Back-probleem doemt op bij Feyenoord

Foto: Back-probleem doemt op bij Feyenoord

Feyenoord wil de komende weken de slechte seizoenstart wegspoelen met resultaten. Trainer Brian Priske hoopt dat overwinningen zijn selectie aan het nodige zelfvertrouwen helpt en dat hij daardoor gemakkelijker de ploeg naar zijn hand kan zetten. De Deense coach zit alleen wel met de backs in het haar. Feyenoord voelt daar de problemen na het wegvallen van Quilindschy Hartman en Lutsharel Geertruida. Een oplossing op korte termijn ligt niet voor handen.

Inside: Feyenoord kampt met problemen op links- en rechtsback

Het viel de laatste wedstrijden op. Feyenoord viel aan, maar via de backs kwam geen gevaar. Op links en rechts denderen de backs er niet meer overheen en fatsoenlijke voorzetten worden ook niet afgeleverd. Net als voor Arne Slot is de backpositie voor Priske ook erg belangrijk. Hij zal daarom extra balen dat het niet loopt over de vleugels. Het is een van de redenen dat hij weer is teruggeschakeld naar het 4-3-3, om de backs weer in hun bekende systeem in hun kracht te krijgen. Die krachten zien we voorlopig nog niet.

Op linksback heeft Feyenoord met Hartman een Oranje-international en potentiële topspeler in huis. Hij kampt echter met een knieblessure en zal voor februari niet terugkeren in de ploeg van Priske. Marcos López en Marcus Pedersen (die zowel op rechts als links uit de voeten kan) vertrokken. Technisch directeur Dennis te Kloese ving dat al vroeg op door Gijs Smal transfervrij vast te leggen. In de zomerse transferwindow besloot hij met huurspeler Hugo Bueno (zonder optie tot koop) de tijd te overbruggen totdat Hartman weer fit is.

Blessureleed voor nieuwe Feyenoord-backs Smal en Bueno

Zowel Smal en Bueno begonnen het seizoen met een blessure. De van FC Twente overgekomen linkervleugelverdediger is inmiddels weer fit, maar komt nog niet in zijn spel en laat nog niet zien waarom Feyenoord hem in huis heeft gehaald. Bueno had een sterke wedstrijd tegen PEC Zwolle en raakte daarna geblesseerd. De Spaanse linksback, die onder contract staat bij Wolverhampton Wanderers, is op de weg terug. Het is de vraag of hij er gelijk weer kan staan. Zeker op Champions League-niveau is dat onzeker.

Het noopte Priske tot een noodoplossing. Hij ving het ontbreken van een echte linkerwingback op door Dávid Hancko door te schuiven naar linksback. Hoewel de Slowaakse centrumverdediger af en toe gevaarlijk over links kan denderen is hij niet iemand die dat 90 minuten kan doen. Ook verdedigend is hij zwakker op linksback dan centraal. Bovendien is het zonde om een van je beste spelers uit zijn kracht te laten spelen. Het blijft daarom peinzen voorlopig voor Priske op linksback. Hopen dat Bueno er direct staat of dat Smal zijn niveau kan opkrikken. NEC-uit en nog belangrijker Girona-uit komen eraan. Op links is alles onzeker.

Jordan Lotomba heeft van alle nieuwe Feyenoord-backs tot nu toe de slechtste indruk achtergelaten.

Lotomba en Nieuwkoop zijn grote stap achteruit

Dat geldt nog meer voor de rechtsbackpositie. Jordan Lotomba kwam deze zomer over van OGC Nice. Hij moet samen met Bart Nieuwkoop strijden om de eerste rechtsachter van Feyenoord te worden. Nieuwkoop heeft voorlopig een flinke streep voor, zeker omdat hij aanvallend een stuk meer heeft laten zien. Bovendien is Nieuwkoop een jongen van de club. Al weet ook Het Legioen dat Feyenoord op rechtsback heeft ingeleverd.

Geertruida vervangen kan je ook niet 1-2-3, maar met Lotomba lijkt in ieder geval niet de rechtsback te zijn gehaald die er gelijk staat. De Zwitser werd gelijk in de basis gezet, in zowel Eredivisie als Champions League, en maakte een zwakke indruk. Hij kon niet wegnemen dat de back-posities het zorgenkindje van Priske is. Nieuwkoop kampt met een blessure (lijkt echt een dingetje van de Feyenoord-backs) en het is voorlopig afwachten wanneer hij terugkeert.

Gaat Priske voor jong bloed of heeft hij andere truc in petto voor de backs?

Op rechtsback lijkt het tijd om daarom iets nieuws te proberen. Met de jonge Givaïro Read (18) heeft Priske nog een optie. Zou de Deen het al aandurven om het grote talent een basisplaats te geven? Veel andere opties heeft de Feyenoord-trainer niet. Hij zou net als op links met Hancko kunnen bedenken om Thomas Beelen naar rechtsback door te schuiven, maar dan mis je de krachten van de Nederlander in het centrum.

Het levert hoofdbrekens op en het is aan Priske nu om te laten zien of en hoe hij hiermee om kan gaan. Te Kloese heeft hem niet geholpen door op korte termijn adequate vervangers te regelen voor Hartman en Geertruida. Priske zit nu met de gebakken peren. In de Eredivisie moet dat nog op te vangen zijn, maar de volgende Champions League-wedstrijd komt er alweer aan. Feyenoord heeft een back-probleem en lijkt daar voorlopig niet van af te komen.

Wie moet bij Feyenoord op rechtsback?

  • Lotomba
  • Nieuwkoop
  • Read
308+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:56
29+
TURKSE FEESTEN tegen Ajax, FC Twente en AZ | (co)efficiënt met Aad
15:41
12+
‘Grote Feyenoord-teleurstelling voor Aboutaleb’
15:26
88+
‘Verrassende wending in Ajax-opstelling’
15:11
43+
Farioli meldt volgend blessuregeval bij Ajax: “Mist Besiktas”
14:55
84+
‘Ontslag voor ‘Feyenoord-tweetal”
14:40
138+
Dit prijzengeld kunnen Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League opstrijken
14:25
22+
Merel Ek pleit voor ‘controversiële’ VI-bargast
14:10
117+
Feyenoord pakt uit: “Waanzinnig”
14:00
56+
Justitie moet doorpakken na doodsbedreigingen profvoetballer
13:50
86+
‘Wéér Vandaag Inside-botsing’
13:40
71+
Potentie van Ibrahim Sadiq laat AZ dromen
13:25
23+
Martens tempert AZ-euforie: “Dan worden alle vrouwen boos”
13:10
341+
‘Dreun voor Mo Ihattaren’
12:48
33+
Ajax-killer hoopt op nieuw sprookje: ‘Niet eerder meegemaakt’
12:33
286+
‘Opmerkelijke kleedkamer-ingreep Farioli bij Ajax’
12:16
28+
“Ik droom ervan om in de Johan Cruijff Arena te spelen”
12:00
308+
Back-probleem doemt op bij Feyenoord
11:48
304+
‘Eerste ontslag Eredivisie-trainer binnen drie weken een feit’
11:45
63+
AZ wakker geschud voor Europa League: ‘Een lot uit de loterij’
11:34
51+
Varane (31) stopt per direct, kondigt gelijk nieuw avontuur aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie