Justitie moet doorpakken na doodsbedreigingen profvoetballer

Foto: Justitie moet doorpakken na doodsbedreigingen profvoetballer

Aangifte bij de politie deed Orhan Dzepar, de voetballer van Roda JC die het winnende doelpunt maakte in de burenclash met MVV en daarna behoorlijk met de dood bedreigd werd via Instagram, niet. Zijn keuze. Justitie heeft echter de mogelijkheid om ook zelf te beslissen een strafrechtelijk onderzoek te gaan doen. Ik zeg: meteen paal en perk stellen aan dit misselijkmakend gedrag.

Opinie: keiharde aanpak van ‘fans’ die Orhan Dzepar via Instagram op schandalige wijze bedreigden

Met plezier voetbalde de nu 28-jarige Orhan Dzepar in het verleden voor MVV. Die club besloot echter om het contract van de middenvelder niet te verlengen. Daarop besloot hij om in te gaan op een aanbod van Roda JC. Een keuze omdat hij graag wilde blijven voetballen als prof maar ook dus omdat er brood op de plank moest komen.

Dzepar had ook graag in Maastricht willen blijven omdat het hem in stadion De Geusselt goed beviel, maar die optie bleek dus geen optie te zijn voor hem. Hij liet bij de aartsrivaal uit Kerkrade afgelopen seizoen zien een bruikbare kracht te zijn, ondanks dat een ernstige blessure hem parten had gespeeld.

Kopbal tegen de aartsrivaal

Deze voetbaljaargang stuurde trainer Bas Sibum hem afgelopen zaterdag de dug-out in het Parkstad Limburg Stadion uit. Dzepar moest gaan invallen bij Roda tegen, jawel, zijn voormalige sportieve liefde MVV. In de absolute slotfase besloot de middenvelder om zich in het vijandelijke strafschopgebied te melden.

Een vrije trap zou vanaf de rechterkant genomen gaan worden. Ik zag de bal richting het MVV-doel zeilen en Orhan Dzepar zich positioneren. Het leer bereikte precies zijn kruin, waarna er een gemikte hoofdknik volgde. Doelpunt voor Roda JC, de supporters waren door het dolle heen hierna omdat eeuwige rivaal MVV was verslagen.

Een en al vreugde dus, zeker ook voor Orhan Dzepar. Tot zover de vrolijke details. Want in de uren hierna klom een stel onverlaten in de ladder die Instagram heet en stuurde Dzepar schandalige berichten via social media. Vier stuks publiceerde de dood gewenste speler, in werkelijkheid waren het er veel meer.

NSB’er en keel doorsnijden

Ik stond, met zovelen, versteld van de teksten die ik las, tussen de taalfouten door: ‘Ik hoop dat je hele kanker familie sterft en dat je kinderen dood vallen en de keel word gesneden’. En: ‘Ik hoop dat jij allebei je achillespezen afscheurd tijdens het steppen naar je lokale zwembad om je zwemdiploma te halen’. In weer een ander bericht werd Dzepar als ‘kanker NSB’er’ betiteld. Zeer waarschijnlijk omdat hij, na zijn overstap naar Roda JC, in Maastricht als verrader wordt gezien.

Maakt dit het dan minder erg? Nee, natuurlijk niet. Diezelfde persoon schreef, ga er even goed voor zitten als lezer, bovendien ook nog: ‘Mladic moest je overhoop schieten.’ Daarmee verwijzend naar de oorlogsmisdadiger Ratko Mladic, die als opperbevelhebber van het Servische leger in Bosnië genocide pleegde. Dzepar is van Bosnische afkomst.

Kopbal vergeleken met volkerenmoord in Balkan

Waar de speler zelf dus helemaal níks aan kan doen. Bepaalde mensen met kennelijk een voorliefde voor MVV meenden echter de verschrikkelijke oorlog in voormalig Joegoslavië erbij te moeten slepen. Tja, lijkt me dat je dan in je bovenkamer iets niet helemaal zuiver op de rij hebt. Zoveel menselijk oorlogsleed linken aan een voetballer die met een kopbal een Zuid-Limburgse derby had beslist.

Overigens liet de directeur van MVV weten de desbetreffende ‘supporters’ “op gesprek te gaan vragen om duidelijk te maken welke schade deze uitingen aan mensen en onze club toebrengen. En te zeggen dat dit eens en nooit meer is.” Dit heb ik, hoop ik althans, niet helemaal goed begrepen. Ik ga er namelijk vanuit dat die mensen die de bovengenoemde doodswensen hebben geuit, bij MVV – in ieder geval voorlopig – niet meer welkom zijn op de tribune.

Grensoverschrijdend gedrag

Lijkt me een duidelijk signaal naar de buirenwereld toe. Net zoals justitie, ondanks het uitblijven van een aangifte, wat mij betreft een strafrechtelijk onderzoek moet gaan instellen naar de doodsbedreigingen. Dat kan wettelijk gezien namelijk. We hebben in Nederland tegenwoordig de mond vol van grensoverschrijdend gedrag, de kwestie-Dzepar is daarvan een klinkend voorbeeld. Daarin is namelijk een duidelijke grens overschreden.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Justitie moet bedreigers hard aanpakken

  • Eens
  • Oneens
68+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:45
5+
Dit zijn de opstellingen van AZ en Elfsborg
17:30
5+
AZ-basisklant Wouter Goes doet dingen anders: ‘Ik probeer me minder te focussen’
17:16
148+
‘Kökcü-superdeal, Feyenoord juicht’
17:07
47+
FC Twente fans laten zich horen in Manchester: ‘Magisch’
17:00
22+
Ajax treft met Besiktas een loodzware tegenstander
16:45
27+
‘Vergeten’ Twente-talent hoopt op United-wonder: ‘Is mijn droom’
16:35
13+
De Ligt krijgt waarschuwing: “Dat wordt leuk”
16:22
33+
Henderson lacht om Ajax-discussie: “Gaat altijd hierover”
16:10
106+
‘Vandaag Inside-gast dropt Derksen-bommetje’
15:56
35+
TURKSE FEESTEN tegen Ajax, FC Twente en AZ | (co)efficiënt met Aad
15:41
51+
‘Grote Feyenoord-teleurstelling voor Aboutaleb’
15:26
319+
‘Verrassende wending in Ajax-opstelling’
15:11
96+
Farioli meldt volgend blessuregeval bij Ajax: “Mist Besiktas”
14:55
200+
‘Ontslag voor ‘Feyenoord-tweetal”
14:40
146+
Dit prijzengeld kunnen Ajax, AZ en FC Twente in de Europa League opstrijken
14:25
49+
Merel Ek pleit voor ‘controversiële’ VI-bargast
14:10
184+
Feyenoord pakt uit: “Waanzinnig”
14:00
68+
Justitie moet doorpakken na doodsbedreigingen profvoetballer
13:50
108+
‘Wéér Vandaag Inside-botsing’
13:40
75+
Potentie van Ibrahim Sadiq laat AZ dromen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie