreekt zijn wens uit: “Crazy”
17:00
716+
‘Walgelijke actie Feyenoord-fans tijdens duel met Twente’
16:44
121+
Opnieuw flinke teleurstelling voor Robin van Persie
16:26
49+
Aziatische dubbelslag helpt Feyenoord langs Twente
16:26
213+
Ueda toont twee gezichten bij Feyenoord
16:16
456+
‘Real Madrid wil Ajacied wegens zware blessure Alaba’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie